úterý 8. listopadu 2016

RC recenze: Všemi dary obdarovaná

Výsledek obrázku pro the girl with all the giftsVýsledek obrázku pro Všemi dary obdarovanáAutor: Mike Carey
Počet stran: 460
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2016
"Třetí a poslední pravidlo je, že když po vás jde hladovec, tak neutíkáte. Stejně ho nepředběhnete a budete mít větší šanci, když se mu postavíte přímo. Něčím se do něj pusťte. Kulkama, cihlama, holejma rukama, nadávkama. Jestli budete mít štěstí, tak ho dostanete. Když mu budete střílet do noh a do spodní části těla, šance, že budete mít štěstí se podstatně zvýší, pokud na vás teda není úplně nalepenej. V tom případě mu miřte na hlavu, ať se zabejvá taky něčím jiným než váma." 


Svět je v troskách. Lidstvo napadl virus v podobě houby, která tlumí mozkové funkce, až na tu jednu základní - jíst. A co jíst? No přeci zbylé přeživší... 

Svět postihla zatím neléčitelná choroba, která mění lidi v krvelačné stvůry bažící po lidském mase. Ale u dětí se objeví anomálie, proto vznikne vojenská základna, kde přeživší tyto děti zkoumají. A právě jedním dítětem je i desetiletá Melanie, která je nadprůměrně inteligentní.
Ale co se stane, když je bezpečí základny prolomeno a Melanie je nucena, spolu s dalšími několika lidmi, utéct?

Novinka z nakladatelství Host, která vyšla na Velký knižní čtvrtek láká nejenom svým autorem, ale i filmovým zpracováním. Takže na první pohled vypadá, že si ji nesmíte nechat ujít. Ale je taková i doopravdy? 

Výsledek obrázku pro the girl with all the gifts
zdroj
Samotný začátek je trošku pomalejší. Autor představuje základnu a jak to tam chodí. Také mi chvilku trvalo, než jsem si zvykla na styl, kterým byla kniha napsaná. Ale jakmile jsem se začetla, už bylo těžké se odtrhnout.
Mike Carey se pyšní hlavně dvěma věcmi, na kterých vystavěl celý svůj příběh. Tou první je vykreslení zničeného světa, které působí jako hlavní téma knihy.
Autor nás prostřednictvím mladé Melanie seznamuje s okolím a způsoby, jak to všechno teď chodí. Díky všem promyšleným detailům dokonale vykreslí atmosféru, ale zároveň pak příběh působí o něco méně akčně, než byste u knihy s tímto tématem čekali. Nenechte se mýlit, akce tam je, jen je zabalená do popisných scén, takže tolik nevynikne.
Výsledek obrázku pro the girl with all the gifts
zdroj
Tou druhou věcí jsou skvěle zpracované postavy. Každá z nich má svoji vlastní osobnost a žádná není stejná. Navíc jsou tak výborně zvládnuté, že si nikdy nebudete jisti tím, co udělají a zda jsou vlastně dobří či mají trochu pochroumaný charakter.
Ale jejich odlišnosti nevidíte pouze na samotných postavách, ale i na stylu, kterým vyprávějí svůj příběh, ať už se jedná o nespisovnost či vulgárnější výrazy.
Když už jsem u způsobu, jímž je příběh vyprávěn, slabší povahy můžou mít trošku problém s jistou surovostí, kterou je tato kniha prošpikována. Ale vzhledem k tématu příběhu, s tím musí každý čtenář počítat.
Výsledek obrázku pro the girl with all the gifts
zdroj
Jak už jsem napsala, kniha se zaměřuje převážně na zničený svět a nákazu, která postihla lidstvo.
Uznávám, že na první pohled to nepůsobí nijak originálně, ale autorovi se přesto podařilo vnést do příběhu svoji jedinečnost a to zejména prostřednictvím nákazy. Autor ji totiž pomocí doktorky Caldwellové rozpitvá do nejmenších detailů a důkladně vás s ní seznámí.
Samozřejmě se dočkáme i vedlejších dějových linek, které slouží hlavně jako vysvětlující motivy, proč se jak která postava chová, takže ve výsledku dostaneme vyváženou kombinaci toho, co by skvělá kniha měla obsahovat.

Pokud máte chuť na nový pohled na zombie apokalypsu, se skvěle zpracovanými postavami a promyšleným příběhem, pak by Všemi dary obdarovaná měla být vaší první volbou. Protože už jenom kvůli svému konci, tahle kniha stojí za přečtení. 

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host. 
Knihu můžete zakoupit v jejich e-shopu.

HODNOCENÍ

Kniha: 4,5/5

Obálka: 4/5

8 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Pořádně jsi mě nalákala :) Z jedné ukázkové kapitoly jsem měla spíše rozpačitý dojem, teď už jsem odhodlaná se do knihy pustit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zombie apokalypsa je dobrá téma, rada by som si niečo takéto prečítala a vyzerá to, že kniha stojí za to. Rada by som si ju prečítala, idme ju pripísať na zoznam :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ten tučný text mě vážně dostal! Knihu bych si fakt ráda přečetla! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze, jak už jsem ti psala, taky ji mám na recenzi, takže se do ní právě dneska pouštím. Snad se mi bude líbit tolik jako tobě :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Tak to přeji pěkné čtení a ať se ti líbí :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)