neděle 4. února 2024

RC recenze: Ďábel si počká

BráðinKořistAutor: Maxime Chattam
Počet stran: 496
Série: Ludivine Vanker
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Metafora

Rok vydání ČR: 2022
Zkrátka těm, kteří plují s proudem a vypadají všichni stejně, se sluší projevovat úctu, a ty ostatní se patří zavřít, pomyslela si Ludivine. Úvaha byla sice přitažená za vlasy, ale připomněla jí Mikelisovy úvahy o normálnosti: dokud budou devianti v menšině, budeme je zavírat. Pokud však někdy v budoucnu jejich počet vzroste a stane se z nich významná část společnosti, nebudeme je už moct tak snadno vyčleňovat ze systému. A pokud by jejich počet měl nadále pomaličku narůstat, nakonec skončí za mřížemi všichni ti, kteří žádnou deviaci nevykazují.

Zlo opět začíná řádit. Lidi začínají šílet a násilí se rozlézá po celé Francii. Do toho někteří začínají umírat strachy. Co se to se společností děje? Že by to měl na svědomí samotný ďábel?  

Útoky masových vrahů se začínají hromadit. Co začíná jako ojedinělá tragédie, se brzy zdá jako epidemie násilí křižující celý stát. Obyvatelé nejsou v bezpečí a nikdo neví, kdo a hlavně kde se bude další útok odehrávat. Ludivine a její tým začíná opět pátrat. Podaří se jí odhalit, kdo za tím vším stojí, než zemře mnohem víc lidí? 


Ze Spolčení ničemů jsem byla dost nadšená, takže jsem se těšila i na pokračování. A jak se mi líbilo?

Pokud si libujete v detailnějších popisech násilností, kde si autor nebere servítky a popouští uzdu své fantazii, tak autor M. Chattam vám rozhodně přijde k chuti. Spolčení ničemů i Ďábel si počká ukazují temnější tvář lidstva, kde si milovníci potoků krve rozhodně přijdou na své.
Tentokrát čtenáře příběhem provádí hlavně Ludivine, která kromě vyšetřování řeší i svá osobní traumata, s nimiž se snaží nějak vyrovnat. Bohužel musím říct, že tentokrát mi jako hlavní postava moc sympatická nebyla. Většinu příběhu působila, jako by měla na očích klapky a šla si tvrdě za svým cílem, aniž by se ohlížela na ostatní, logiku nebo bezpečnost.
M. Chattam nás samozřejmě neochudil ani o pohledy dění u právě probíhajících vražd a i tento díl je jedna velká jízda už od samotného prologu a vám bude padat brada z toho, co všechno si autor vymyslel. Neodpustím si varování, že tahle série opravdu není pro slabší povahy. Pokud ale vyhledáváte knihy ve stylu Cartera nebo Thillieze, tak v tom případě je tohle pro vás nutností, která vám na poličce v knihovně nesmí chybět.
Ačkoliv je celá kniha dost čtivá, místy jsem měla problémy s poměrně květnatými popisy, které se mi k příběhu nehodily. To samé se týká i přílišného filosofování hlavní hrdinky nad lidstvem, jenž mi dost zpomalovalo děj a oproti akčním částím působilo spíše zdlouhavě.
Celkově jde ale o velmi zdařilé dílo, které by neměl minout žádný fanoušek drsnějších thrillerů. Autor má celý příběh hodně dobře promyšlený a vše do sebe v závěru krásně zapadne. Za mě byl ale první díl o chlup lepší, ale i tak bych si pokračování ráda přečetla.

Drsný thriller s poměrně detailně popsanými způsoby úmrtí, takže pokud vám v knihách vadí rozstřelené hlavy a podobně, obloukem se této sérii vyhněte. Pokud vám to ale nevadí, tak knihy tohoto autora mohu vřele doporučit, protože jim snad nic nechybí a nabízí velkolepé rozuzlení.  

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Grada.
Vydalo nakladatelství Metafora.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)