sobota 17. února 2024

RC recenze: Zlodějka vzpomínek

The Secret DragonDrak do kapsyAutor: Jodi Lynn Anderson
Počet stran: 232
Série: Lovkyně čarodějců
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Bambook

Rok vydání ČR: 2024
Teď jsem držela v ruce knihu své matky a měla jsem podobný pocit. Pocit, že směřuju k čemusi, čemu sotva dokážu čelit. 
Sedám si na podlahu. Ruce se mi třesou, když otvírám Průvodce lovkyně čarodějců. A pak otáčím stránky.

Starání se o matku a obecně nelehký život poskytuje Rosie spoustu příležitostí k úniku do příběhů. Ať už do těch knižních nebo do těch, co sama napíše. Brzy díky tomu přijde na to, jakou slova mohou mít sílu. Pomohou jí však v boji proti čarodějnicím?  

Dvanáctiletá Rosie tak úplně nezapadá do školního kolektivu. Její matce chybí to, díky čemu matky milují své dcery. A když se Rosiina jediná kamarádka Germ začne přátelit i s ostatními dětmi, Rosie připadá, že se jí všechno bortí. Vždycky nalézala útěchu v psaní příběhů, ale s tím je teď taky konec, protože podle Germ je to dětinské. Ale rozhodnutí skončit s psaním všechno změní. Rosie totiž zjistí pravdu a to, že po světě chodí třináct čarodějnic, které berou lidem to, co je pro ně cenné. Podaří se je dívkám zastavit? 


Lovkyně čarodějců mě kromě obálky zaujala i tím, že v nakladatelství vyšly hned dva díly najednou. A co říkám na příběh? 

Zlodějka vzpomínek začíná velmi zajímavě a prolog rozhodně navnadí na čtení. V příběhu na čtenáře čekají nejrůznější magická stvoření od čarodějek až po duchy. Což mě vede trošku k myšlence, že tato série patří spíše ke strašidelnějším dětským knihám, které jsem v poslední době četla. Doporučení pro Zlodějku vzpomínek je od 11 let, ale pokud máte citlivější dítko, které by knihu četlo za tmy, dokážu si představit, že by to na něj mohlo mít vliv. 
Ale zpět k příběhu. Hlavní hrdinkou je zde dvanáctiletá Rosie, která nemá v životě zrovna na růžích ustláno. Její matka je citově chladná a věčně s myšlenkami v oblacích a je tak na Rosie, aby se starala o to, zda se alespoň najedla. 
Rosiinou jedinou oporou je její kamarádka Germ, která je zároveň i jejím protikladem. Autorka to ve svém příběhu skvěle využila a nakousla i důležitá témata. Kromě těžké situace v rodině se zde věnuje i dospívání a síle kamarádství.
Neopomněla ale ani fantasy stránku knihy. Jak už jsem řekla, kniha je plná magie. Bohužel mi přišlo, že je tento aspekt poněkud málo rozepsaný, jako například není úplně vysvětlené, jak magie v tomto světě funguje. Chápu, že vzhledem k cílové skupině, které je kniha určená, je preferovaný spíše jednodušší styl, ale myslím si, že je zde zbytečně až moc jednoduchý. 
Celkově se kniha četla dobře, jen ze samotného závěru jsem byla poněkud zklamaná. Místo nějaké gradace zápletky vše autorka přešla poněkud rychle a rozuzlení bylo takové nijaké. 
Co ale musím uznat je to, že konec rozhodně naláká na čtení dalšího dílu. A pokud budete Zlodějku vzpomínek brát jako seznamovací - úvodní díl série, tak myslím, že s knihou budete pravděpodobně spokojeni. 

Příjemné čtení s odvážnou hlavní hrdinkou, která vyrůstá v nepříliš ideálním domově. Některé stránky příběhu by si zasloužily více propracovat, ale pokud vám nebo vašim dětem nevadí trochu strašidelné atmosféry, tak doporučuji tuto knihu vyzkoušet. 

Moc děkuji nakladatelství Grada, za zaslání knihy k recenzi.
Vydalo nakladatelství Bambook.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.
 

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)