pátek 2. října 2020

RC recenze: Asi to skončím

I'm thinking of ending thingsAsi to skončímAutor: Iain Reid
Počet stran: 232
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Leda

Rok vydání ČR: 2020
Hrozně moc se bojím. Ten chlap je vysoký a hubený. Ani ho na tu dálku pořádně nevidím. Ta chodba je strašně dlouhá. Nejspíš je starý, možná nachýlený. Má na sobě tmavomodré kalhoty, pravděpodobně. Taky tmavou košili. Zřejmě pracovní oděv. 
Co to má na rukou? Žluté rukavice? Gumové? Ta žlutá mu zasahuje až do půlky předloktí. A taky má něco na hlavě. Do tváře mu nevidím. Vždyť má nasazenou masku! Neměla bych se na něho dívat. Měla bych zůstat přikrčená, schovaná, měla bych vymyslet, jak z téhle polízanice ven. 

Zdánlivě obyčejný příběh, kdy muž veze představit přítelkyni svým rodičům. Ale co když se jako mávnutím proutku nevinný výlet změní ve strašlivou noční můru? 

Sněhová bouře, ponurý večer a odlehlá farma dvě nebo tři hodiny jízdy z města. Tam má dvojice hlavních hrdinů namířeno. Co se zdá jako nepříliš dobrý nápad, se brzy změní v ještě horší skutečnost. V mrazu se válí mrtvá zvířata, farma je zastaralá a rodiče podivní. Do toho všeho ten Hlas, který neustále hlavní hrdince volá... 

Iain Reid
zdroj

Abych pravdu řekla, o knize Asi to skončím, jsem nic moc nevěděla. Zkrátka mě zaujala obálku a já si příběh chtěla přečíst. A co na knihu říkám?

zimní bouře
zdroj
Na první pohled hubená knížka sotva o 240 stránkách, kterou můžete přelouskat na posezení. Ale Asi to skončím nepatří mezi příběhy, které jen tak bez přemýšlení přelouskáte, ba naopak, tento příběh vás donutí přemýšlet. A můžou za to nejenom kurzívou psané rozhovory neznámých postav, které vám pomalu přibližují, co se vlastně stalo, ale i rozsáhlé dialogy hlavního páru, kolem kterého se celý příběh točí.
chátrající budova
zdroj
Musím říct, že ve většině případů se mi tyto rozhovory spíše vlekly a témata, která hlavní hrdinové probírali, mi až na některé výjimky, nepřišla až tak zajímavá.
Mnohem zajímavější mi přišly strašidelné části příběhu. Už dlouho se mi totiž nestalo, abych se u knihy nebo filmu bála, proto mě příjemně překvapilo, že mě při čtení několikrát mrazilo. Takže pokud to máte rádi taky, tak se do téhle knihy rozhodně pusťte, protože myslím, že vás bude mrazit taky. Protože autor opravdu umí navodit strašidelnou atmosféru. 
Co se týče samotného stylu psaní, určitě budete mít po celou dobu čtení pocit, stejně jako já, že je něco divného. Chování veškerých postav mi nesedělo, ale neuměla jsem moc dobře říct, co je špatně. Což hodně nutí čtenáře, aby knihu přelouskal jako jednohubku a už se konečně dozvěděl, co za tím vším stojí. Proto vás pravděpodobně neodradí ani ty zdlouhavější části. 
ovce
zdroj
Nedá mi to a musím se vyjádřit i k samotnému závěru celého příběhu. Ten mě totiž trochu zklamal. Nepatří totiž mezi typické konce příběhů, kdy se vše dozvíte, ale právě naopak. Kolik toho odhalíte ze závěru záleží právě na tom, jak jste při čtení dávali pozor. A já se musím přiznat, že po dočtení knihy jsem měla pocit, jako by mi něco v příběhu stále unikalo. Což mi samozřejmě ještě několik následujících dní vrtalo v hlavě. 

Asi to skončím vůbec není špatnou knihou, která vás dokáže strhnout, minimálně v těch hororovějších částích příběhu. Místy je kniha sice zdlouhavější, ale rozhodně dle mého názoru stojí za přečtení. 
 
Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Leda, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 5/5


4 komentáře:

  1. Mě osobně tahle kniha zaujala pouze svojí krásnou obálkou (hezčí než originálu). Obsahem to nebude nic pro mě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálku má opravdu nádhernou :D No, jako úplně každému se asi líbit nebude :D

      Vymazat
  2. Vypadá dobře a určitě bych po ní šáhla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jestli ji budeš číst, tak pak dej vědět, jak se ti líbila :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)