neděle 27. srpna 2023

RC recenze: Vítězové

Skandar and the Phantom RiderVítězovéAutor: Fredrik Backman
Počet stran: 645
Série: Medvědín
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2023
Nade dvěma hokejovými městy zuří dnes v noci vichřice a vyvrací stromy a lidi. Zítra ráno se chlapec a dívka - on s tetováním medvěda na paži a ona s tetováním kytary a pušky - vydají domů, aby se zúčastnili pohřbu. Takhle to tentokrát všechno začne. Ve městech tak blízko divočiny jsou lidé navzájem spojeni nejen neviditelnými vlákny, ale také ostrými háky, takže když se jeden prudce otočí, ne vždycky se jinému pouze vyhrne košile. Občas nám to taky všem vyrve srdce.

Další zápas mezi Medvědínem a Hedem se blíží. Napjaté vztahy mezi těmito městy vyzkouší i přírodní živly. Podaří se mír zachovat nebo vypukne další meziměstská válka? 

Od posledních událostí utekly dva roky. Některé postavy se vrací domů kvůli pohřbu. Napětí mezi Medvědínem a Hedem opět stoupá, násilí visí ve vzduchu a ani příroda si nebere servítky. Když vichřice zničí stadion v Hedu, musí tamní sportovci jezdit trénovat do Medvědína, ale tam atmosféra není zrovna přátelská. Podaří se městům udržet křehké příměří nebo se jejich hokejový spor opět zvrhne? 


Knihy Medvědín i My proti vám jsem si zamilovala, proto jsem si nemohla nechat ujít ani závěrečný, nejtlustší díl. A co na něj říkám? 

V závěrečném díle trilogie Medvědín opět Backman dokazuje, že prostě psát umí.
I když za mě byli Vítězové asi nejslabším dílem, přesto celá série rozhodně stojí za přečtení.
Tentokrát však hokej i politikaření hrají v příběhu druhé housle a Backman se převážně soustředí na osudy postav, ať už těch známých, tak těch nových. Kromě jiného také vytahuje na světlo vážná témata, jak už jsme z předchozích dílů zvyklí. Takže se můžete těšit na nejrůznější zlomyslnosti, šikanu i násilí a podivnou výchovu dětí.
Samozřejmě nechybí posedlost hokejem a mezi Medvědínem a Hedem to pořádně vře, jen těch utkání již zde není tolik, jak bych si přála.
Také se děj knihy Vítězové odehrává po dvou letech od My proti vám a některé známé postavy prošly velkou proměnou a vy s nimi budete rádi prožívat každý jejich krok.
Když už jsem u těch postav, tak vás musím varovat, protože Backman se tentokrát vyřádil. Nejen, že ze čtenáře vymámí celou škálu emocí, od radosti, přes dojetí, až po smutek, ale zároveň vás donutí, abyste se báli o životy oblíbených postav, protože si s jejich osudy perfektně pohrává.
Kromě toho se budete bát číst všechny radostné a šťastné chvíle, které se jim dějí, protože v hloubi duše víte, že vám je autor brzy zničí nějakou šokující událostí.
V samotném příběhu Backman poměrně dost opakuje události předchozích dílů, takže pokud máte mezi jednotlivými knihami nějakou delší pauzu, autor vám paměť dostatečně osvěží. 
A ačkoliv mají Vítězové přes 600 stran, nemusíte se bát, že byste se při čtení nudili. Zdlouhavějších částí je zde minimálně, protože autor má příběh natolik promyšlený, že vše, co napíše, má návaznost na nějaké další události. 
Ve výsledku jde o poměrně dobré ukončení série. Backman se totiž snaží uzavřít osudy všech postav a čtenáře tak čeká nahlédnutí i do jejich budoucnosti a toho, jak se jejich životy budou vyvíjet dál. Na jednu stranu mě tak mrzí, že svět Medvědína už opouštíme, ale na tu druhou se na příběhy jeho obyvatel nedá tak lehce zapomenout. 

Série Medvědín má perfektně zpracované postavy a jejich životy s nimi budete prožívat na každé stránce. Pokud hledáte emocionální ždímačku a zároveň jste i fandové hokeje, tak série Medvědín ve vaší knihovně nesmí chybět. 

Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

1 komentář:

  1. Mě tahle série vůbec neláká, byť ji většina čtenářů chválí... Tvoji recenzi jsem si ale přečetla ráda a překvapilo mě, že má kniha tolik stran. :))

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)