pondělí 14. listopadu 2016

Recenze: Cinder

Výsledek obrázku pro cinderVýsledek obrázku pro cinderAutor: Marissa Meyer
Počet stran: 400
Série: Měsíční kroniky
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Egmont

Rok vydání ČR: 2012
Kai se k ní ve dveřích otočil. "Vím, že to není nejvhodnější doba, ale věřte mi, že mě k tomu nutí pud sebezáchovy." Ostře se nadechl. "Nechtěla byste být mým osobním hostem na plese?" 
S Cinder se zhoupla podlaha. V hlavě měla najednou prázdno. Určitě se přeslechla. 
Ale princ tam dál trpělivě stál, a když neodpovídala, pozvedl tázavě obočí. 
"P-prosím?" 
Kai si odkašlal. Napřímil se. "Předpokládám, že půjdete na ples, ne?" 
"Já-já nevím. Tedy, chci říct, že ne. Ne, je mi to líto, na ples nejdu." 
Kai zmateně ustoupil. "Aha. No... ale... třeba si to rozmyslíte. Protože já jsem, však víte." 
"Princ." 
"Ne, že bych se tím chtěl nějak vytahovat," dodal rychle. "Tak to prostě je." 


Země sužovaná neléčitelnou nemocí a hrozící válka s Měsíčním lidem? Taková je Popelka v podání Marissy Meyer. 

Šestnáctiletá Cinder žije v Novém Pekingu se svojí macechou a dvěma nevlastními sestrami. Jako by toho neměla málo, tak se jí ještě navíc všichni štítí, jelikož je hříčkou techniky - kyborg. Ale díky tomu se stala nejlepší mechaničkou ve městě, což k ní zavede velmi významného hosta - samotného prince, který jí svěří do opravy svého androida.
A v tu chvíli se spustí řetězec událostí a Cinder se zamotá do velkého dobrodružství.

Výsledek obrázku pro cinder
zdroj

Měsíční kroniky jsou jedna z mých nejoblíbenějších sérii, proto jsem se v rámci projektu Listopad s Egmontem, pustila do jejich re-readingu. A jak se mi po těch letech líbil první díl?

Výsledek obrázku pro cinder
zdroj
Marissa Meyer je podle mě naprostý génius. Opět jsem se při čtení rozplývala už od první stránky, i když musím uznat, že někomu se začátek může zdát trošku pomalejší.
Ale zpět k chvalozpěvu. To, jaký svět dokázala autorka vytvořit, je naprosto skvostné dílo. Namixovala různé žánry přesně v takovém měřítku, aby to všechno fungovalo. Díky výborně zpracovanému prostředí, se vám celý příběh bude odehrávat před očima a atmosféra na vás bude ze všech stránek jenom dýchat.
Celkově se jedná a o skvěle pojatý příběh Popelky. A jelikož každý z nás tu pohádku zná, určitě ho nepřekvapí nějaké momenty, což je vlastně jediný malý detail, který někomu může vadit, protože celý příběh je vcelku předvídatelný.
Výsledek obrázku pro cinder
zdroj
Ale pokud vám tyto malé vady na kráse nevadí, tak vězte, že tuhle sérii si prostě nesmíte nechat ujít, protože má vše, co má správná kniha obsahovat. Je libo pohádkový příběh? Cinder to splňuje, vždyť se jedná o re-telling.
Máte rádi romantiku? I té se zde dočkáte.
A že není správná kniha bez robotů? Těch je tu habaděj.
Pokud máte rádi pořádnou akci a napětí, potěší vás buď krutost Měsíčního lidu nebo akční boj právě proti královně. A jestli máte radši uvolněnou atmosféru, tak se nebojte, protože ani o vtip tu není nouze.
Jak už jsem řekla, Měsíční kroniky jsou skvělou sérií, kde se s každým dalším dílem pomalu skládá celý obrázek příběhu. Všechno do sebe perfektně zapadá a je vidět, že si s celou sérií autorka pěkně vyhrála.

Cinder je jedna z mála knih, kterou bych mohla doporučit opravdu každému, jelikož každý si tam najde to své, co ho uchvátí. Pokud jste ještě neměli tu čest se s Měsíčními kronikami setkat, tak právě teď nastala ta ideální chvíle, jelikož už je celá série komplet v českém jazyce.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 5/5

8 komentářů:

  1. Krásne si to vystihla a plne s touto recenziou súhlasím :-) Je to skvelá kniha a myslím, že každý si v nej nájde to svoje, mne sa veľmi páči samotný ten nápad a prepojenie rozprávky s kyborgami a vyspelým, technologickým svetom :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje řeč :) Jak říkám, Marissa je prostě génius :D

      Vymazat
  2. Zajímalo by mě, kdy se k té sérii dostanu já :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neodkládej ji moc dlouho, přicházíš fakt o super čtení :)

      Vymazat
  3. Jeste jsem snad nevidela, ze by to nekdo nemel rad :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo, Cinder je skvělá kniha :). Četla jsem ji loni v listopadu, takže už je to rok a přesto si z ní dost pamatuji, což není úplně běžné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím a byla i stejně skvělá při re-readingu :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)