sobota 19. listopadu 2016

RC recenze: Páté srdce

Výsledek obrázku pro dan simmons fifth heartAutor: Dan Simmons
Počet stran: 576
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Mystery Press

Rok vydání ČR: 2016
Místo, které si James k odchodu ze světa vybral, se nacházelo u výběžku ztemnělé promenády, kde tmavá, ledová voda Seiny šplouchala o mechem pokryté kameny. Bylo to u severní části řeky necelých šedesát yardů od širokého, dobře osvětleného mostu Pont Neuf, přesto tady panovala neproniknutelná tma. I ve dne bývalo toto místo opuštěné, a třebaže James věděl, že ho často v noci využívají prostitutky, rozhodně je tu nečekal v takovém březnovém nečase - dnes se budou držet poblíž svých penzionů v Pigalle, nebo budou nenápadně lákat zákazníky do postranních uliček u rušného bulváru Saint Germain. 


Další případ pro velkého Sherlocka Homese na sebe nenechá dlouho čekat a detektiv, spolu s novým "Watsonem" - spisovatelem Henry Jamesem - se vydává po stopách podivného úmrtí Clover Adamsové. Byla její smrt sebevraždou, jak se všichni domnívají?  

V roce 1893 se na scénu vrací detektiv Sherlock Holmes, a to zrovna ve chvíli, kdy chce spisovatel Henry James spáchat sebevraždu. Náhoda je svede dohromady a než Henry James stihne pořádně protestovat, už sedí ve vlaku a chystá se rozlousknout záhadu smrti své dávné přítelkyně.
Co ale začíná údajnou sebevraždou, končí případem století, u kterého jde o život...

Výsledek obrázku pro dan simmons fifth heart
zdroj

Přiznám se, že Sherlocka Holmese jsem si oblíbila hlavně kvůli seriálovému zpracovaní a od té doby, jsem zvědavá na vše, kde se tato postava nachází, proto jsem netrpělivě vyhlížela vydání právě této knihy. A co na ní říkám?

Výsledek obrázku pro sherlock holmes
zdroj
Do knihy jsem se pouštěla s velkým nadšením a začátek mě okouzlil. Autor do začátku příběhu zakomponoval lehký nádech černého humoru, když čtenáře seznamuje s nelehkým údělem Henryho Jamese. Když se posléze na scéně objeví i Sherlock Holmes, naplno jsem se ponořila do textu a užívala si, jak se Dan Simmons věnuje detailům, díky kterým tak dokonale navozuje tu správnou atmosféru.
V tu chvíli jsem nemohla být nadšená víc, protože vykreslení mé oblíbené postavy bylo úchvatné, dozvídala jsem se různé střípky ze Sherlockova života a propracované detaily historického období dodávaly příběhu tu správnou šťávu. Hlavně musím pochválit dobovou mluvu a etiku.
Výsledek obrázku pro sherlock holmes
zdroj
Bohužel ale musím říct, že celá tahle idylka pro mě skončila nějak kolem sto padesáté stránky, kdy jsem se najednou do čtení musela začít nutit. Zdálo se mi, že autor neustále odbočuje od hlavní linky a až přespříliš se věnuje popisům a detailům, které nejsou pro hlavní děj nijak zvlášť důležité. Jak už to tak bývá, začala jsem se nudit. Dle mého názoru by nevadilo, kdyby byla kniha o několik desítek stránek kratší.
Naštěstí ale tohle šnečí tempo nevydrží příběhu až do úplného konce, protože v závěru se Páté srdce zase pěkně rozjíždí a jeho čtivost se pomalu vrací.
Celkově se jedná o velmi propracovanou knihu, na každé stránce vidíte autorovu hru se slovy i dějovou linkou, kdy pomalými kroky objevujete hlavní zápletku celého příběhu. Je velká škoda, že prostředek knihy trošku zaostává a čtenáři se u něj nejspíše budou nudit, ale Dan Simmons se to snaží vynahradit spoustou zajímavostí z Sherlockova života a setkáváním se známými osobnostmi, jako byl například Theodor Roosevelt.

Tuhle knihu si užijí hlavně fanoušci slavného detektiva, kterým nevadí sem tam nějaký ten zdlouhavější popis či odbočení od hlavní dějové linky a vyhledávají hlavně propracovaný příběh se skvěle vykreslenou atmosférou a historickými fakty.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Mystery Press.
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 3,5/5

Obálka: 5/5

10 komentářů:

  1. O knize delší dobu přemýšlím, že bych ji dala šanci? :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Super obálka, ale Sherlock mě v podobě knih nikdy moc nelákal, takže knihu asi vynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také začínám zjišťovat, že jeho seriálová podoba mi sedne nejvíce :)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) O knížce jsem také přemýšlela :) Už jsem takové holmesovské příběhy četla dva, Jackaby a Prach a stín :) Oba byli skvělé :) Ale tady mě trochu odrazuje to množství detailů a popisů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Na Jackabyho se teprve chystám... (už snad věčnost) :D To naprosto chápu :)

      Vymazat
  4. Sherlocka mám tiež veľmi rada a preto by som si knihu rada prečítala. Páči sa mi, že sú tam dobre vykreslené detaily, škoda, že sa to potom trošku vlečie, ale aj tak po nej rada niekedy siahnem :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem fanda Sherlocka Holmese, ačkoliv jsem ho zatím jen viděla a nečetla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už i něco málo četla, ale seriálovou podobu mám nejradši :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)