sobota 6. června 2015

Recenze: Fangirl

Autor: Rainbow Rowell
Počet stran: 456
Série: -
Díl v sérii: -
Nakladatelství: Yoli

Rok vydání ČR: 2015
"Tati, potřebuju s tebou o něčem mluvit."
Ohlédl se na ni. "Já myslel, že všechny ty věci kolem měsíčků, včeliček a kytiček už sis vygooglovala." 
"Tati..." 
Najednou se ustaraně otočil. "Jsi těhotná? Jsi lesba? Byl bych radši, kdybys byla lesba než těhotná. Ledaže jsi těhotná. V tom případě to zvládnem. Zvládnem to, ať je to cokoli. Jsi těhotná?" 



Rainbow RowellRainbow Rowell napsala velmi úspěšné knihy. Někdy píše o dospělých. Někdy o teenagerech (Eleanor a Park je toho příkladem). Ale vždy píše o lidech, kteří až moc mluví. O lidech, kteří se cítí, jako že něco zpackali. Nebo o lidech, kteří jsou zamilovaní. Žije v Nebrasce se svým manželem a dvěma syny.

(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/rainbow-rowell-70521)




Cath byla odjakživa neoddělitelná od svého dvojčete Wren, tedy, až do doby, kdy děvčata nastoupila na vysokou školu. Wren chce získat větší samostatnost a poznat nové lidi, proto odmítne společné bydlení na koleji a Cath je nucena obohatit svůj společenský život, namísto psaní fanfikcí na Simona Snowa, kde má tisíce fanoušků.
Cath je nucena postavit se svým fóbiím, vyrovnat se s nároky vysoké školy a výstřelky jejího otce. Zvládne to všechno skloubit, aniž by měla oporu ve svém dvojčeti?



Na knihu Fangirl jsem byla upřímně zvědavá. Vypuklo kolem ní takové šílenství, kladné recenze a doporučení létaly všude kolem, takže jsem si ji nemohla nechat ujít. No a nakonec z ní mám rozporuplné pocity.

Ze všeho nejdříve bych ráda podotkla, že kniha byla velmi poutavá, čtivá, vtipná a autorčin styl psaní vás dokáže úplně pohltit.
K tomu ještě přidejte skvěle napsané postavy, kdy každá je originální a má svoji část příběhu, která nám je představena. Přesně za tohle před autorkou opravdu smekám klobouk.
V knize také najdete úryvky ze série Simon Snow a také fanfikcí, které psala sama Cath, což bylo skvělým zpestřením příběhu, i když na můj vkus jich tam bylo občas až moc, protože jsem pak měla chuť je přeskočit a vrátit se zpět k příběhu o Cath (ale vydržela jsem).
Nesmím opomenout ani rady ohledně psaní, o kterých byla v knize zmínka. Jelikož se hlavní postava zapsala na tvůrčí psaní a musí se potýkat s různými úkoly a autorskými bloky, řada nás "amatérských" spisovatelů se může lehce s hlavní hrdinkou ztotožnit.
Poslední věcí, která mě na knize opravdu zaujala byla absence nějaké výraznější akce, ale nechápejte mě špatně, myslím to v dobrém slova smyslu, protože mi vůbec nechyběla. Rainbow tento příběh sepsala tak skvěle, že jsem si knihu i přesto užila.
Bohužel, když se na knihu zpětně podívám, chyběla mi tam nějaká hlubší myšlenka. Příběh nebyl špatný, ale působil nemastně, neslaně. Dle mého názoru tomu k dokonalosti něco chybí, proto hodnotím 4/5.

Jak už jsem psala, s postavami si Rainbow poradila velmi dobře. I když mi většina z nich byla nesympatická, stejně už kvůli nim se vyplatí knihu přečíst.
Hlavní hrdinka Cath byla na můj vkus až příliš stydlivá. Dobře, nějakou tu fóbii z davu bych pochopila, ale že se nejde ani najíst do jídelny, protože jí je blbý zeptat se, kde je a nemít si ke komu sednout, to se mi zdá malinko přehnané.
Ale její sestra Wren není o moc lepší. Přišla mi hodně sobecká a celkově mi jako postava nesedla.
Jediný, koho jsem si oblíbila téměř okamžitě byl Levi. Mladý, sympatický kluk, který vždycky přispěchal na pomoc, pokud někdo z jeho přátel potřeboval. I když to občas zavánělo tím, že se dal lehce využít.

Tahle kniha určitě stojí za přečtení, mně se četla velmi dobře a za dva dny jsem ji měla dočtenou. Opět je to taková oddychovka, která zabaví.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

8 komentářů:

  1. Dneska jsem Fangirl dočetla v angličtině:) Líbila se mi moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se také líbila, ale něco mi v příběhu chybělo.

      Vymazat
  2. Tuhle knížku bych si strašně moc chtěla přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za přečtení rozhodě stojí :D Přeji, ať se ti brzo dostane do rukou :D

      Vymazat
  3. Mám ji v angličtině a pořád ne a ne se k ní dokopat, ale asi už se dokopu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by se do ní asi v angličtině taky nechtělo :D Ale přeji, ať se ti to dokopávání brzy podaří :D

      Vymazat
  4. Dobre, ďalšia kladná recenzia, ktorá ma núti si knihu prečítať. A tá obálka sa mi veľmi páči...takže, už je na zozname a možno po nej v budúcnosti siahnem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak neváhej a přečti si ji :D podle mě za přečtení stojí :D A pravda, obálka je pěkná :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)