středa 7. října 2020

RC recenze: Kouřový démon

Autor: Patricia Briggs
Počet stran: 320
Série: Mercedes Thompson
Díl v sérii: dvanáctý
Nakladatelství: Fantom Print

Rok vydání ČR: 2020
Chovala jsem se k němu tak, jak jsem se obvykle chovala k duchům. Pokud mu nebudu věnovat pozornost, možná sám od sebe zmizí. 
"Nebylo to štěstí," odpověděl Wulfe Aidenovi s upejpavostí jižanské krásky ve starém filmu. Ve starých filmech herci často přehrávali. "Ne jenom štěstí. Šmíruju Mercy. Samozřejmě, že jsem byl poblíž, protože to šmíráci přece dělají, nebo jsem to aspoň četl. Je to můj nový koníček." 


Trable v rodině, cizí vlkodlaci na obzoru a do toho všeho ještě vrtošiví fae, to už zavání pořádným průšvihem. A co zavání průšvihem, u toho nesmí chybět Mercy Thompson. 

Zprvu se zdá, že je to jen obyčejný zajíc, ale to by nesměl zkřížit cestu právě Mercy, které připadá podezřelý. A samozřejmě, Mercy se nemýlí. Zajíc není obyčejný, nýbrž démonický, do toho se na scénu přidá Pod Kopcem a cizí banda vlkodlaků, což znamená, že v Tri-Cities zase bude veselo... 

zdroj

Další díl Mercy Thompson jsem zase netrpělivě očekávala a konečně jsem se dočkala. A co na něj po přečtení říkám? 

zdroj
Již po dvanácté se vracíme do světa Mercedes Thompsonové a opět to bude jízda. 
Pokud máte mezi čtením jednotlivých dílů větší pauzy, tak jako já, nezoufejte, že si nevzpomínáte, co se dělo v těch předchozích, protože autorka v  průběhu příběhu několikrát připomene události, které se děly v průběhu celé série. 
Pokud už nějakou chvíli můj blog sledujete, tak víte, že se řadím mezi fanoušky Patricie Briggs, proto mě mrzelo, když postupem času a přibývajícími díly šla kvalita příběhu dolů. Ale s několika posledními částmi série musím říct, že Mercy Thompson chytá druhý dech a je opět radost ji číst. A to se týká i tohoto dílu. 
Ale vezmeme to hezky popořádku. Uznávám, že při čtení prvních stránek mi připadalo, že jsem snad nějaký díl přeskočila, protože autorka nás bez nějakého úvodu rovnou hodí do děje, ale naštěsí se po chvíli zorientujete a můžete si vychutnat příběh plnými doušky. 
zdroj
Bohužel, pokud máte Patricii Briggs už trochu načtenou, pravděpodobně vás nepřekvapí, že se drží úspěšně zajeté šablony, což znamená nějaký malér nebo záhadu a postupné nacházení řešení, které se neobejde bez boje, vtipu a nějaké té romantiky. Na jednu stranu to je vlastně dobře, protože si každý na knize najde, co se mu líbí. Tentokrát se dokonce můžeme spolu s hlavními hrdiny, ponořit hned do několika malérů. Ale na stranu druhou už tento scénář začíná být lehce ohraný. 
Jedinou novinku tak představuje další poodhalení Mercyiných schopností, což přiznávám, že mě moc neuchvátilo. Začínám mít totiž pocit, že autorka pomalu směřuje k tomu, že není nic, co by Mercy nedokázala. 
Každopádně jsem zvědavá, jak to bude dál, protože tímto dílem si autorka nechala několik otevřených dveří, jak ve svém příběhu pokračovat. 
Ale abych to shrnula. Já můžu sérii Mercy Thompson jedině doporučit. Autorka má sympatický styl psaní, do kterého se lehce začtete a většinu jejích postav si oblíbíte natolik, že se budete těšit na každou další scénu s nimi. 

Jak už jsem řekla, příběh obsahuje pro každého něco. Je libo akce či romantika? V této knize si přijdete na své, proto to je z mého pohledu jasné. Doporučuji všem, kdo má rád urban fantasy. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihcentrum.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 


HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

10 komentářů:

  1. Ty jo, vůbec bych neřekla, že má tolik dílů. :D Naposledy si pamatuji, že jich bylo sedm. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já si taky nevšimla, že je dílů už tolik :D A stejně se těším na další :D

      Vymazat
  2. Kvalitní fantasy jsem dlouho nečetla. Ale teda 12 dílů, to nevím, jestli někdy přelouskám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to je hodně čtivé, takže si člověk ani nevšimne, že už to má 12 dílů :D

      Vymazat
  3. O téhle sérii mám jisté povědomí, ale nečetla jsem ji. Vůbec bych neřekla, že je to už dvanáctý díl.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já když si vezmu, kolik je to let, když jsem vzala první díl do ruky ... :D

      Vymazat
  4. Páni, mám pocit, že pred pár rokmi by som po tejto sérii asi bez zaváhania siahla a skúsila ju :D Škoda no, v poslednej dobe čítam úplne iné žánre, ale vyzerá to zaujímavo - a ak si ťa to udržalo v priebehu toľkých dielov, tak to musí byť ozaj fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu :) No, kvalita občas zakolísala, ale stejně na tuhle sérii nedám dopustit :D

      Vymazat
  5. Tuhle sérii mám moc ráda, ale už by mohla přijít nějaká zásadnější změna v ději, nějaká velká událost, co to zase trochu probere...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako to souhlasím, ale i bez nějaké velké události se to čte dobře 😁

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)