pondělí 29. prosince 2014

Recenze: Železný král


Autor: Julie Kagawa
Počet stran: 368
Série: Železná víla
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Knižní klub
Žaludek mi sevřel strach. "Bude to nebezpečné?"
"Och, výjimečně nebezpečné," odpověděl mi Robbie a vykročil ke dveřím Ethanova pokoje. "To je na tom právě ta největší zábava. Můžeš zemřít tolika způsoby - nabodnutá na skleněný meč, stažená pod vodu, kde tě sežere kelpie, každou chvíli tě někdo může proměnit v pavouka nebo růžový keř -"


Kaliforčanka Julie Kagawa nám představuje svojí dnes už známou sérii Železnou vílu, která se jen hemží různými bytostmi nejrůznějších druhů a tvarů, tak jsem neodolala a musela se podívat na první díl s názvem Železný král. Hned na začátek upozorním, že po dočtení jsem moc nadšená nebyla, ale nebudu předbíhat, pojďme se mrknout na děj.

Mladá dívka Meghan Chaseová žije normálním životem obyčejné středoškolačky, má nejlepšího přítele a myslí si na kluka, jenž je největší hvězdou školy. 
Jednoho dne má Meghan za úkol dotyčného kluka doučovat programování, ale z toho nakonec nic nebude, protože se na obrazovce počítače začne objevovat divný text, který hlavní hrdinka nedokáže odstranit. A přesně tahle věc je první známkou nastávajícího dobrodružství, kdy se Meghanin život obrátí na ruby. 
Najednou se ukáže, že vše není jak se zdá a naše hrdinka musí opustit vše, co tak dobře zná. 

Děj by sám o sobě nebyl tak špatný, jenže je velmi předvídatelný. Navíc mi připadá, že se autorka zbytečně moc zabývala popisem různých postav a nového světa, který nám představuje. A tudíž vzniklo hodně nudných pasáží, kdy jenom čtete kolik má tvor rukou a nohou a jak přesně vypadají. 
Jednoduše řečeno, přišlo mi to hodně zdlouhavé a téměř bez akce. 
Navíc začátek se neuvěřitelně vlekl, než se děj vůbec pořádně rozjel. 
Dalším záporem byla, alespoň mně, nesympatická hlavní hrdina. S prominutím mi přišla neuvěřitelně hloupá. Nejenom, že uzavírala dohody téměř s každým, koho potká, ale vůbec si z toho nevezme ponaučení. Každý ji před tím varuje a ona si stále stojí za svým. (Dobře, přiznávám, jsem na ní taky naštvaná za to, s kým nakonec skončí)
Ale abych nebyla pouze negativní, musím uznat, že posledních sto stránek začalo být docela zajímavých a dvojice Puk se Zimním princátkem tvořila dynamickou kombinaci, která končila převážně vtipnými hláškami. 

Na knihu mě nalákala krásná obálka a já se těšila na čtení. O to větší zklamání bylo, že se mi výsledné dílo moc nelíbilo. 
Ale pokud se vám líbí čtivo obsahující nový nadpřirozený svět a různé potvůrky, které ještě neznáte, zkuste to, třeba u vás tato kniha pochodí líp, než u mě.


Hodnocení:

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka:  ♥ ♥   

4 komentáře:

  1. Vypadá to na zajímavou knihu, ale nemám ráda předvídatelné knihy. Ani ta obálka se mi nelíbí, hlavně protože nesnáším, když mi někdo vnucuje podobu hlavní hrdinky/hrdiny. Já si prostě ráda všechno představuji podle sebe. ♥ Nádherná recenze...

    -Marianne http://my-book-escape.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mě kniha moc neuchvátila, zato obálka se mi líbila :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Knížku jsem si nedávno koupila v Levných knihách, ale radši jsem vzala jen první díl, protože jsem si nebyla jistá , jestli se mi bude líbit..No uvidíme, dám jí šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Taky jsem na ní narazila v Levných knihách a koupila ji, ale bylo to zklamání... Tak snad se ti bude líbit víc, než mně :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)