středa 14. února 2024

RC recenze: Dcera kostí

The Bone Shard DaughterDcera kostíAutor: Andrea Stewart
Počet stran: 460
Série: Tonoucí císařství
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2022
Pa-jen po mně střelil pohledem. Ani jeden z nás neuhnul. Věční soupeři. Jeho oči byly černější než moje a v pohrdavém úšklebku jen vynikaly plné rty. Byl hezčí než já, to rozhodně, ale já se považovala za chytřejší, a na tom jediném záleželo. Pa-jen se nikdy neobtěžoval skrývat city. Opovržení vůči mé osobě vystavoval hrdě na odiv, jako dítě oblíbenou lasturu. 

Odběrové slavnosti mnoho dětí nepřežije. Odevzdat však úlomek kosti je povinností každého, kdo dosáhl potřebného věku. Vždyť díky lidským kostem a vytvořeným konstruktům císař chrání celé císařství před dávným nepřítelem. Ale je císařství ještě stále v nebezpečí? 

Císař nedůvěřuje lidem, proto lidské sluhy nahradil konstrukty vytvořené z různých částí zvířecích těl. K jejich provozu však využívá magickou moc, kterou mu propůjčují lidské kosti živých dárců. Lidé se však začínají bouřit a hrozí vzpoura. 
Císařova dcera Lin je rozhodnutá, že nad svým adoptivním bratrem vyhraje v císařových úkolech a otec přiřkne následnictví právě jí. Svoji vládu si však představuje úplně jinak, než císař samotný. Navíc si Lin kvůli vzácné chorobě pamatuje jen posledních pět let života.
V jiné části země se známý pašerák přimotá k rebelské skupině a kromě svých problémů má najednou i svoji roli v začínající vzpouře. Podaří se Lin vyhrát následnictví? Připojí se pašerák Jovis k rebelům? A podaří se změnit situaci v císařství k lepšímu? 
 

Na Dceru kostí jsem slyšela hodně chvály, proto jsem na ní byla také zvědavá. A co na ní říkám po přečtení? 

Dcera kostí je fantasy kniha vyprávěná z pohledů několika postav. Proto vám může chvíli trvat, než se v dění zorientujete, protože autorka čtenáře hodí přímo do děje, aniž by něco vysvětlovala a vše se dozvídáte až časem. 
A čí pohledy vyprávění tedy budeme sledovat? 
Máme tu Lin Sukaj, která si ze svého života pamatuje pouze posledních pět let a bojuje se svým adoptivním bratrem o následnictví. Zároveň si snaží vzpomenout na svoji minulost a nechce zklamat císaře. 
Druhou hlavní postavou je pašerák Jovis, který se snaží najít unesenou manželku a cestou zachraňuje děti před odběrovou slavností. V tom mu pomáhá podivný magický tvor, který si získá vaše srdce. 
Dalšími výraznými postavami, jejichž vyprávění sledujeme jsou Falue, dcera guvernéra ostrova a Ranami, mladá rebelka, která touží změnit poměry v císařství. 
Poslední postavou, která má v příběhu poměrně málo prostoru je Duna, která motoricky vykonává pořád ty samé povinnosti a teprve pád ze stromu její mysl pročistí. 
V Dceři kostí sledujeme opravdu hodně dějových linek, takže jak už jsem řekla, příběh může být místy opravdu matoucí. Vše se ale postupem času vyjasňuje a události začínají dávat čím dál větší smysl. 
Abych pravdu řekla, ze začátku mi dělalo docela problémy se do knihy začíst i přesto, že postavy byly poměrně dobře propracované a autorka vytvořila nový svět se svými zákonitostmi. Nechyběla ani akce, politikaření, trochu toho soupeření, hodně záhad a opravdu zajímavý nápad na magii, kdy jsou vyžadovány lidské kostní úlomky, které pohánějí stvoření skládající se z různých částí zvířat. Možná za tu horší čtivost mohlo spíše pomalejší tempo vyprávění. 
Trochu mě ale mrzí, že autorka některé věci nedotáhla víc do detailu. Například Mefi, mazlíček Jovise, není téměř vůbec vysvětlený nebo ani nevíme, jak funguje samotná magie kostí, až na nějaké ty základy. 
Co autorce ale nemůžu upřít je velká propracovanost příběhu. Takže pokud máte rádi hromadu záhad a postupné propojování zápletek, tak tohle je kniha přesně pro vás. Já to beru jako takový seznamovací díl, od kterého jsem sice čekala o chlup víc, ale závěr příjemně naláká na pokračování. 

Pomalejší tempo příběhu, které sledujeme z pohledů mnoha postav. Kvůli tomu je příběh hlavně ze začátku dost zmatečný, ale vynahrazuje nám to svým propracovaným světem.

Za poskytnutí recenzní knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.


HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 4,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)