pátek 26. května 2023

RC recenze: Mlčící fontány

The Fountains of SilenceMlčící fontányAutor: Ruta Sepetys
Počet stran: 536
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2020
"Ano. Každá životní volba obnáší oběti. Na to už jste možná přišel. Já jsem do řádu vstoupila, protože jsem hledala Boha, nikoli vysvětlení. Víte, Seňor Matheson, po mnoha letech otázek a modliteb jsem konečně ucítila své volání. A ten hlas mě nabádal, abych mlčela."
"Ale jedna věc, kterou jste řekla," namítne Daniel, "na mě zapůsobila. Řekla jste, že vědění se vyvíjí a že to, co si myslíme, bývá někdy dost daleko od pravdy." 

Horko, Španělsko, luxusní hotel a diktatura. Madrid roku 1957 ukazuje jinou tvář svým obyvatelům a jinou americkým turistům. A pod vedením generála Franca se skrývá nejedno tajemství... 

Ana a její rodina si spoří všechny vydělané peníze, aby se mohli přestěhovat a případně si i splnit svoje sny. Jenže jejich minulost jim tyto šance spíše maří. Navíc pod vládou diktátora generála Franca se celé Španělsko bojí promluvit a svá tajemství si hlídají. 
Na druhé straně je Daniel, bohatý Američan, který přijede do luxusního hotelu a začíná poznávat i tu chudší stránku Španělska. Daniel se chce stát fotoreportérem, proto je odhodlaný vše zachytit a zkusit tamějším obyvatelům pomoct. 


Kdo mě už nějakou chvilku zná, tak ví, že knihy R. Sepetys miluji a ani Mlčící fontány nejsou výjimkou.   

Ruta Sepetys čtenářům přibližuje skrze své příběhy méně známé historické události a v Mlčících fontánách se přesuneme do Madridu do doby za diktatury generála Franca a musím říct, že to opět stojí za to. 
Nejen, že autorka píše velmi čtivě, čemuž napomáhají i krátké kapitoly, ale také dokáže skvěle vykreslit prostředí i postavy. 
Samotný příběh je vyprávěný z pohledů několika postav. Tou první je Ana, která má velké sny, ale zároveň si uvědomuje, že stačí jediná chybička, aby se její život zhroutil jako domeček z karet. 
Druhou postavou je Daniel, který se touží stát fotoreportérem, ale jeho otec s ním má jiné plány. Pro Dana je Španělsko příležitostí, jak si jít vlastní cestou, ale brzy zjistí, že Madrid je jiný, než se na první pohled může turistům zdát. 
Pak je příběh vyprávěný i z různých pohledů členů Aniny rodiny. Její starší sestra Julie má spoustu tajemství, o kterých ví, že je nebezpečné je vyslovovat. Rafa se touží vymanit z chudoby a najít si i s jeho kamarádem cestu do býčí arény. Posledním vypravěčem je Anina sestřenice Puri, která pracuje v sirotčinci, ale i ta brzo zjišťuje, že vše není tak, jak se na první pohled mohlo zdát. 
Kromě různých pohledů se můžete těšit i na dvě časové linie. První část knihy totiž představuje Španělsko za doby diktatury a druhá část je pak téměř o dvacet let později. 
Ačkoliv se mi Mlčící fontány velmi líbily, protože autorka měla příběh skvěle promyšlený a navzdory počtu vypravěčů se jí i všechno podařilo perfektně propojit, tak musím říct, že tahle kniha nepůsobila tak emotivně, jako některé její ostatní příběhy. 
Přesto ale bylo zajímavé sledovat, jak to ve Španělsku za generála Franca chodilo, co všechno se dařilo utajit a proti čemu se lidé báli vystoupit. 
Vše dokresluje i španělská atmosféra, která je vytvářená nejen občasnou větou ve španělštině, ale i právě díky skvěle popsanému prostředí.
Pokud se ale obáváte, že by na vás téma mohlo být moc depresivní, tak opak je pravdou. I vzhledem k tématu svůj příběh autorka vypráví citlivě, odlehčuje ho romantickou linkou, nezapomíná ani na hluboká přátelství, ale zároveň to vyvažuje i křivdami a strachem. Žádných brutálnějších detailů se ale bát nemusíte.  

Knihy Ruty Sepetys jsou vhodné téměř pro každého, kdo se chce nenásilnou formou dozvědět něco o nepříliš známých historických událostech. Díky citlivému podání je kniha vhodná jak pro mládež, tak i dospělé čtenáře. Pokud jste navíc milovníci historických románů, tak Sepetys je pro vás jasnou volbou.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji knihkupectví Megaknihy.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Od autorky se už na nějakou knihu strašně dlouho chystám. A konkrétně tahle mě asi láká nejvíc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě doporučuji Sůl moře a Musím tě zradit, ta se mi asi líbila nejvíc 😁

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)