pondělí 26. prosince 2022

RC recenze: Po západu slunce

After SundownPo západu slunceAutor: Linda Howard, Linda Winstead-Jones
Počet stran: 312
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Alpress

Rok vydání ČR: 2022
A v tom televize zhasla. 
A bylo to. Žádný třesk, žádné zrnění, jen... tma. 
Dům ztichl, nedoléhal k nim žádný obvyklý zvuk. Žádné hučení lednice, ventilace nebo televize. Ženy sotva dýchaly. Něco tak závažného mělo přece přijít s větší parádou. Ožvalo se pouze slabé tikání hodin, kterého si Sela nikdy předtím nevšimla. 
A takhle to začalo. Nikoliv ohlušující ránou, apokalyptickým výjevem ani katastrofálním kolapsem... ale hrobovým tichem.

Tichá, ale její následky mohou být smrtící. Taková je solární bouře, která postihne celý svět a uvrhne ho do tmy. Elektřina přestala fungovat a spolu s tím začíná ve světě chaos. Podaří se lidem toto období ustát? 

Sluneční bouře vyřadí z provozu veškeré moderní vymoženosti. A město Wears Valley, stejně jako zbytek světa, je odkázáno jen samo na sebe. Lidé začínají bojovat o život. Nejen, že si musí sehnat jídlo a pitnou vodu, ale také se musí připravit na zimu a nájezdy nepřátel, jenž by mohli mít zálusk na jejich zásoby. 
Bývalý voják Ben bydlí sám v horách. O sebe se dokáže postarat a o osudy ostatních obyvatel města, se moc nechce starat. Sela, která také nemá ráda společnost, je odhodlaná postarat se o svoji rodinu. Ale je i připravená na to, aby pomohla sousedům. Podaří se městečku krizi přežít? 

zdroj

Na Po západu slunce jsem byla hodně zvědavá, protože mám ráda knihy tohoto žánru. A co na ní po přečtení říkám? 

Po západu slunce je povedený dystopický příběh, který se převážně odehrává po solární bouři, která má za následek výpadek elektrického proudu.
První polovina knížky má spíše pomalejší tempo, kdy se seznamujeme s horským prostředím, jeho obyvateli a hlavně sledujeme, jak se lidem podaří poprat se s nastálou situací.
V druhé polovině knihy už příběh nabírá značné tempo, dokonce bych řekla, že až moc rychlé. Do příběhu totiž vstoupí romantika, kdy ústřednímu páru budete držet palce, aby se už dali dohromady.
Na scénu také přichází záporáci, kteří se postarají o nějakou tu akci v ději.
Ačkoliv je vykreslení dystopického děje velmi dobře zpracované, musím se přiznat, že mi v ději chybělo více ponurých událostí a atmosféry celkově. Vzhledem k tomu, že mělo jít o boj o život, tak mi připadalo, že je většina situací podávána až moc sluníčkově a vše se postavám daří lehce vyřešit.
Zkrátka jsem čekala, že to postavy budou mít o něco těžší a místo osudové lásky dostaneme drsnější děj. Ale nestalo se tomu tak.
Přesto ale musím říct, že jde o velmi čtivou knihu, kterou zhltnete za pár večerů. Díky ní si i uvědomíte, jak moc jsme závislí na elektřině a moderní technologii. 
Co se týče postav, tak příběh sledujeme převážně z pohledu Sely, plaché a nesmělé ženy, která nemá ráda, když je ve středu pozornosti. Ale jak se můžeme v příběhu několikrát přesvědčit, tak selský rozum a logika jí rozhodně nechybí. 
Druhou postavou je samotář Ben. Chlap jako hora, co je spíš samotář a veškeré interakci s ostatními by se nejraději vyhnul. A kdo by se mohl na apokalypsu připravit lépe, než on? Zvláště, když je bývalým vojákem? 
U Bena a Sely můžete sledovat postupnou proměnu jejich osobnosti, kdy je současná situace donutila k přizpůsobení. A je hodně pravděpodobné, že se právě tihle dva dostanou na váš seznam oblíbenců. 

Ačkoliv jde o dystopický příběh, prim hraje i romantika a ve výsledku se nejedná o žádnou drastickou knihu, ale spíše o oddechovku na pár večerů. Celkově se ale příběh četl dobře, takže pokud se chcete dozvědět, jak by mohl vypadat svět bez elektriky, tak rozhodně tuhle knížku vyzkoušejte. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Alpress
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Osobně dystopie moc nemusím a po knize bych sama nejspíš nesáhla. Ale zaujalo mě, že jde zejména o romantiku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tahle by se ti líbila a i ta dystopická linka byla zajímavá 🙂

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)