pátek 22. září 2023

RC recenze: Amari a Velká hra

Autor: B. B. Alston
Počet stran: 392
Série: Úřad pro nadpřirozené záležitosti
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Jota




Rok vydání ČR: 2023

"Ostatní na mě spoléhají. Opravdoví lidi na mě spoléhají. Kdybych tu zůstala, znamenalo by to, že to vzdávám, a to už dělat nebudu. Jsem holka, která to zkouší, která bojuje. A musím v tom pokračovat, ať to bude sebetěžší." Otřu si oči ale z hrudi se mi vydere vzlyk. "Za jakoukoli cenu." 
Amari se vrací na Úřad pro nadpřirozené záležitosti a tentokrát ji čekají nelehké časy. Zmrazený čas, hrozba čaroděje a do toho Velká hra o velkou moc. Podaří se Amari přežít další rok? 

Amari odpočítává dny, kdy opět vyrazí na tábor na Úřad pro nadpřirozené záležitosti, jenže se opět něco stane. Někdo zmrazil čas a vše ukazuje na čaroděje, která už tak nemá nikdo zrovna v lásce. Amari tak dostává novou nálepku a to - NeŽádoucí - a vyvstává přední hned několik nelehkých úkolů, které musí vyřešit. Podaří se jí opět odvrátit zkázu kouzelnického světa? 


První díl Amari byl skvělý, proto jsem se nemohla dočkat, až vyjde dvojka. A co na ní říkám po přečtení? Splnila moje očekávání?  
 

Příběh čarodějky Amari pokračuje a je to opět jedna velká jízda. 
Pokud jste mezi jednotlivými díly měli delší pauzu, nemusíte se bát, že se nebudete orientovat. B. B. Alston totiž ze začátku knihy nenásilnou formou rekapituluje důležité události z jedničky. Takže vám nic nebude bránit ponořit se do velmi čtivého příběhu plného fantazie. 
V knize Amari a Velká hra se toho děje opravdu hodně a autor vám nenechá chvilku na to, abyste se začali nudit. Můžete se těšit na spoustu akce - nejen v podobě kouzelnických soubojů - velkou dávku zvratů, kdy budete tápat, kdo na čí straně vlastně stojí a samozřejmě na rozsáhlé pátrání po tom, kdo je padouchem tentokrát. 
Ale i přes veškeré dění Amari neztratila kouzlo dětské knížky, kdy autorův styl vyprávění je spíše jednodušší, aby udržel pozornost mladších čtenářů a zároveň příběh vyzdvihuje morální hodnoty a sílu pravého přátelství. 
Co se postav týče, autor si s nimi poměrně vyhrál a vy můžete v průběhu knihy sledovat jejich postupný vývoj. Obzvlášť se mi líbilo, že většina dospělých v knize bere ohledy na to, kolik je Amari let. Řekla bych totiž, že to není u dětských knih pravidlem a na dětské hrdiny jsou ostatními postavami kladené až přílišné nároky. 
Tempo samotného závěru utíká závratnou rychlostí a konec je poměrně otevřený, takže rozhodně budete hned po dočtení toužit po třetím dílu. Snad se ho dočkáme brzy. 

Celkově jde o velmi povedený a čtivý příběh, který bude bavit děti i dospělé. B. B. Alston totiž stvořil kouzelný svět plný akce a skvělých myšlenek a vy ho nebudete chtít opustit. 


Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5

2 komentáře:

Za každý váš komentář děkujeme :)