pátek 16. prosince 2022

RC recenze: Co odhalí bouře

The ChaletCo odhalí bouřeAutor: Catherine Cooper
Počet stran: 240
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2022
"Můžu vám přinést ještě něco? Kávu? Čaj? Trochu čerstvého pomerančového džusu?" 
"Dala bych si mátový čaj, prosím," řeknu neutrálně. Hugo zamlaská jazykem - ví, že ho piju na kocovinu. Ignoruju ho a obrátím se k Mattovi. "Hugo říkal, že vleky dneska nejezdí." 
Zatváří se zklamaně. "Bohužel ne. A nevím, jestli jste slyšeli tu novinu?" 
"Jakou novinu?" 
"O té mrtvole. Našlo se tělo." 

Dva bratři, lyžování během nebezpečného počasí v horách a jedna smrt. Uniknou viníci trestu, i když se někdo rozhodne zemřelého pomstít? 

Bratři Adam a Will vyrazí lyžovat na neznačenou sjezdovku, i když není úplně ideální počasí. Mají s sebou průvodce, tak by měli být v bezpečí. Ale stačí jediná chyba a vše se hned promění v tragédii... 
O dvacet let později se na stejném místě sejde skupina lidí, která má svých problémů dost. Ale když se najde tělo, nikdo už nemůže skrývat svoji minulost, protože to vypadá, že pravda o tom, co se tehdy stalo, konečně vyjde najevo. 

zdroj

Co odhalí bouře mě nalákalo hlavně tím, že se kniha odehrává na horách, což se mi hodilo do zimní nálady. A co na knihu říkám? 

Pokud zrovna nemáte co číst a chtěli byste něco zimě laděného, tak zkuste sáhnout po Co odhalí bouře. Zimní motiv, prostředí luxusní horské chaty a pár mrtvol k tomu? No, kdo by mohl říct ne?
Kniha Co odhalí bouře je rozdělená do několika částí a v celém vyprávění se střídá minulost se současností.
Vyprávění se také v průběhu knihy chopí spousta osob, ale nemusíte mít strach, že byste se v tom ztráceli, vše je vždy popsané.
Co se samotného příběhu týče, musím uznat, že byl velmi čtivý. Obsahoval několik zvratů a jeden mě obzvláště překvapil a nepřišla jsem na něj, dokud to autorka neprozradila. Což je i další důvod, proč po knize sáhnout.
Tím dalším je skvělé zpracování atmosféry hor, které mohou poskytovat skvělou zábavu, ale mohou být také smrtící.
Nečekejte ale žádné litry krve. Příběh je orientován spíše na postupné odhalování toho, co se vlastně stalo, která postava baží po pomstě a proč.
Co ale musím knize vytknout, jsou její postavy. Nejen, že většina byla nesympatická, protože byly psané jako lehce záporné, ale působily jako kdyby byly psané přes kopírák. Také mi úplně nesedlo, jak se mezi sebou a k sobě chovaly Prostě mi tam chyběla nějaká optimistická, kladná postava. 
Co odhalí bouře je knížka, kterou budete mít přečtenou za dva večery, i když se v ní sem tam najde část, kdy se nic moc zrovna neděje a působí spíše jako vycpávka, tak i přesto ji budete těžko odkládat. Svým způsobem jde totiž o napínavý příběh, kdy budete chtít vědět, jak to autorka nakonec vymyslela. 

Oddechovka z prostředí hor, která sice má svoje mouchy a nepůsobí příliš promyšleně, ale přesto si její čtení užijete díky atmosféře a touze získat odpovědi. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 3,5/5

2 komentáře:

  1. Zaujala mě obálka, a ani obsah nezní úplně špatně. V poslední době právě oddechové knihy všech možných žánrů vyhledávám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tuhle určitě zkus, není to nic originálního, ale oddechová byla 🙂

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)