středa 24. ledna 2024

RC recenze: Kostischrány

All of us villainsKostischrányAutor: Emily Lloyd-Jones
Počet stran: 352
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2023
Ellis si založil ruce na hrudi. "Jak víš, že jsem z města?" 
"Protože jsi rozdělával oheň z mokrého dřeva," opáčila. "Protože máš s sebou víc pergamenu než jídla. Protože si můžeš dovolit dost oleje, abys nechal svítit lucernu celou noc. Nemám pravdu?" 
Malinko přikývl. "Je to tak. A ohledně toho, co tu dělám..." Natáhl se pro jeden ze svitků. "Jsem kartograf." 
Dívka se zamračila. "Proč nejsi na noc ve vesnici?" 
Ellis se rozhlédl, jako by hledal vysvětlení. "No... měl jsem to v plánu." 
"Ztratil ses," odtušila. 
"Ne." 
"Kartograf, který nenajde vesnici."  

Ne všechny mrtvoly zůstanou pohřbené navěky. A ne všechny oživlé mrtvoly zůstanou bloudit v tajemném lese. Podaří se odlehlé vesnici ustát jejich útok? 

Sedmnáctiletá Ryn převzala po svém otci řemeslo a živí se jako hrobnice. Už jako malá holka pochopila, že mrtvoly, které pohřbí, nemusí zůstat pohřbené navždy. Občas začnou bloudit po lese, který dříve obývaly kouzelné bytosti. Nikdy se však tito kostlivci neodvážili les opustit. Tedy, až do posledních dní. 
Nyní těchto oživlých kostischrán přibývá a toulají se poblíž vesnice. Co chtějí? Má to souvislost s tím, že lidé přestávají věřit na kouzla? 
 


Tahle kniha mě zaujala hlavně svojí obálkou, která na první pohled může působit, že na vás čeká hororový příběh, ale není tomu úplně tak. V Kostischránách se můžete setkat s lehce morbidními prvky, ale nemusíte mít strach že se při čtení budete bát. 
Celá kniha je totiž prošpikovaná humorem, díky němuž Kostischrány působí jako trochu temná, ale přesto oddechová pohádka, kterou si užijete od první stránky do té poslední. 
Emily Lloyd-Jones má totiž neskutečně čtivý styl vyprávění a vůbec ničemu nevadí, že samotný příběh je jednoduchý, až předvídatelný a bez žádných větších zvratů. Ani tak nebudete moci Kostischrány odložit.
Svůj podíl na tom mají i sympatické hlavní postavy - hrobnice Ryn a kartograf Ellis - z jejichž pohledů je příběh vyprávěný. Ryn je silnou hrdinkou, která pro ochranu svých blízkých udělá možné i nemožné, a proto si ji lehce oblíbíte. Navíc, pomalu neudělá krok bez své sekery a nemá problém spory řešit hrubou silou. Ellis je naopak spíše přemýšlivý měšťan, který vás ale také okamžitě okouzlí, protože ačkoliv to není žádný svalovec, neváhá přiložit ruku k dílu, aby ochránil ty, na kterých mu záleží. 
A na co se tedy v Kostischránách můžete těšit kromě výborného humoru a sympatických postav? 
Díky hromadám obživlých mrtvol na čtenáře čeká spousta akce a soubojů, pokud ale spíše holdujete romantice, tak také nebudete ošizeni. Příběhem se totiž nese i lehká slow-burn linka. A jestli se vám to zdá pořád málo, tak jsem ještě nezmínila, že se v knize objevují různé legendy a celý příběh je protkaný kouzly Jinolidí, kteří vlastnili kouzelné předměty.  

Prostě pokud hledáte zábavnou YA knihu s troškou morbidností a nevadí vám jednodušší příběh, tak Kostischrány opravdu stojí za přečtení a já je mohu jen a jen doporučit. 

Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)