středa 3. května 2023

RC recenze: Mizející dívky

Vanisihing Girls Mizející dívky Autor: Lisa Regan
Počet stran: 384
Série: Josie Quinnová 
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2020
Probudila se do absolutní tmy. Zvedla ruce a jemně se dotkla třepotajících se víček, aby se ujistila, že skutečně otevřela oči. Pomalinku se jí zase vracel cit - cítila silné bušení vzadu na hlavě, studený beton pod zadkem, zápach hnijícího dřeva a plísně. Zády se opírala o něco měkkého. Nepatrně se otočila a jednou rukou do toho zatlačila. Něco jí pevně sevřelo předloktí. 
 
Jedna mizející dívka za druhou... Kolik jich ještě musí zmizet, než si toho někdo všimne? A podaří se některou z nich najít a zachránit? 

Malé městečko Denton právě žije zmizením sedmnáctileté dívky Isabelle. 
Detektiv Josie Quinnová je zrovna suspendovaná, když málem zemře při tankování svého auta. Do benzinky totiž nabourá auto, po kterém ještě před chvilkou někdo střílel. Většina osazenstva auta je hned mrtvá. Jen jeden přeživší zašeptá jediné vodítko - Ramona. Kdo je Ramona? A má nějakou souvislost se zmizelou Isabelle? 
Josie neváhá a i když je suspendovaná, tak bere pátrání do vlastních rukou... 



Na autorku Lisu Regan jsem slyšela chválu pomalu z každé strany, takže jsem pochopitelně byla zvědavá, co na ní všichni mají. A co na knihu říkám? 

Tak tohle mě bavilo. Lisa Regan čtenářům v Mizejících dívkách nachystala pořádnou jízdu.
Většina knihy je vyprávěná z pohledu detektiva Josie Quinnové, která si právě prochází jak osobními, tak profesními problémy. A ačkoliv musím říct, že hlavní hrdinka mi k srdci vůbec nepřirostla, protože byla arogantní, nepříjemná, měla pocit, že ona všechno ví nejlépe a bez ní je policie úplně neschopná, tak i přesto jsem si knihu užila.
Navíc už jsem rozečetla i další díl, takže pokud by pro vás byla nesympatická hlavní postava důvodem proč knihu nečíst, tak vydržte, v pokračování je již mnohem snesitelnější.
Druhý pohled vyprávění má na svědomí jedna z unesených dívek, kdy čtenář netuší o koho jde a tyto krátké kapitoly vnáší do děje příjemnou dávku napětí.
Co se samotného děje týče, čeká vás kromě vyšetřování únosů i řešení osobních problémů detektiva Josie Quinnové, které obsahují romantickou zápletku nebo i trauma z dětství. Takže je rozhodně na co se těšit.
Sice mi trošku vadilo, že nás autorka hodila do rozjetého příběhu, aniž bychom znali souvislosti, ale vzhledem k tomu, že postupně na všechno dostaneme odpovědi, tak se to dá přežít.
Se samotnou vyšetřovací zápletkou už je to trošku horší, je totiž dost přitažená za vlasy a nad občasným nelogickým chováním postav budete jen nevěřícně kroutit hlavou. 
Pokud vám ale tohle nevadí, vězte, že celý příběh je velmi čtivý a stránky vám budou mizet pod rukama, ani nebudete vědět jak. Svojí zásluhu na tom mají krátké kapitoly a poměrně rychlé tempo příběhu.
Mizející dívky se dají označit za takový odpočinkový thriller, který je vhodný i pro slabší povahy, které si neholdují v detailních popisech násilností a nemají rádi příliš napínavé čtení. Lisa Regan totiž perfektně vyvažuje popis osobních problémů postav a vyšetřovací dějovou linku.  

Čtivý a odpočinkový thriller, u kterého si neokoušete nehty strachem, ale užijete si i krátké pohledy vyprávění unesené dívky a kromě vyšetřovací dějové linky se můžete těšit i na řešení osobních problémů hlavní postavy. A pokud vám nevadí nesympatická hlavní hrdinka, tak si tuhle knihu užijete. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu .
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4/5

2 komentáře:

  1. Mě osobně tahle série míjí, ale slýchám na ni samou chválu. Je super, že jsi byla také spokojená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se na ní taky dlouho chystala a konečně to dopadlo 😁

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)