neděle 8. května 2016

RC recenze: Pád

Autor: Rogelio J. Pineiro
Počet stran: 408
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Baronet

Rok vydání ČR: 2016
Světlo hvězd pomalu sláblo a kolem Jacka se paprskovitě šířila fialová záře jako aureola. 
Divná věc. 
Ale ignoroval to, dosáhl a překročil rychlost Mach dva, sestoupil z termosféry a ponořil se do ionosféry. Kombinéza ho spolehlivě izolovala od drsného prostředí. 
Minuta a třiapadesát mil přede mnou, pomyslel si, dopřál si hluboký nádech čistého chladivého kyslíku a sledoval údaje na časovači. Tady mimo atmosféru rychlost dále stoupala. A to znamenalo žádné zvuky, protože chyběly molekuly vzduchu, nositelé zvukových vln. 


Rogelio J. Pineiro přivedl k životu bývalého agenta Jacka Taylora, jenž vyhledává vzrušení a adrenalin. Proto není divu, že když se naskytne experimentální skok do vesmíru, je právě on tím, kdo je uvnitř obleku, který je vystřelen do vesmíru. Ale jak jeho pád dopadne? 

Jack Taylor pro vládu testuje výzbroj v nejrůznějších podmínkách. Tentokrát ho ale čeká něco velmi nebezpečného, a to výsadek z kosmu v novém obleku, který navrhla jeho manželka. Jack musí překonat rychlost zvuku a čelit různým hrozícím nebezpečím, jako je selhání výstroje nebo vzplanutí v atmosféře.
Ale on se ničeho z toho nebojí a bezmezně věří své ženě, která na všechno dohlíží. Tedy až do chvíle, než se objeví generál Hastings, který na poslední chvíli mění plány seskoku...

zdroj

Novinka od Baronetu je hodně přirovnávaná ke knize Marťan, který mě hodně zaujal. Není proto divu, že jsem sáhla i po tomhle příběhu, ale byla jsem nakonec spokojená s tímto přirovnáním?

Na rovinu říkám, že ne. S Marťanem to totiž nemá nic společného, možná akorát tak cestu do vesmíru, ale tím to končí. Ale to jenom tak na úvod recenze.
Zdroj
Od začátku příběhu si můžete všimnout skvěle zpracovaných prvků sci-fi, které jsou velmi výrazné a doprovází vás po celý příběh. Autor vám všemožnými technickými a vědeckými poznámkami vysvětluje proč jeho způsoby fungují, a pokud nemáte o vyšší fyzice nějaké větší povědomí, nezbývá vám nic jiného, než mu všechno věřit.
Po tomto zdařilém úvodu ale pomalu začnete narážet na věci, které vám později nejspíš začnou lézt krkem. Tím prvním poznatkem může být například přílišná omáčka, která děj akorát zdržuje a není pro něj nijak podstatná. Například tu máme důležitě se tvářící postavu, jež se už v příběhu neobjeví, ale jejím poznáváním strávíme několik stránek.
Zdroj
Další věc, která vás postupem času začne hodně rozčilovat je neustálé opakování toho, kým hlavní postavy jsou. To, že Angela Taylorová vyrostla s motorkářským gangem a je zatraceně dobrou hackerkou je neustále omíláno dokola, takže to čtenář nedostane z hlavy ani týden po tom, co knihu dočte. Ale ani hlavní postava Jack v tomto ohledu nezůstává nijak pozadu, protože zmínky o tom, že je bývalým příslušníkem SEAL a že prošel speciálním výcvikem, je nám pravidelně opakováno téměř na každé stránce. Vzhledem k tomu, že se Jackovi daří likvidovat jednu soukromou armádu za druhou (mnohdy vyzbrojen pouze nožem), aniž by ve výsledku přišel k nějaké větší újmě, je autorova potřeba neustále připomínat jeho výcvik celkem pochopitelná, ale to nemění nic na tom, že čtenáři může připadat otravná.
Co se týče oddělení pohledů na světy, to se může zdát také nedostatečné, jelikož jsou si oba světy hodně podobné, jednoduché odřádkování vede ke čtenářově tápání, ve které části příběhu se právě nachází.
Oproti celé knize, která se nese v rozvláčném tempu různých honiček doplněných o vědecké poznámky, se celý konec semele až moc rychle a jednoduše, z čehož ve výsledku nic moc nemáte, ale přesto se samotný závěr dá označit za nejpovedenější část knihy.

Pokud od knihy nebudete očekávat mnoho a nebudete se držet reklamy, která hlásá, že Pád je druhý Marťan, můžete být s knihou celkem spokojeni.

4 komentáře:

  1. Já jsme se na Pád zatím setkala jen se samými čistě kladnými ohlasy, takže tohle je pro mě celkem novinka, i když si nemyslím, že by to něco na mém rozhodnutí změnilo - zkrátka si to chci přečíst :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě také, proto mě to tak překvapilo :D Tak to přeji, aby se ti kniha líbila víc, než mně :D

      Vymazat
  2. O Marťanovi jsem slyšela hodně. No já nevím, mě tyhle vesmírný knihy moc nelákají :/ ne že by Pád nevypadal zajímavě, to on vypadá, každopádně to není přesně ten tip čtení pro mě. :)
    Ale jinak moc hezká recenze! :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťan byl super, toho rozhodně doporučuji :D Ale Pád pro mě byl zklamáním. Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)