neděle 18. února 2024

RC recenze: Columbine

Autor: Dave Cullen
Počet stran: 592
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Jota




Rok vydání ČR: 2023

Chápal, že základem jeho plánu jsou výbušniny, a když jeho bomby selhaly, veřejnost jeho útok naprosto špatně interpretovala. Nejen že nepřekonal rekord Timothyho McVeigha, nikdo ani netušil, že se o to snažil. Nedostal se mezi velké masové vrahy. Skončil jako ubohý vyděděnec, který postřílel pár lidí.
Co se skutečně stalo 20. dubna 1999? Co školní masakr na Columbine High School vyvolalo? Kdo nese vinu? A dalo se mu zabránit? 

Dave Cullen na této knize pracoval deset let a skrze ní nám přináší odpovědi na spoustu otázek ohledně toho, co se 20. dubna na škole stalo, co tomu předcházelo a jak se s tragickou událostí vypořádaly oběti. Detailní zpracování jednoho z nejznámějších školních masakrů, od kterého se neodtrhnete.


Knihu Columbine jsem si chtěla přečíst už od chvíle, co jsem se dozvěděla o jejím vydání a teď se mi konečně dostala do rukou. A jak se mi kniha líbila? 

Pokud máte rádi True Crime, tak tahle bichlička ve vaší knihovně nesmí chybět. Ačkoliv má kniha téměř 600 stránek, vůbec se nemusíte bát toho, že by byla nějak zdlouhavá nebo přehnaně nacpaná náročnými detaily, u kterých neudržíte pozornost. Ba naopak. Autor celou knihu sepsal velmi čtivě, ale zároveň s ohledem na oběti. I přesto se však jedná o velmi silný příběh, ze kterého vás bude mrazit. Dave Cullen totiž popisuje jednotlivé události přímo ze dne střelby a zprostředkovává čtenářům jednotlivé okamžiky, jak všechno probíhalo. Včetně takových detailů, že máte pocit, jako byste tam v tu chvíli byli a sledovali to.  
Autor však nezůstává jen u samotné střelby. Mapuje události před útokem i po něm a jeho důsledky. Představuje výpovědi svědků i samotných obětí, díky nimž se dozvídáme, jak se s tragédií rodiny vyrovnaly a jak se k ní stavěly. 
Zároveň Dave Cullen poukazuje na prezentaci médií, které útok interpretovaly špatně a postoj církve, jenž využívala tragédie k získání nových oveček. Seznámíme se také s policejními postupy i následném vyšetřování, které vede k otázkám, zda by se něco změnilo kdyby... ale po bitvě je každý generál... 
Ačkoliv jde o velmi silné čtení, je kniha neskutečně dobře zpracovaná a mě až překvapilo, jaké všechny informace se autorovi podařilo sehnat. Jen mě trochu mrzelo, že autor dění nedoprovodil obrázky, protože mě při čtení dost rušilo, že jsem knihu odkládala a googlila si, jak vypadala škola, jídelna i samotní lidé. Ale v závěru knihy v dodatku naleznete alespoň pár útržků z deníků, různé záznamy vrahů, či jejich práce do školy. 
 
Columbine je za mě zatím nejlepší knihou z edice True Crime od Joty. Do detailu zrekonstruovaný příběh, který je psaný s ohledem na oběti. Pokud máte rádi tento žánr, tak knihu rozhodně doporučuji všema deseti.  

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Jota
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)