středa 28. února 2024

RC recenze: Vražda v ledu

NachtspielVražda na blatechAutor: Catherine Shepherd
Počet stran: 304
Série: Julia Schwarzová a Florian Kessler
Díl v sérii: třetí
Nakladatelství: Cosmopolis

Rok vydání ČR: 2021
Cítím ledový chlad, který ve mně velmi pomalu zastavuje život. Vstupuje do mě zvenčí a zcela se mě zmocňuje. Proniká stále hlouběji do nitra. Dříve nebo později dorazí až k srdci. Nejprve ho jenom zahalí a pak postoupí do jeho svaloviny. Přes tuto ponurou vyhlídku si nemohu pomoct a musím obdivovat krásu ledu. Třpytí se a září. Světlo se tisíckrát lomí a vytváří fascinující kouzelný svět, ledový palác. Při tom pohledu na okamžik zapomenu na bolest celého těla.

Teploty pod nulou, pohádkově zasněžená příroda a po městě se začínají objevovat umělecká díla - sochy z ledu. Jenže nejsou tak úplně obyčejné. V každé soše se totiž nachází mrtvá dívka. A nikdo neví, kdo je další na řadě...

V Kolíně nad Rýnem udeřila zima v plném proudu, čehož hromadně využívají umělci. Hlavně ti, kteří jako materiál používají led. Jenže co když některý z nich zajde ještě dál a spojí umění se smrtí? Na veřejných místech vznikají podivná umělecká díla - mrtvé ženy uvnitř soch z ledu. To znamená další případ pro Julii a Floriana. Přijdou na to, kdo je pachatel dříve, než zemře další dívka? 


Tak jsem se pustila do dalšího dílu mé oblíbené série. A co na knihu říkám tentokrát? 

Vražda v ledu je již třetím dílem z řady odpočinkových thrillerů vyprávěných převážně očima soudní patoložky Julie a vyšetřovatele Floriana. Kromě těchto dvou postav je kniha doplněná i o části vyprávěné z pohledů pachatele i potenciálních obětí, které vnáší do příběhu trochu napětí a ponurou atmosféru. 
Výhodou této série je to, že můžete číst jednotlivé díly na přeskáčku, protože autorka poměrně dost rekapituluje dění předchozích dílů, ale rozhodně vám doporučuji číst tyto knihy tak, jak se mají, jinak se ochudíte o skvělý čtenářský zážitek. Postavy totiž procházejí vývojem a například Julia je zde mnohem sympatičtější, než tomu bylo v prvním díle, kdy chvílemi působila, že se o sebe neumí postarat. 
Co se celkového příběhu týče, jede v přesně zajetých kolejích předchozích dílů. Pokud jste je ale nečetli, tak jde spíše o odpočinkovější thriller, který je psaný jednoduchým stylem a v ději nenajdete žádné složitosti, ani přílišné zvraty. 
Tentokrát jsou i popisy z pitevny spíše minimální a většina vyšetřování tak probíhá přímo v terénu. 
Kromě samotného vyšetřování vražd se můžete těšit i na lehkou linku z Juliina profesního života, ve které se řeší nové posily týmu - nová asistentka a nové vedení - což dost zkomplikuje osobní životy našich hrdinů. Samozřejmě nechybí ani postupně se rozvíjející romantická zápletka.
Jak už jsem řekla, série Julia Schwarzová a Florian Kessler je velmi poklidným čtením, u kterého si rozhodně nebudete okusovat nehty napětím, ale naopak se jedná o příjemný a plynulý příběh, jenž i tak dokáže čtenáře zaujmout. Navíc děj pěkně odsýpá, takže vám budou stránky mizet pod rukama, ani nebudete vědět jak. 

Pokud hledáte poklidné, odpočinkové čtení se sympatickým stylem vyprávění a nemáte zrovna chuť na složité zápletky či nějakou řezničinu, tak tahle série je rozhodně tou správnou volbou, která vás na pár večerů zabaví. 

Moc děkuji nakladatelství Grada, za poskytnutí knihy k recenzi!
Vydalo nakladatelství Cosmopolis.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)