sobota 27. prosince 2014

Knižní série: Dustlands

Autor: Moira Young
Nakladatelství: CooBoo
Další série, o které si myslím, že stojí za zmínku je Dustlands. Strhující dystopický  příběh o Sabě a jejím dobrodružství.

Moira Young se živila jako herečka, tanečnice a operní zpěvačka, ale její největší a první láskou jsou knihy a psaní. Narodila se v Kanadě, ale nyní se svým mužem žije ve Velké Británii. 
Tato série byla přeložena do 24 jazyků a samozřejmě, jedním z nich je i čeština. A dokonce se v současnosti jedná i o natočení filmu, podle knižní předlohy Krvavá cesta.

 

Prvním dílem v sérii je Krvavá cesta, kde se seznamujeme s hlavní hrdinkou Sabou, která žije u Stříbrného jezera, což je pustina zpustošená písečnými bouřemi s pozůstatky po zaniklé civilizaci Padlých.
Žije "poklidný" život spolu se svým otcem, dvojčetem Lughem a mladší sestrou Emmi, dokud se neukážou čtyři tajemní jezdci, jenž zabijí jejich otce a unesou Lugha. Saba se rozhodne, že to tak nenechá a rozhodne se svého bratra zachránit. Jenže ani její otravná sestřička Emmi, kterou Saba doposud přehlížela, nehodlá nechat věci jen tak a rozhodne se svoji starší sestru sledovat. 
V té chvíli začíná jejich cesta plná nejrůznějších dobrodružství. Potkávají nové lidi, dělají si přátele i
nepřátele. Objevují své silné a slabé stránky a různé schopnosti, které jim pomáhají v přežití.
Kniha je plná napětí, soubojů, únosů, přetvářky, lásky, vtipu a mnoho dalšího. Každá z postav má své osobní kouzlo, které si vás získá, jako kniha samotná. Prostě jakmile začnete číst, nebudete schopni přestat.
(Pozn.: Druhý díl jsem se snažila popsat tak, abych moc nespoilerovala, tak doufám, že se mi to povedlo :D).
Druhým díl nese název Pustina. Saba doufala, že se její život vrátí do starých kolejí, ale to se mýlila. Její minulost ji rychle dohání a ona je nucena opět zatnout zuby a bojovat, co jí síly stačí. 
Opět ji čeká nebezpečný nepřítel (tentokrát bych řekla až fanatický), který mění celou zem podle svého, ať se to ostatním líbí nebo ne.
Navíc se Saba musí vyrovnat se zradou blízkého člověka a pocity viny, jenž ji stíhají skoro na každém kroku. V tomto díle se nám objeví spoustu nových postav, opět různorodých charakterů. Od pašeráků a rebelů až po nebezpečné Tontony.
A posledním dílem v sérii, který u nás bohužel ještě nevyšel je Planoucí hvězda (Raging Star). V něm by mělo jít o to, že se Saba odhodlá vzít osud pevně do svých rukou, porazit nepřítele a zachránit to, co z pomalu se přetvářející země, ještě zbývá.
Tento díl by měl vyjít 21. 1. 2015 a podle nakladatelství CooBoo by mělo jít o dechberoucí závěr trilogie, no, uvidíme jestli se to autorce podaří vyplnit, ale já myslím, že ano.

Verdikt: 

Vezmu to postupně. První díl byl dech beroucí a nedokázala jsem se od něj odtrhnout, dokud jsem ho nedočetla. Imponovalo mi odhodlání, se kterým se Saba dostávala blíž ke svému stanovenému cíli, ke kterému kráčela doslova přes mrtvoly. I když na mě hlavní hrdinka chvílemi působila jako zaříkávačka zvířat, protože si nedokážu představit, že by pes, který spokojeně žije se svojí majitelkou, se z ničeho nic sebral a připojil se k putování téměř cizího člověka, ale to nechme stranou.
I přes drobné chybičky, to byla neuvěřitelná kniha, která mě opravdu mile překvapila. Čekala jsem, že bude dobrá, ale že až tak moc, to bylo nečekané.
Druhý díl byl poněkud slabší. Připadalo mi, jako by si sestry vyměnily role. Ze Saby se stala otravná Emmi a Emmi mi byla mnohem sympatičtější. Ale stejně si myslím, že to byl povedený díl. Sice tomu chyběl ten vtip, který byl v předchozím díle téměř na každé stránce. Přesto stojí za přečtení.
A třetí díl? To se teprve uvidí, ale přesto se na něho neuvěřitelně těším a tiše doufám, že se mu navrátí kvalita z Krvavé cesty, protože pokud ne, bude to neuvěřitelná škoda. 

A jaký je váš názor? Četli jste tuto sérii, chystáte se nebo vás vůbec nenadchla a budete se jí obloukem vyhýbat?

Hodnocení:

Série: ♥ ♥ ♥ ♥ 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)