neděle 10. září 2023

RC recenze: Moc

MaliceMocAutor: John Gwynne
Počet stran: 663
Série: Věrní a padlí
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2023
"Lidé jsou sobecké malé potvory," povzdychla si Brina. "Pořád se derou někam dál a je jim jedno, jak nízké nebo směšné to je." 
"Všichni takoví nejsou," namítl Corban, kterého to nějak uráželo. 
"Ne? Možná máš pravdu. Ale podívej se kolem sebe, Corbane. Jakmile jednou poznáš konkrétní tvar a pach lidské chamtivosti, nemůžeš si nevšimnout, jak hojně je mezi lidmi rozšířená. Může to být pořádně skličující."
"Každý vidí to, co chce vidět," prohlásil Corban a připadal si u toho málem moudře.
Brina se na něj zostra podívala: "A tenhle drahokam ostrovtipu máš odkudpak? Od Heba?" 
"Ano," připustil Corban neochotně. 

Válka mezi lidmi a obry je opět na spadnutí. Ale tentokrát se nad kontinentem Vyhnanců snáší temnější hrozba... a to válka bohů. Zvolí si jednotlivá království stranu dobra či zla? 

Král Aquilus svolává ostatní krále na sněm, aby vytvořili alianci, protože doba vyplnění proroctví se blíží a s ním i válka. 
Do toho všeho obři stupňují své útoky na lidi a používají k tomu dávno zapomenuté tvory, jako obří červce a vlkovce. 
Podaří se králům válce zabránit? A kdo nakonec bude stát na straně světla a kdo na straně temnoty? 
 


Kniha Moc mě zaujala hlavně svojí obálkou, která je dost povedená. A 
co na ní po přečtení říkám? 

Tahle tlusťoučká novinka od nakladatelství Host je prvním dílem série Věrní a padlí. Hned na začátek ale musím říct, že se pro její čtení musíte obrnit trpělivostí. 
Alespoň, co se první poloviny příběhu týče. Protože, jak už to u tohoto žánru bývá, autor na čtenáře vychrlí ohromné množství postav a mezi jejich pohledy vyprávění přeskakuje, jak se mu zlíbí. Takže nejen, že má čtenář v postavách guláš a těžce se orientuje, ale na čtivosti také ubírá fakt, že zhruba do poloviny příběhu nevíte, která bije a co je vlastně cílem postav. 
První polovina knihy se mi tak četla poměrně těžce, protože mi chyběla chuť se k příběhu vracet, a to hlavně kvůli tomu, že jsem se vůbec neorientovala v ději. 
Jakmile ale autor poodhalí, o co v příběhu jde a vy začnete chápat souvislosti, tak se od knihy nebudete moci odtrhnout. Pohltí vás hromada akce - bitvy, které jsou přesně tak akorát popsané, aby byly úderné, ale abyste se u nich nenudili. Zároveň se ale můžete těšit i na hromadu politikaření a nějaké ty zvraty, ačkoliv jsou spíše předvídatelné. Kromě toho John Gwynne také v příběhu představuje nejrůznější magická stvoření - od vlkovců, přes červce, až po obry. Takže je rozhodně na co se těšit.
Dějových linek je v příběhu opravdu požehnaně, ale postupem času budete zjišťovat, že má autor vše dost promyšlené a jednotlivé linky se postupně proplétají. 
Co se týče postav, tak u některých autor přeskakuje klidně celé roky a čtenář tak může sledovat jejich vývoj. Rozhodně se nemusíte bát, že byste si v příběhu nenašli svého oblíbence. Na výběr je hned z několika sympatických adeptů. Mně osobně nejvíce bavila dějová linka Corbana, kde sledujeme jeho proměnu z chlapce ve válečníka. 
Milovníkům fantasy možná bude trošku vadit, že autor vše nedotahuje do detailů a čtenáři si budou muset v některých chvílích vystačit pouze s náznaky, ale i tak je Moc ve výsledku dost povedenou knihou, u které budete po dočtení potřebovat další díl.

Fantasy s hromadou akce a poutavým dějem, která je ale ze začátku dost nepřehledná. Na svědomí to má velké množství postav, jejichž pohledy vyprávění se často střídají a autorova tajemnost s tím, kam chce vlastně příběh směřovat. Ale i přesto knihu doporučuji k přečtení.

Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 3,8/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)