sobota 24. října 2020

RC recenze: Strážce ztracených měst: Exillium

Výsledek obrázku pro Keeper of the Lost CitiesStrážce ztracených měst: ExilliumAutor: Shannon Messenger
Počet stran: 480
Série: Strážce ztracených měst
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Ocelot

Rok vydání ČR: 2020
Sophie vypískla a v duchu se připravila na náraz. V poslední vteřině Silveny ubrala na rychlosti a dosedla na zem. Prudké zastavení vymrštilo Sophii vpřed. Zázrakem se jí podařilo dopadnout na nohy, ale třásla se tak silně a hlavně hlava se jí točila tak rychle, že ztratila rovnováhu a odporoučela se k zemi. 
Přímo do hromady koňského hnoje.

Opět se vracíme do země plné elfů, kde svůj nový domov našla i Sophie, která všechny neustále překvapuje. Ať už se jedná o počty jejích návštěv u lékaře či schopnosti, o kterých se nikomu ani nesnilo. 

Po prvním dílu příběhu se Sophie zotavuje z únosu, ale téměř okamžitě je před ní další nelehký úkol, a to připravit dlouho hledaného křídlorožce na život v rezervaci. Tohle zvíře představuje pro elfy velkou naději. Není proto divu, že křídlorožec ani Sophie nejsou v bezpečí. Podaří se Sophie získat důvěru zvířete a přitom neskončit na nemocničním lůžku? 

zdroj

Na pokračování Strážce ztracených měst jsem byla zvědavá, přeci jen, předchozí díl se mi líbil, tak mě zajímalo, co Sophie vyvede tentokrát. A jak se mi kniha líbila? 

zdroj
Strážce ztracených měst: Exillium láká ke čtení už na první pohled, protože obálka je velmi vydařená. Ale obálka není to jediné, co je povedené. Kdo četl předchozí díl, tak ví, co může čekat, protože pokračování se nese ve stejném duchu. 
Autorka píše jednoduchým stylem, který se bude dobře číst i dětem. Jen mě osobně přišly některé části trošku zdlouhavější a příliš popisující, ale to je jen pouhý detail. 
Co mi vadilo už trochu víc, je fakt, že se hlavní hrdinka nechová optimálně svému věku a a ni ostatní ji pravděpodobně nevnímají jako třináctileté děvče. Chápu, že je to kniha pro mladší čtenáře, kteří to pravděpodobně nebudou vidět stejně, ale já se nad tím při čtení celkem často pozastavovala. 
Poslední věc, která mi tak úplně nesedla byly samotné schopnosti hlavní hrdinky. Vím, že je celý příběh postavený právě na tom, že je Sophie výjimečná, ale tohle mi vadilo i na předchozím dílu, protože nemám ráda příliš silné postavy, které vždy vše jako zázrakem mávnutím ruky vyřeší. 
Ale teď k tomu, proč je vlastně tato kniha dobrá. Autorčin sympatický styl psaní jsem už zmínila, takže k tomu můžete přidat propracovaný svět plný nejrůznějších příšerek, které poukazují na autorčinu velkou fantazii. 
zdroj
V příběhu najdete také hodně akce, různých záhad i spoustu vtípků, kterými se hlavní postavy navzájem škádlí. Ale nenechte se ukolébat, protože se ve Strážcích ztracených měst najdou i situace, které vám vyrazí dech a budete hlavní postavy litovat.
Opět se také dozvíme nějaké nové věci z elfího světa i o samotných schopnostech Sophie, takže abych to shrnula, pokud se na knihu teprve chystáte, rozhodně se máte na co těšit. 
Co se týče celkového konceptu knihy, autorka nijak neskáče a vše na sebe plynule navazuje. 
A v závěru chci říct, že se ani nemusíte lekat tloušťky knížky, protože font písma je relativně velký, takže vám stránky budou utíkat pod rukama hodně rychle. 

Strážce ztracených měst: Exillium je celkem zdařilou knihou, která se bude líbit jak dětem, tak i těm dospělejším čtenářům. S prvním dílem na sebe pěkně navazují, autorka píše čtivě a v příběhu se téměř neustále něco děje. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 5/5

9 komentářů:

  1. Tahle série mě hodně láká. :) Mysím, že zvlášť v dnešní době je třeba číst něco, u čeho si člověk odpočine a příjemně se naladí. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tato série mě úplně minula, ale vypadá, že nebude vůbec špatná:)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to náramně dobře, takové fantasy můžu, takže díky za tip a hezkou recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, pak dej vědět, jak se ti knížka líbila, jestli se do ní pustíš :D

      Vymazat
  4. Série může být dobrá a asi ji jednou vyzkouším. Ale teď jsem se jaksi přesunula na čtení thrillerů. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, já to tak průběžně střídám, i když u fantasy zůstávám asi nejčastěji :D

      Vymazat
  5. Už jsem nedoufala že vyjde druhý díl. Opak je pravdou tak jsem ráda první díl se mi děsně líbil :3

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)