sobota 20. ledna 2024

RC recenze: Magie zalitá jedem

A Magic Steeped in PoisonMagie zalitá jedemAutor: Judy I. Lin
Počet stran: 344
Série: Kniha čaje
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2023
Lidé, kteří jim nerozumí, často šen-nung-š' pokládají za pouhé šikovné společnice, který běžný nápoj dokážou připravit a podívat s uměleckým citem. Cvičené šen-nung-š' pochopitelně zvládají takové základy zdatně - vědí, jaká chuť je vhodná pro jakou příležitost, jaký tvar a typ šálku se hodí k čaji, který má být servírován. Avšak ty, jež skutečně vládnou magií Šen-nunga, svedou připravit jedinečnější speciality. 

Císařstvím proběhne zpráva o soutěži, která má najít nejlepšího šen-nung-š - mistra starobylého a magického umění přípravy čaje. Ning hledá protijed pro svoji sestru Šu. Bude tato soutěž tou cestou, která Šu zachrání?  

Jedna příprava čaje a život Ning se obrátí naruby. Ignorovala varovná znamení a uvařila jedovatý čaj, který jí zabil matku a teď zabíjí i její sestru Šu. Ning se proto vydává do císařského města, aby se utkala v soutěži o nejlepšího šen-nung-š - mistra starobylého a magického umění přípravy čaje. Pokud by vyhrála, mohla by žádat od princezny laskavost, a to protijed k uzdravení její sestry. Podaří se jí ale v soutěži zvítězit? A co víc, ustojí tlak a politikaření císařského dvora?



U nakladatelství Ocelot vyšla další kniha, která mě nalákala svojí krásnou obálkou. A co říkám na její obsah?

Magie zalitá jedem je další z řad fantasy s asijskou tématikou a tentokrát se můžeme těšit na poměrně originální námět, a to postavy, které praktikují svoji magii skrze čaj. 
Vzhledem k tomu, že jde o asijskou tématiku, byla pro mě orientace v příběhu trochu horší, ať už šlo o jména postav, názvy měst či různé pojmy. V závěru knihy se sice nachází slovníček, který vám ledacos osvětlí a je nápomocný v orientaci, ale já se přesto dokázala několikrát v příběhu ztratit. 
Co se týče vyprávění, Judy I. Lin používá poměrně popisný styl, takže tempo příběhu je spíše pomalejší a zejména v první polovině knihy jsem měla problémy udržet pozornost a pořádně se začíst. Druhá polovina knihy a samotný závěr byl v tomto ohledu podstatně lepší, protože se dočkáme i nějaké té akce.
Pokud jste ale milovníci intrik a politikaření, tak tady jste na správné adrese. Autorka to totiž zvládla zaonačit tak, že nebudete vědět, kterým postavám můžete věřit a co je jejich cílem. 
Magie zalitá jedem je jednoznačně knihou, která je protkaná kouzelnou atmosférou a z většiny stránek na vás dýchá autorčina fantazie, ale myslím si, že nebude jen tak čtení pro každého. Není zde totiž dominantní romantická linka nebo nějaká ta akce. Prim zde hraje, jak už jsem řekla, čajové umění, kamarádství, intriky, politikaření a snaha o zastavení tajemného zabijáka, který tráví lidi v celé zemi.
S čím jsem ale byla spokojená, byla sama hlavní hrdinka. Pokud máte rádi knihy se silnou hlavní postavou, která je na jednu stranu obyčejná, ale na tu druhou se nebojí říct vlastní názor, postavit se nebezpečí či někomu pomoci, tak tady jste na správné adrese. Přesně taková Ning totiž je. 
Samotný příběh však končí v tom nejlepším a to dost otevřeně, takže se připravte na to, že po dočtení budete chtít okamžitě další díl. 

Magie zalitá jedem je kniha s pomalejším tempem, která se zaměřuje hlavně na čajové umění a politikaření. Pokud tedy hledáte knihu plnou romantiky nebo akce, zde svá očekávání nejspíš nenaplníte. Prahnete-li ale po asijské tématice, silné hrdince, kouzelné atmosféře a nevadí vám popisy, tak po téhle určitě sáhněte. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)