čtvrtek 28. září 2023

RC recenze: Zpověď doktora Mengeleho

Zpověď doktora MengelehoAutor: Christopher Macht
Počet stran: 208
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2023
"Připomněli mi, že je válka a vězni jsou naši nepřátelé, a že disciplína je nejdůležitější - argumenty, hovořící pro to, aby vězňům nebylo nic odpuštěno. Vyslechl jsem si také mimořádně brutální slova, která jsem ostatně později opakoval kápům." 

Rozhodoval o životě a smrti vězňů v koncentračním táboře. Zpověď doktora Mengeleho přezdívaného "Anděl smrti" jen tak z ruky neodložíte.

Nechvalně známý doktor Mengele, který rozhodoval o životě a smrti v Osvětimi. Pro své experimenty si vybíral zejména ženy, děti a dvojčata. Nikdy nebyl dopaden a potrestán a dle této knihy ho pravděpodobně nedostihlo ani svědomí. 
Formou rozhovoru s bývalou vězenkyní se zde můžete seznámit s jeho životem. 


Na tuhle knihu jsem dostala doporučení, že je skvěle napsaná. A po přečtení mohu říci, že s tímto názorem mohu jen souhlasit. 

Zpověď doktora Mengeleho je knihou, kterou neodložíte z ruky a nejen díky malému počtu stránek ji přelouskáte za pár hodin.
Formou rozhovoru je nám představována jedna z nechvalně známých nacistických postav z Osvětimi. Doktor přezdívaný "Anděl smrti", který prováděl experimenty zejména na ženách a dvojčatech.
Hned v úvodu je zmíněno, že kniha je fikcí, takže mě mrzelo, že nevím, co z příběhu bylo přikrášlené autorem a co realita.
Podle mého názoru byla kniha zpracovaná velmi dobře, co se týče popisu událostí a postav.
Autor nezachází v líčení experimentů do drsných detailů, ale v náznacích upozorňuje na to, co se dělo.
Doktor Mengele je zde vykreslený jako člověk bez svědomí, kterého se páchané zrůdnosti nijak emociálně nedotýkaly.
Celou knihu trochu shazuje prostředí, ve kterém se rozhovor odehrává a jeho průběh. Zde si myslím, že jde o autorovu fikci a pokud je tomu opravdu tak, myslím si, že autor to mohl vzhledem k historickým skutečnostem vymyslet lépe, úctyhodněji a hlavně reálněji. Sama za sebe moc nedokážu uvěřit tomu, že by rozhovor mezi obětí a mučitelem mohl probíhat zrovna takto.
Ale zpět ke knize. Skrze příběh se čtenář může dozvědět o Mengeleho dětství i jeho pozdější rodině a jeho životě na útěku. 
Celý příběh je doprovázený fotografiemi z Osvětimi, což celou atmosféru knihy dost umocňuje. 
A kromě nestvůrného Mengeleho příběhu je jeho zpověď doplněná o části nazvané Vražedná echa, která zobrazuje, jak by to mohlo vypadat, kdyby se situace mezi nacisty a Židy obrátila. 

Celkově jde o velmi zajímavou knihu, která je jakousi sondou do mysli zvrácené postavy, kde čtenář může sledovat, jak si "Anděl smrti" odůvodňuje svoje činy, jestli trpí výčitkami svědomí a jak ho vnímalo jeho okolí. Rozhodně doporučuji k přečtení. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 3,5/5

2 komentáře:

  1. V případě knih založených na skutečných osobnostech nebo událostech je důležité, aby byly uvěřitelné a reálné. Škoda, že u téhle to tak úplně není...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Byla to skvělá kniha, ale moc se jí nedalo věřit. Byla bych fakt překvapená, kdyby ty rozhovory probíhaly zrovna takhle.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)