pondělí 8. května 2023

RC recenze: Dívka beze jména

The Girl With no Name Mizející dívky Autor: Lisa Regan
Počet stran: 384
Série: Josie Quinnová 
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2021
"Máme tady takovou situaci... Myslím, že bys sem za mnou měla hned přijet." 
Josie se nezeptala proč. Jednoduše poznamenala jen: "Dobře," a poslouchala, jak ze sebe Noah sype adresu, o které věděla, že by ji měla poznat, ale právě teď ji nedokázala zařadit. Zavěsila a ze skříně popadla bundu.
"Josie?" zavolal Luke z obývacího pokoje. 
"Musím do práce," řekla. 
 
Další případ Josie Quinnové je poměrně osobní. Lidé z jejího života se pohřešují, ale místo nich nalezne ženu, která si nic nepamatuje. Podaří se Josii zachránit své blízké včas?  

Josie je přivolaná na místo činu, kde došlo k brutálnímu útoku. Navíc se pohřešuje novorozeně, zatímco jeho matka v nemocnici bojuje o život. 
Na jiném místě najdou mladou ženu, která by mohla být vodítkem k vyřešení případu. Bohužel si ale nic nepamatuje a nebo výpadek paměti předstírá. 
Do toho všeho Josii dýchá na krk starostka, podaří se jí vyřešit další případ, aniž by ztratila své blízké nebo práci? 


Na autorku Lisu Regan jsem slyšela chválu pomalu z každé strany, takže jsem pochopitelně byla zvědavá, co na ní všichni mají. A co na knihu říkám? 

Druhý případ Josie Quinnové se nese v podobném duchu, jako ten první. Opět je to jedna velká jízda doprovázená hromadou mrtvol. Ale nemusíte se bát, většina úmrtí zde není nijak do detailu popisována, takže ti, co nemají rádi potoky krve, si tuhle sérii užijí.
Ale začněme pěkně od začátku. Pokud jste nečetli předchozí díl - Mizející dívky - tak i bez jeho znalosti se budete v Dívce beze jména orientovat, protože autorka rekapituluje jednotlivé události. Ale rozhodně vám nedoporučuji číst sérii na přeskáčku, protože tou rekapitulací si předchozí díly dost vyspoilerujete.
V příběhu vás kromě vyšetřovací linky opět čekají i osobní problémy Josie, které musí řešit, protože tentokrát je její nový případ dost osobní. Autorka zvládla tyto dva aspekty příběhu bravurně kombinovat, takže výsledkem je čtivá kniha, jejíž děj ubíhá v závratném tempu, a kterou budete jen těžko odkládat.
Ačkoliv se zde stále objevuje drobný nešvar v podobě nelogického chování postav či nepravděpodobných situací, jako když hlavní hrdinka vypije půl láhve bourbonu, a pak jede na místo činu vyšetřovat a nikdo se nad tím nepozastaví, tak ve většině případů jde opravdu o drobnosti, které odpustíte.
Samotná zápletka je stejně jako v předchozím díle trošku přitažená za vlasy a poměrně překombinovaná. Připravte se, že se tady toho děje opravdu hodně, ale mě to bavilo. Dozvídáme se více o Josiině minulosti a musím říct, že jako hlavní hrdinka mi byla o hodně sympatičtější, než v předchozím díle. A u vyšetřovací dějové linky se autorce rozhodně podaří zamotat vám hlavu.
Příběh také doplňují zprávy o náhodných úmrtích, které příjemně doplňují děj a slouží i jako vodítko k vyřešení zápletky. Sama za sebe ale musím říct, že jsem tentokrát opravdu netušila, jak se to všechno vysvětlí a v závěru jsem byla opravdu překvapená.  
A na závěr si neodpustím poznámku, že zatím mi přijde kvalita díl od dílu lepší, takže jsem zvědavá, co si pro nás Lisa Regan nachystala v dalších dílech. 

Lehčí a odpočinková kniha, jejíž děj ubíhá závratným tempem, takže ji budete mít přečtenou spíše jako jednohubku. Autorka skvěle kombinuje vyšetřování a osobní problémy hlavní hrdinky. Pokud nevyžadujete detailní popisy násilí a nevadí vám spíše odpočinkovější vyšetřování, tak si případy Josie Quinnové pravděpodobně dost užijete. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu .
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)