úterý 20. prosince 2022

RC recenze: Jelení vršek

Jelení vršekCo odhalí bouřeAutor: Hana Marie Körnerová
Počet stran: 272
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Moba

Rok vydání ČR: 2022
"Vilémův nárok je nepominutelný a po jeho smrti přechází na jeho vdovu." 
"Nechci ji tady!" 
"Nemůžeš jí upřít vdovské právo a nemůžeš ji ani ignorovat!" 
Jan zůstal odvrácený k oknu a sledoval rej vloček na tmavnoucím pozadí zimního nebe. 
Lešický mlčel a čekal. 
Konečně to Jan vzdal a vrátil se k němu. V komnatě byla už skoro tma, takže si neviděli do očí. 

Hiršberk, konec 16. století. Neustálá hrozba moru, loupeživých band a zrádců... a právě sem, do toho všeho, přijíždí vdova po mladším bratrovi Jana, pána Hiršberku. 

Zatímco Jan spravuje rodinný majetek na Hiršberku, jeho mladší bratr Vilém se vydal do světa, kde se i proti vůli svého bratra oženil. Naposledy se Vilém zapojil do bojů ve Francii, kde bohužel padl. Chudá vdova je tak nucena přijet do Čech, kde se o ní má postarat právě Jan, který z této představy vůbec není nadšený. 
A aby toho nebylo málo, po okolí se začne šířit mor a loupeživé skupiny si troufají čím dál víc. Padne do jejich rukou i Hiršberk nebo se ho podaří ubránit? 

zdroj

Moje první knížka od této vychvalované autorky. A co na její historický román říkám? 

Historický román z prostředí východních Čech, který je velmi čtivý. Sice je první polovina knihy hodně popisná, pravděpodobně proto, aby nám autorka přiblížila historické události i postavy, kterých je v příběhu hodně, ale přesto se čte hodně dobře a udrží si čtenářovu pozornost.
Co se týče stylu vyprávění, tak děj příběhu sledujeme z pohledů mnoha postav a místy se střídá současnost se vzpomínkami, aniž by to bylo nějak výrazněji odděleno, takže někdy může být příběh poněkud matoucí.
Jak už jsem řekla, první polovina knihy je informačně velmi obsáhlá, což hodně zpomaluje tempo vyprávění, a pokud se v ději zrovna odehrává nějaká akce, tak bohužel musím říct, že ve velkém množství popisů ty akčnější části trochu zapadají.
Druhá polovina příběhu je na tom podstatně lépe. Nachází se v ní mnohem více akce a tempo vyprávění nabírá na obrátkách, takže příběh začne krásně plynout a vy budete mít během chvíle dočteno.
Celkově má autorka velmi čtivý styl psaní i přes popisnější první polovinu knihy a do příběhu se jí podařilo zakomponovat od všeho něco. Dočkají se jak milovníci zvratů a akce, tak i romantické duše. To vše je doplněno i o nějaké ty intriky, které si zaručeně získají vaši pozornost. 
A pokud jsem vás na začátku vyděsila tou horší orientací, tak snad vás uklidním tím, že se v závěru Jeleního vršku nacházejí vysvětlivky včetně slovníčku výrazů tehdejší doby i přehled postav, které se v příběhu vyskytují. 
Když už jsem u těch postav, tak se k nim zrovna vyjádřím. Za mě autorka odvedla dobrou práci. Dianu si oblíbíte pro její skromnost. Lešického zase budete milovat pro jeho vztah k Dianě a Jan vás bude štvát svojí paličatostí. Prostě je na co se těšit. 

Vydařený historický román s trošku pomalejším rozjezdem a předvídatelným koncem. Sympatický styl autorčina vyprávění vám to ale vynahradí a ve výsledku se nebudete moci od knihy odtrhnout. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Moba
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Historické romány mám hodně ráda, ale většinou sahám spíš po těch zahraničních. Tuto autorku mám ale už dlouho v hledáčku, i díky filmu Andělská tvář, která je na motivy její knihy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se právě do knihy pouštěla hlavně kvůli autorce, všude jsem na ní viděla jen chválu 😁

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)