úterý 16. ledna 2024

RC recenze: Poznámky k popravě

A pinch of magicŠpetka magieAutor: Danya Kukafka
Počet stran: 328
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2023
Vedle zlých géniů, mistrných zločinců, kteří plánovali teror jen tak, pro nic za nic. Jejich ostře řezané tváře, které pod šlupkou krutosti skrývají jakousi nepřekonatelnou chytrost. Ten odstup od reality byl až ubohý: Ansel není žádný zlý génius. Dokonce se ani nejeví nijak zvlášť chytře. Ten geniální psychopat, kterého celé roky pronásledovala, vypadal v jejich očích zpoza stolu jako nevýrazný muž, stárnoucí a otupělý, oteklý a nudný. Věděla, že někteří muži zabíjejí z hněvu, jiní z ponížení, nenávisti či ze zvrácené sexuální potřeby. Ansel není ani výjimečný, ani záhadný. 

Ansel Packer, odsouzený vrah čekající na trest smrti. Hodiny tikají, čas se krátí. Jak ho využije? A budou mu rodiny obětí schopné odpustit? 

Ansel za dvanáct hodin zemře. Zatímco čeká ve své cele na popravu, přemítá nad tím, co ho k vraždění vedlo a jaké následky mají jeho rozhodnutí. 
Lavender, Anselova matka, vzpomíná na jeho dětství a přemýšlí, jak dopadl on a jeho bratr.. 
Hazel, sestra jedné z obětí zase dumá nad životem svým i svého dvojčete a jak se vzájemně ovlivnily. 
Vyšetřovatelka Saffy tráví většinu času sledováním Ansela a řešením odložených vražd dívek. Zároveň ukazuje postavení žen s jinou barvou pleti u policie. 
Poznámky k popravě vedou k zamyšlení, ale od jejich čtení se neodtrhnete... 



Když jsem se o téhle knize poprvé dozvěděla, nebyla jsem si jistá, jestli jde o čtení pro mě. Nakonec jsem se ale nechala nalákat na to, že jde o jiný pohled na žánr True Crime a po dočtení musím říct, že jsem fakt ráda, že se mi tento příběh dostal do rukou.

Poznámky k popravě je velmi povedenou knihou, která sleduje osudy několika postav, a kterou si rozhodně musíte přečíst! 
První postavou je Ansel, který je ve vězení a zbývá mu 12 posledních hodin do popravy. Pro jeho vyprávění autorka zvolila du formu, což jsem zatím viděla jen u knihy Ty. 
Druhou postavou, jejíž pohled sledujeme, je Anselova matka, díky níž můžeme sledovat jeho dětství. Další je vyšetřovatelka Saffy, která zná Ansela z dětství a poslední je Hazel, sestra Anselovy přítelkyně. Charaktery všech postav byly propracované a dostatečně rozličné.
Sama za sebe bych uvítala ještě pohled někoho, kdo s Anselem žil. Ale i tak bylo velmi zajímavé sledovat rozporuplné pocity jednotlivých postav. 
Co totiž autorka popsala naprosto bravurně, byly právě emoce, které dokázala přenést na čtenáře. Takže i když Ansel udělal hrozné věci, stejně ho s velkou pravděpodobností budete litovat. 
Od knihy ale nečekejte thriller, u kterého si budete napětím okusovat nehty, ani se nejedná o krimi příběh, kde hraje prim vyšetřování. Autorka spíše klade důraz na věci k zamyšlení, jako je dobro a zlo, lidská fascinace sériovými či masovými vrahy, jaké následky mají naše rozhodnutí a téma trestu smrti. Celá kniha vede spíše k zamyšlení, ale to jí vůbec na čtivosti neubírá ba naopak. Jak už jsem řekla, Danya Kukafka vše popsala tak skvěle, že je celý příběh neskutečně čtivý a silný a vy se nebudete moci odtrhnout. 
Jediné, co mi vadilo bylo, že během kapitol neustále skákala jak v čase, tak i v představách, co by asi dělaly zavražděné dívky v současnosti, což mi strašně ztěžovalo orientaci v příběhu. Na druhou stranu jsme se zase díky tomu dozvěděli více ze životů postav. Ale dle mého názoru to mohlo být o něco lépe rozlišené.

Velmi čtivá knížka, která ve vás probudí celou škálu emocí a donutí se zamyslet. Takže pokud máte trochu filozofickou náladu, tak Poznámky k popravě rozhodně doporučuji, a pokud ne, tak knihu doporučuji i tak :).

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)