středa 14. prosince 2022

RC recenze: Dvůr temnoty

La Cour des ténèbresDvůr temnotyAutor: Victor Dixen
Počet stran: 408
Série: Vampyria
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fobos

Rok vydání ČR: 2022
Zůstanu jako přimražená. Bolest je tak silná, že se mi na chvíli zakalí zrak. 
Vzpamatuji se až v okamžiku, kdy si vampýrka olizuje dlouhé pěstěné nehty, na kterých se třpytí moje krev. 
"Mňam. Je čerstvá a jemná, bohatá na červené krvinky," raduje se. "Krásně voní po lesích a polích." Doširoka otevře pusu a vycení odporné špičáky, které v předzvěsti nadcházející hostiny vypadají o to větší. "Tahle kořist nepochází z předměstských králikáren, byla chována na čerstvém vzduchu, na venkově. Měl byste ochutnat, Marcantonie." 

Krvelační upíři, příšery stvořené z Temnoty a rozdělený odboj, kdy každý bojuje za něco jiného... a mezi všechnu tu smetánku se připlete neurozená, která touží po pomstě...    

Od té doby, co se Král Slunce nechal transmutovat ve vampýra, temnota postupně ovládá celý svět. Veškerý lid žije v hrůze - noční zákaz vycházení a neurození musí odvádět desátky v podobě vlastní krve, kterou se vampýři živí. 
Johana je neurozená a se svojí rodinou žije v odlehlé vesnici. Jedu noc je ale navštíví inkvizitor a Johana se v převleku za šlechtičnu ocitá na cestě ke Dvoru...

Zdroj

Na Dvůr temnoty jsem byla hodně zvědavá od doby, co jsem poprvé uviděla obálku. Když jsem se pak ještě dozvěděla, že jde o upíry, tak jsem neváhala. A co na knihu říkám? 

Dvůr temnoty se může pyšnit perfektně vymyšleným světem i grafickým zpracováním, takže uchvátí každého fanouška upírů.
Začněme tedy tím vydařeným zpracováním. Kromě hodně povedené obálky se můžete těšit i na další vychytávky jako je třeba mapa nebo zpracování jídelního lístku jak pro smrtelníky, tak i pro ty nesmrtelné a další drobnůstky, které vám vyrazí dech a zpřehlední příběh.
Ale teď už k samotnému ději.
Začátek knihy je poměrně akční a krvavý, takže vám spadne brada hned na prvních stránkách, protože takový start se jen tak nevidí.
Příběh vás okamžitě vtáhne do perfektně vypracované alternativní reality, kdy smrtelná šlechta bojuje o omezený počet míst na to, aby byli transmutováni ve vampýry. Neurození naopak představují potravu, protože musí odevzdávat desátek v podobě vlastní krve. Jak už jsem řekla, svět v této knize je dobře vymyšlený a řídí se vlastními pravidly. 
Navíc se vracíme k drsným upírům, kteří nepohrdnout příležitostí prolít krev. Takže jak můžete čekat, vývoj děje je místy trochu brutálnější. 
Co ale na příběhu oceňuji asi nejvíce, byl nápad s využitím Temnoty, díky které se s pomocí alchymie mohou vytvářet nejrůznější podivnosti, jako vampýrské růže nebo masožraví koně a mnoho dalších kreatur. 
Jediný kámen úrazu tak přichází, když se chcete podívat na zoubek postavám. Johana, která nám příběh vypráví, je kapitola sama o sobě. Pokud pominu to, že pro mě to byla naprosto nesnesitelná postava, která na nikoho nebere ohledy a jde si pouze za svojí pomstou, tak mi moc nesedělo ani její chování. 
Názory i emoce měnila během lusknutí prstů, kdy si vlastně bez jakéhokoliv naznačování zamilovanosti najednou uvědomila, že svůj protějšek najednou miluje pomalu až za hrob. To samé bylo i s nenávistí. 
Další věcí, které jsem tak úplně nemohla uvěřit, byly Johaniny činy. Myslím si, že mladá dívka by nemohla dělat všechno to, co nám autor předkládá, aniž by z toho měla nějaké výčitky či psychickou újmu, alespoň noční můry. Ale naše hrdinka ne. Johana si totiž jde slepě za svojí pomstou a nic, co provede, ji moc dlouho netíží. 
To byla asi jediná věc, kvůli které strhávám body, protože se to vyskytovalo v knize ve velké míře. Ale jinak jsem byla s příběhem opravdu spokojená. 

Dvůr temnoty disponuje velmi dobře vypracovaným světem, akčním dějem, zajímavým námětem i velmi čtivým příběhem. Jedinou vadou na kráse jsou nedotažené postavy, ale přesto si myslím, že fanoušci upírů si tuhle knihu užijí. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Knihám Dobrovský
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4,5/5

2 komentáře:

  1. Tak tahle kniha mi úplně utekla, ale na první pohled mi je jasné, že to je něco přesně pro mě. :) Díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)