středa 18. května 2016

RC recenze: Svět poté

Autor: Susan Ee
Počet stran: 320
Série: Penryn a Konec dní
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Motto

Rok vydání ČR: 2014
"Jasně, že tobě nic není." Pokračuje v chůzi. "Ty jsi ďáblova nevěsta a tohle jsou jeho stvůry." 
Zasunu čepel do pochvy a posadím medvěda zpátky nahoru. "Nejsem žádná ďáblova nevěsta." 
"On tě vynesl z ohně a dovolil ti, abys k nám z podsvětí přišla na návštěvu. Kdo jiný by dostal takovou výsadu než jeho nevěsta?" 
Jednou mě vidí v náruči kluka a hned z nás udělá manžele. Co by asi Raffe řekl na to, že je máma jeho tchyně?


Andělská apokalypsa pokračuje a Penryn opět bere věci do vlastních rukou. Po událostech prvního dílu již víme, co všechno od autorky můžeme čekat, ale stejně nám nezbude nic jiného, než zírat s otevřenou pusou. 

Penryn a Raffe se rozdělili. Raffe pokračuje v hledání ukradených křídel a snaží se je dostat zpět, zatímco Penryn se musí potýkat s problémy se svojí sestrou. Netrvá to dlouho a malá Paige opět zmizí. Penryn a její matce tak nezbývá nic jiného, než ji začít hledat, ale při jejich pátrání narazí na další stránku apokalypsy, kterou andělé doposud skrývali. Má ještě lidstvo po tom všem vůbec šanci na záchranu?

zdroj

Autorka Susan Ee prvním dílem této série nastavila opravdu vysokou laťku. Do Pádu andělů jsem se zamilovala už po několika stránkách, proto jsem se do Světa poté pouštěla s obrovským nadšením, ale i s mírnými obavami, aby mě tenhle díl po skvělém úvodu nezklamal. No a jak u mě kniha pochodila?

Příběh se rozjíždí už od úplného začátku. Nabere vysoké tempo a to si drží po celou dobu a jelikož se neustále něco děje, nebudete mít jedinou chvilku na to, abyste se nudili.
zdroj
Sice začátku chybí obvyklý vtip, na který jsme si mohli v prvním díle zvyknout, což je způsobené absencí chemie a skvěle zpracovaných dialogů obou hlavních postav, protože na Raffeho si budeme muset chvíli počkat. Místo toho nám autorka nabídne mnoho nových zvratů, poodhalí i další skutečnosti z andělské apokalypsy a hlavně si během svého vyprávění nebere žádné servítky, takže se můžete těšit i na nějakou tu nechutnější scénu, například to, jak jsou lidé cupováni na kousky.
Také nám Susan Ee dovolí nakouknout do zákulisí apokalypsy a dokonce nám představí i andělskou politiku, která je velmi dobře zpracovaná a uvěřitelná.
Autorka si dokonale vyhrála s celou knihou. Všechno je popsáno naprosto reálně, ať už se jedná o chování lidí, když propukne davová hysterie nebo samotnou snahu o přežití. Takže kdyby se někdy měl odehrát nějaký andělský útok, mohl by se dít přesně takhle.
zdroj
Ale co se mi na příběhu líbilo snad nejvíc, jsou následující dvě věci. Za prvé to bylo samotné vykreslení andělů. Většinou je známe jako nějaké ochránce, které neublíží ani mouše, když se něčím neproviní. A najednou se z nich stali strůjci útoku a málem zavinili vymření lidstva. Ale abych to zkrátila, prostě bylo super přečíst si také verzi, kdy se andělé podobají lidem a také prahnou po moci.
Tím druhým povedeným aspektem příběhu, je autorčino pojetí romantické linky. Líbí se mi, že je čtenář v napětí, zda k něčemu mezi hlavními hrdiny dojde, ale zároveň mu autorka nepodstrkává žádné přeslazené řečičky, nad kterými by protáčel oči v sloup. Susan Ee nám prostě v prvním díle představila dvě postavy, které mezi sebou mají bezvadnou chemii a od té doby je každý chce vidět spolu... Jen to čekání na to, zda se opravdu dají dohromady, je trochu deprimující.
A co se samotného závěru týče? Byl naprosto skvělý a vůbec nic mu nechybělo, snad jenom to, že k němu není rovnou připojený třetí díl, kterého se bohužel v češtině nedočkáme.

Svět poté je plný akce, zvratů a má snad vše, co si čtenář může od příběhu přát. Ze začátku je sice trošku méně humoru, ale Susan Ee to vynahrazuje spoustou dalších věcí.
Takže pokud jste to ještě neudělali a máte pár volných dní, rozhodně se pusťte do téhle série, protože dokud ji nepřečtete, opravdu o hodně přicházíte.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Motto, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,8/5

Obálka: 4/5

4 komentáře:

  1. To mě mrzí, že třetí díl nevyjde v češtině :/
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě taky, ale jsem rozhodnutá pustit se do něj v aj :D to si nenechám ujít :D
      Děkuji :D

      Vymazat
  2. Já se na tuhle sérii chystám už od chvíle, kdy jsme četla recenzi na první díl a přečtením názoru na ten druhý už se nemůžu dočkat, až se ke knihám dostanu - doufám, že je v knihovně seženu :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ní pusť, je to naprosto skvělé :D Jen doufám, že kvůli vysokým očekáváním nebudeš zklamaná :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)