pondělí 15. června 2015

Recenze: Magie pro každého

Autor: Jiří Pavlovský
Počet stran: 200
Série: Kladivo na čaroděje
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Epocha

Rok vydání ČR: 2012
"Jsme zase u člověka, který měl dost síly, aby tohle provedl, dost zkušeností, aby se dostal k objektu nepozorovaně, a navíc, jak sám přiznal, byl právě propuštěný z blázince." 
"Potřeboval jsem si nějaký čas odpočinout." 
"Samozřejmě. Kanárské ostrovy jsou out. Teď frčí Bohnice." 
"Nejsem násilný cvok." 
"Samozřejmě, že jsi násilný cvok. Jinak bys nedělal to, co jsi dělal." 



Jiří PavlovskýJiří Pavlovský, narozen v roce 1968 v Praze, spisovatel, komiksový (a filmový) publicista, překladatel a vydavatel.
Spolu s dalšími členy literární skupiny Rigor Mortis patří k autorské generaci (mj. Štěpán Kopřiva a Jiří Kulhánek), která v polovině devadesátých let vnesla do české fantastiky svěží vítr v podobě nekorektních, cynických a akčních příběhů. Sám i ve spolupráci s dalšími autory publikoval řadu povídek, z nichž mnohé získaly žánrová ocenění: Noční návštěva a Dobro vítězí (Cena Karla Čapka), Eskorta (Cena Akademie SFFH) aj. Jakožto samostatný titul mu v rámci sci-fi série Mark Stone vyšel román Zatykač na Stonea.
Kladivo na čaroděje pak Jiří Pavlovský nejen vymyslel a napsal jeho první dva díly, ale rovněž na něj dohlíží a do série hodlá přispívat i v budoucnu.

Většinou moc nejsem na kopírování anotací, ale v tomhle případě musím udělat výjimku, protože anotace této knihy, je prostě skvělá:
Praha, rok 2012.
Konec světa nemohl začít na příhodnějším místě.
A přitom to vypadá tak obyčejně: někdo zabíjí vědce zabývající se magií, vztahy mezi inkvizicí a mágy jsou více než napjaté, démoni se snaží ovládnout zločinecké podsvětí, do starodávné hry vstupují noví a velmi nebezpeční hráči, chodbami pod Olšanským hřbitovem procházejí mrtví a z blázince je unesen tajemný pacient. Prostě normální den... jenže se to všechno pořádně zhorší.
(zdroj anotace: http://www.databazeknih.cz/knihy/kladivo-na-carodeje-magie-pro-kazdeho-137156)



Na sérii Kladivo na čaroděje jsem slyšela samou chválu, a když jsem zjistila, že je od českých autorů, bylo jasné, že ji musím mít. A jak tedy u mě první díl obstál? 

Magie pro každého pro mě byla milým překvapením. Jasně, čekala jsem, že bude dobrá, ale že se mi bude líbit až tak moc? Celá kniha je neuvěřitelně čtivá a chytne vás už od prvních stránek. Navíc vás skoro na každém kroku provázejí vtipné hlášky hlavních hrdinů a ti z vás, kteří holdují černému humoru si také přijdou na své. A pokud jste milovníci skvěle popsaných nechutných scén, rozhodně se máte na co těšit.
Příběh je, až na pár míst, plný akce a vy se tak nebudete moci od knihy hnout, dokud ji celou nepřečtete, a to mluvím z vlastní zkušenosti.
Co mě na knize opravdu upoutalo, byli netypičtí hrdinové, kteří spíše mysleli sami na sebe, než aby je zajímalo dobro celého lidstva, což, dle mého názoru, je skvělým oživením. Vždyť koho by to bavilo neustále číst jenom o klaďasech, co mají v oblibě se kvůli všem obětovat? Takže mi tady ta trocha sobectví opravdu přišla vhod.
Také jsem uvítala odkazy na jiná díla, které se v příběhu objevují. Vždy mě potěšilo, když jsem věděla, o co se jedná.
I když se mi celá kniha hodně líbila, přišlo mi, že je místy zbytečně až moc vulgární. Rozhodně mi nevadí, když se v textu sem tam objeví nějaké to sprosté slovo a podobně, ale tady toho v jedné či dvou scénách bylo moc.

Nejspíš budu jediná, ale mně Felix přišel sympatický. Oblíbila jsem si ho od začátku a jeho hláškám se nepřestávala smát až do konce. Navíc jeho pojetí životu nebezpečných situací bylo naprosto dokonalé.
Klaudie, začínající alkoholička a budoucí paní koček. Tu jsem měla také docela ráda. Líbila se mi její role v příběhu a řekla bych, že ji plnila celkem obstojně.
Na Vincence jsem se ze začátku moc netvářila, ale po pár stránkách dokázal, že se v hláškách dokáže vyrovnat samotnému Felixovi, takže se nakonec také zařadil mezi mé oblíbence.
Jediný Walter na mě moc dojem neudělal. Možná na něho časem změním názor, ale zatím mi přijde jako strašpytel. Na druhou stranu mu nemůžu upřít jeho schopnost pojící se k mrtvolám.
Každopádně se musí autorovi nechat, že vymyslel zajímavý tým, který určitě má hodně co nabídnout.

Na to, že první díly bývají většinou seznamovací s nově vytvořeným světem, musím uznat, že Jiří Pavlovský odvedl hodně dobrou práci a já se už nemůžu dočkat, až se pustím do dalšího dílu. Nezbývá jen doufat, že bude stejně tak dobrý, jako tento. Rozhodně doporučuji k přečtení. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, názor sdílím, sérii mám taky moc ráda. Momentálně mám rozečtený čtvrtý díl a co autor, to trošku jiný styl. Mně se sympatická celá hlavní čtveřice a vlastně většina postav. Hodí se tam, jsou správně praštění a bez toho by to nebylo ono. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, co jsem tak četla názory ostatních, tak jsem spíš narážela na ty, že jsou hlavní postavy nesympatické, ale mně se zdálo, přesně jak říkáš, že se tam hodily :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)