čtvrtek 9. března 2023

RC recenze: Šifra

the cipherŠifraAutor: Isabella Maldonado
Počet stran: 376
Série: Nina Guerrera
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2021
"Po letech hledání se zdálo, že jsem Naději už navždy ztratil. Ale dneškem se všechno mění. Stala se z ní veliká Bojovnice. Ovšem pro mě bude vždycky tou, která mi utekla." 
Ingersoll vzhlédl a jejich pohledy se konečně setkaly. 
"Pak jsou tam tři volné řádky a zbytek velkými písmeny." 
Zatajila dech a čekala, až Ingersoll dočte do konce.
"Podruhé se jí to nepovede." 

Před lety mu unikla, nyní ji díky videu, ve kterém se vypořádala s útočníky, opět našel. Stala se z ní agentka FBI, ale ani on nezahálel... a tentokrát už ji uniknout nenechá...      

V šestnácti letech byla Nina Guerrerová unesena, ale podařilo se jí utéct. O jedenáct let později je z ní agentka FBI, kterou v parku přepadne jeden mladík, zatímco druhý to všechno natáčí. Nina se s útočníkem s přehledem vypořádá, ale video se stane hitem internetu. A narazí na něj i její únosce, který se rozhodne vyrovnat dávné účty...  

zdroj


Knihy se sériovými vrahy já můžu, takže když jsem na tohle překvapení v balíčku narazila, bylo jasné, že tahle na přečtení dlouho čekat nebude. A co na ní říkám? 

Tak tohle byla jízda. Pokud máte chuť na jednoho geniálního sériového vraha, který si hraje se samotnou FBI a vodí je za nos, zatímco unáší mladé dívky, tak Šifra je přesně tou ideální knihou, po které sáhnout.
Hlavní vypravěčkou je zde mladá agentka Nina, která v životě neměla zrovna na růžích ustláno. Co všechno se jí dělo postupně vyplouvá na povrch a je to perfektně zasazené do dějové linky.
Druhým vypravěčem, který si pro sebe uzurpuje pár kapitol, je samotný vrah, čímž je kniha ještě o stupeň zajímavější.
Tedy, ne, že by to potřebovala, protože od Šifry se prostě neodtrhnete. Teď mluvím z vlastní zkušenosti.
Autorce se podařilo namíchat skvělou směs akce, napětí, násilí i humoru, kterou prostě nejde odložit. Navíc je okořeněná silnou hlavní hrdinkou, která není žádný Rambo, takže ze soubojů neodchází jako nezraněný terminátor. Na druhou stranu není ani Sherlockem, co všechny vrahovy hádanky rozlouskne levou zadní a k jejich vyřešení je zapotřebí spolupracující tým, který jí kryje záda. Ach, jak mi přesně tohle v některých knihách chybí...
Ale zpět k Šifře. Ano, příběh je místy přitažený za vlasy, ale i přesto si ho užijete, protože na vás čeká parádní podívaná. 
Celý příběh má poměrně svižné tempo a je velmi čtivý, takže je málo pravděpodobné, že se u této knihy budete nudit. Navíc můžete spolu s vyšetřovacím týmem zkusit vyřešit vrahovy hádanky.
Co se týče popisů, musím uznat, že mi přišly trošku slabší. Působily na mě spíše tak, že autorka chtěla v první řadě šokovat násilnostmi, než vyvolat soucit s postavami, ale jak říkám, mně se to líbilo a čtení této knihy jsem si nesmírně užila. 
A ještě si neodpustím poznámku k závěru knihy. Ten je nadupaný akcí a napětím, že ho prostě nebudete chtít odložit, dokud nedočtete. Jen na posledních několika stránkách přišlo lehké zklamání, protože autorka sklouzla k typicky americkému zakončení, které mi moc nesedlo. Ale to je pouze detail na jinak skvělé knize. 

Šifra je kniha, jež je nadupaná akcí, napětím a honem na sériového vraha, který dokáže splynout s okolím lépe než chameleon. Proti němu stojí drobná, mladá agentka, která už jednou vrahovo řádění přežila. Prostě ideální čtení pro všechny milovníky napětí, které byste si neměli nechat ujít. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)