neděle 27. srpna 2023

RC recenze: Dcera měsíční bohyně

Daughter of the Moon GoddessDcera měsíční bohyněAutor: Sue Lynn Tan
Počet stran: 480
Série: Nebeské království
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2023
Pro nesmrtelného je čas totéž, co déšť pro bezbřehý oceán. Náš život byl poklidný a příjemný, roky minuly, jako by to byly týdny. Kdo ví, kolik desetiletí by takto uplynulo, kdyby můj život nebyl uvržen do chaosu jako z větvičky větrem odervaný list. 

Za krádež elixíru nesmrtelnosti byla Čchang-e vyhoštěna na Měsíc, nikdo ale neví, že se jí tam narodila dcera Sing-jin. A ta se rozhodla, že matku osvobodí. Podaří se jí to?  

Sing-jin vyrůstá s matkou - měsíční bohyní - na Měsíci, jenže netuší, že se musí skrývat před Nebeským císařem, který její matku vyhnal za krádež elixíru nesmrtelnosti. Když Nebeská císařovna při návštěvě Měsíce vytuší Sing-jininu magii, musí Sing-jin z Měsíce uprchnout. Sing-jin si ale vytyčí cíl - matku z jejího trestu osvobodit. Když se jí naskytne příležitost, aby se po boku prince učila lukostřelbě a magii, rozhodne se usilovat o císařovu laskavost, kterou nabízí za obzvláště nebezpečné činy. Podaří se jí laskavost získat a osvobodit matku? 


Tahle knížka mě zaujala hlavně svojí obálkou, která je neskutečně vydařená. Navíc retelling na asijskou legendu? To jsem si nemohla nechat ujít. A jak se mi kniha líbila? 

Dcera měsíční bohyně je další z dílny nakladatelství Ocelot, která se týká asijské tématiky. Tentokrát je příběh spojený s legendou o Čchang-e a její dceři.
Pokud nevíte, o koho se jedná, tak se nelekejte, protože právě skrze její dceru Sing-jin legendu poznáte a doslechnete se i o dalších příbězích.
Samotná kniha je rozdělená kromě kapitol i na tři části, které sledují různá období v životě hlavní hrdinky. Můžete se tak těšit na střípky jejího dětství, následný výcvik a získávání cti, až po plnění nebezpečných úkolů. V knize tak hraje prim kombinace romantiky, akce a fantasy.
Dcera měsíční bohyně je poměrně čtivou knihou se sympatickou hlavní hrdinkou, kterou si téměř okamžitě zamilujete. Sing-jin totiž dokáže přiznat chybu a snaží se z ní poučit. Zároveň je však čestná a pro přátele by položila život. Abych pravdu řekla, celkově jsou zde postavy velmi dobře vykreslené.
Co se týče romantické dějové linky, tak zde je to trošku komplikovanější, protože čtenář si může vybrat ze dvou nápadníků, kterému bude fandit. S princem Li-wejem bych řekla, že jí chemie fungovala víc a u jejich vzájemného popichování  jsem se dost bavila, ale na druhou stranu měl Wen-č také něco do sebe. Kdo by totiž mohl odmítnout udatného bojovníka, ke kterému všichni vzhlíží? Takže milovníci romantiky si určitě přijdou na své.
Zastánci fantasy se zase můžou těšit na nejrůznější kouzla a příšery a dokonce v jednu chvíli přijde řeč i na draky.
A ačkoliv se v příběhu nachází hodně akčních scén a nechybí ani napětí, bohužel musím říct, že mi v knize něco chybělo. Pravděpodobně atmosféra, která by mě vtáhla do děje a udržela u knihy. Takhle to byl sice vydařený příběh, který se sice pěkně četl a měl dobře zpracované postavy, ale k dokonalému prožitku ze čtení, mu něco chybělo. 

Dcera měsíční bohyně je romantickou fantasy na motivy asijské legendy, která překvapí svojí čtivostí a dobře zpracovanými postavami, ale k dokonalosti ji chybí ta správná atmosféra, která by vás provázela příběhem. Pokud ale máte rádi retellingy a asijskou kulturu, tak tahle kniha s nádhernou obálkou bude přesně pro vás. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)