čtvrtek 22. února 2024

RC recenze: Pojízdná čajovna splněných snů

NachtspielVražda na blatechAutor: Rebecca Raisin
Počet stran: 296
Série: Pojízdné obchody
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2024
"Rosie," zesílí hlas. "Jestli sem teď hned nepůjdeš a tenhle strom neobejmeš, majznu tě deštníkem." 
"Vždyť žádný deštník nemáš." 
Nakloní hlavu. 
"Dobře, dobře," zasměju se.
Navzdory zdravému úsudku si taky zuju vysoké boty a začnu se ošívat, protože se mi prsty zaboří do měkké mechovité hlíny. Sprchování v Růženě je dost složitá operace, ale když se přitom budu muset ohýbat a drhnout si bláto mezi prsty, tak se z toho stává logistická noční můra úplně nové úrovně. 
Nejistě dám ruce kolem stromu, myslím na to, že se mi rozmáčí sendviče, a na to, jak dlouho tahle zatracená bláznivina bude trvat. 

Někdy je nutné žal prostě zapít. A někdy se ze zapití žalu stane nový začátek a cesta za dobrodružstvím. Má Rosiin chvilkový nápad šanci na úspěch? A bude se jí nový styl života zamlouvat? 

Rosie má život naplánovaný do nejmenších detailů. Tvrdě dřela na kariéře, má manžela, se kterým se shodla ohledně budoucnosti a celkově její život vypadá růžově. Tedy až do chvíle, kdy jí manžel na její narozeniny oznámí, že chce rozvod. Rosie tuto novinu vstřebává špatně a útěchu najde na dně lahve. Jenže ráno netuší, co v opilosti provedla a čeká ji poměrně velký budíček v podobě růžového obytného auta a nového života klepajícího na dveře. Podaří se Rosie vyléčit zlomené srdce? 


Tahle kniha mě zaujala hlavně svojí obálkou a názvem, protože mám čaj hodně ráda. A co na knihu říkám po jejím přečtení? 

Pojízdná čajovna splněných snů je poklidný feel-good román, který se mi perfektně trefil do nálady. Sledujeme zde dvaatřicetiletou Rosie, která měla celý den přísně rozplánovaný a většinu času věnovala své kariéře. Tedy až do chvíle, kdy se jí obrátil život vzhůru nohama a rozhodla se pro nový začátek. 
Přiznávám, že se mi tahle kniha líbila mnohem více, než Horké vafle a ledové koupele, protože tady hlavní postava netráví tolik času nad fňukáním, ale rovnou koná. Na můj vkus sice nad vším poměrně dost přemýšlí a vše moc analyzuje, ale to už se dalo odpustit. 
Čajovna splněných snů má prostě všechno, co od odpočinkové knihy čekáte. Ať už jde o nový začátek, který zde představoval cestování v obytném autě. To bylo za mě skvělé téma, jež mohlo být klidně více zpracované. 
Mimo jiné se zde dočkáte i silných přátelství, kdy si lidé neváhají pomoci a z toho vzniklých vtipných situací. Romantické duše určitě potěší fakt, že i o vztahy zde není nouze a nějaké té romantiky se zde také dočkáte. 
Celý příběh plyne spíše v poklidném tempu a je napsaný v jednoduchém a předvídatelném stylu. To doplňují postavy, které si lze celkem rychle oblíbit. Jediné, co vám tak může trochu vadit je fakt, že všechno je takové sluníčkové a hlavní hrdinka nemusí překonávat téměř žádné problémy, takže zrovna reálně příběh moc nepůsobí. 
Samotný závěr byl takový trošku podivný. Vzhledem k celkovému poklidnému tempu mi přišel dost zrychlený a to ve všech ohledech - ať už šlo o vztahy hlavní hrdinky nebo o samotnou zápletku. Ale na další díl se rozhodně chystám. 

Pokud hledáte odpočinkové feel-good čtení, kde hlavní hrdinka ihned začne konat a neočekáváte žádnou výraznou zápletku, tak Pojízdná čajovna splněných snů by vaše očekávání splnit mohla. Dění je totiž takové sluníčkové a navodí ve vás pozitivní pocity. 

Moc děkuji nakladatelství Grada, za poskytnutí knihy k recenzi!
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)