středa 17. června 2015

Recenze: Ostrov lhářů

We Were LiarsAutor: Emily Lockhart
Počet stran: 264
Série: -
Díl v sérii: -
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2015
Vítejte v báječné rodině Sinclairových. 
V naší rodině nemáme zločince. 
V naší rodině nemáme feťáky. 
V naší rodině nemáme černé ovce. 
Sinclairovi jsou atletické postavy, vysocí a pohlední. Jsme starý majetný rod, volíme demokraty. Máme široké úsměvy, souměrné brady a tvrdé podání v tenisu. 



Emily JenkinsNarodila se v New Yorku, vystudovala anglickou literaturu na Kolumbijské univerzitě, nyní učí tvůrčí psaní a je spisovatelkou na plný úvazek. Napsala několik young adult románů, za knihu The Disreputable History of Frankie Landau-Banks (Pochybná historie Frankie Landau-Banksové, 2008) získala ceny Printz Award a Cybils Award za nejlepší young adult román. Dostala se také do finále National Book Award v kategorii young adult literatury. Pod jménem Emily Jenkins publikuje knihy pro děti. Její nejnovější kniha Ostrov Lhářů (2014) se stala bestsellerem New York Times.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/emily-jenkins-71249)

Cadence Sinclairová je první narozenou vnučkou bohatého dědečka, ke kterému se na soukromý ostrov každé léto sjíždí celá rodina. Cadence tráví svůj čas s bratrancem Johnnym, sestřenicí Mirren a kamarádem Gatem. Pořádají výlety na pevninu, sdílí tajemství, prožívají pravou lásku, a to vše do té doby, než se stane nehoda, která všechno změní.



Po Ostrově lhářů jsem toužila snad od doby, co jsem se dozvěděla o jeho vydání, ale přesto jsem s koupí váhala. Až všechny ty kladné recenze mě přesvědčily a já se do něho pustila. A jaký mám na knihu názor? 

Ostrov lhářů mě ze začátku moc nebavil. Asi první půlku knížky jsem si říkala, co na tomhle příběhu všichni mají a na konci jsem na to nejspíš přišla.
Příběh obsahuje velmi zajímavé myšlenky, už kvůli kterým se vyplatí knihu přečíst. Ať už jde o problém rasismu či toho, co všechno jsou lidé schopni udělat pro peníze a jakou moc jim jejich vlastnictví propůjčuje. Všechno je zde popsáno opravdu realisticky a donutí vás to k zamyšlení nad dnešním světem.
V knize nehledejte žádné zdlouhavé popisy okolí, protože se zaměřuje spíše na samotné vyprávění hlavní hrdinky, což knize nijak neškodí.
Co se mi ale na knize líbilo nejvíc, byl konec samotný. Čekala jsem, že v tom bude nějaký háček, ale ani jedním svým scénářem jsem se netrefila, a to už se mi u žádné ze čtených knih dlouho nestalo. Proto se přikláním k hodnocení 4/5.

Postavy se mi zdály takové nijaké, sice každá měla odlišný charakter, ale aby na mě jedna z nich nějak zvlášť zapůsobila, to ne.
Cadence mi na hlavní hrdinku přišla taková nevýrazná, sice její chování docela chápu, ale přesto mě ničím neupoutala.
Gat to na ostrově neměl vůbec jednoduché. Jako jediný nebyl z rodiny boháčů a nepatřil do "dokonalé" rodiny Sinclairových a právě proto přemýšlel o světě z jiného pohledu, než ostatní z celé čtveřice, a to se mi na něm líbilo.
Mirren byla starostlivá. Snažila se na všechny dávat pozor, jen se jí to ne vždy dařilo.
O Johnnym vůbec nevím, co mám říct. Snad jen to, že na mě vůbec nezapůsobil.

Celkově si myslím, že kniha rozhodně stojí za vyzkoušení, ale musíte překousnout ten nudnější začátek. Já od ní čekala sice trochu víc, ale ten konec mé mírné zklamání vylepšil. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

3 komentáře:

  1. Zrovna dneska jsem knihu dočetla. Na začátku mě moc nebrala a nechápala jsem, co na ní všichni vidí tak úžasného, ale velmi rychle se mi zalíbila. Celou zápletku jsem ale odhadila (snad i někde v půlce), což mě mrzí, protože ostatní tvrdili, že na konci přijde šok, který nikdo nečekal :D No, tak bohužel. Každopádně jsem si po dočtení přála, abych ten konec neznala :/
    Super recenze, fakt s ní souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě ráda, že jsem hádala úplně něco jiného, takže jsem na konci byla překvapená, což posílilo zážitek ze čtení :D.
      Děkuji :D Já se těším na tvou recenzi :D

      Vymazat
  2. Tuto knihu jsem brala jako jedno velké neznámé. Když jsem ji začala číst, nevěděla jsem, co si o tom mám mysle. Ten děj byl tak jedinečný, ojedinělý, že jsem prostě musela pořád číst dál. Rozhodně jsem však vždy byla překvapena omylnou domněnkou pokračování.
    Rozhodně si u mě spisovatelka udělala velké jméno a doufám, že si v budoucnu budu moct přečíst její další tvorbu :)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)