úterý 30. června 2015

Recenze: Mlhovina

Glow (Sky Chasers #1)Autor: Amy Kathleen Ryan
Počet stran: 304
Série: Vesmírná pouť
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání ČR: 2012
Stovky těl na podlaze nebo vznášejících se těsně nad ní, nad kalužemi černé zaschlé krve. Zející oči. Pokroucené údy. Bylo jich tolik. Uviděl paní Henryovou, pana Obadiaha, nadporučíka Pattersona, Harva Mombasu. Celou tu dobu zde leželi a měnili se v hmotu. 




Amy Kathleen RyanRodačka z amerického státu Wyoming AMY KATHLEEN RYAN absolvovala studia anglistiky na univerzitě ve Vermontu a obor tvůrčího psaní na The New School v New Yorku. Debutovala knihou pro děti Shadow Falls (2005) zasazenou do prostředí rodného Jacksonu, o tři roky později vydala humorný román Vibes určený teenagerům a v roce 2010 young adult román Zen & Xander Undone o nesourodé dvojici naprosto odlišných sester. Amy žije v Coloradu a pracuje na pokračování Vesmírné pouti, s níž uspěla u čtenářů po celém světě.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/amy-kathleen-ryan-46970)


Lidský život na planetě Zemi pomalu zaniká, proto bylo rozhodnuto, že do vesmíru vyrazí dvě lodě, Nový obzor a Empyreum, který mají za úkol osídlit novou planetu a zachovat tak lidskou rasu. Jenže mezi oběma loděmi vládne rivalita, kterou završí napadení Empyrea posádkou z Nového obzoru, při kterém unesou všechny mladé dívky. A jelikož jedna polovina dospělých z lodi Empyrea při útoku zemřela a druhá polovina se dala na pronásledování unesených dívek, nezbylo chlapcům Empyrea nic jiného, než se sami postarat o svoje přežití. Zvládnou to? Vrátí se unesené dívky? Podaří se dospělým v pořádku vrátit na Empyreum? To vše se dozvíte v této knize.

zdroj
Na Mlhovinu jsem četla hodně pochvalných názorů, a když jsem ji objevila v Levných knihách, prostě jsem ji tam nemohla nechat. A jak si u mě tahle kniha vedla? Pojďme se podívat. 

Ze začátku jsem moc uchvácená nebyla, protože děj se mi zdál docela roztahaný, navíc jsem si nemohla nevšimnout jisté podobnosti s knihou Loď mezi hvězdami od Beth Revis, takže jsem ihned začala srovnávat, což mi vydrželo po celou dobu. Jen tak mimochodem, Loď mezi hvězdami se mi celkově líbila víc.
zdroj
Ale zpět k mlhovině. Já zrovna moc nejsem člověk, který by nějak zvlášť rozuměl fyzice, takže když nám autorka začne zdůvodňovat určité věci, které se točí okolo zrychlení, které působí na gravitaci, ihned jsem se ocitla ve španělské vesnici a téměř vůbec jsem se u těchto důkazů nechytala. Možná to u vás bude jinak, ale já to vysvětlení četla několikrát dokola a snažila se to pochopit.
To by k záporům bylo všechno a teď je na řadě to, čím mě kniha dostala.
Autorka příběh napsala tak dobře, že prostě nebudete vědět, které straně máte věřit. Já byla docela zmatená a chvilkami jsem o své důvěře v jednu stranu začala pochybovat, ale nakonec se ukázalo, že jsem nejspíš měla pravdu.
Také se mi líbily střídající se pohledy, které nám ukázaly, co se děje na obou lodích, takže jsme měli možnost nahlédnout na to, jak se chlapci perou s vesmírnou lodí nebo na to, co se děje s děvčaty. Ale chyběl mi pohled i třetí hlavní postavy Setha, který měl v příběhu také důležitou roli.

zdroj
Z postav jsem si oblíbila pouze Waverly, která dokázala bojovat až do konce. Byla chytrá a neřídila se pouze srdcem, ale i hlavou. Prostě taková hlavní hrdinka, kterou si oblíbí skoro každý.
Co se týče mužských hlavních postav, tak ty pro mě byly velkým zklamáním.
Kieran ze začátku ušel a říkala jsem si, že toho bych mohla mít docela ráda, jenže to, co vyváděl na konci, mě hodně rychle odradilo.
No a ze Setha jsem už od začátku neměla dobrý pocit, což se v průběhu příběhu nijak nezměnilo, dokonce ani konec mě neobměkčil a já knihu dočetla s tím, že toho kluka opravdu nemám ráda. Ale jsem zvědavá na jeho chování v dalším díle.

Celkově mlhovina nebyla špatná kniha, ale nepatří ani mezi ty nejlepší. Prostě takový průměr, ale pokud vás baví knihy o putování vesmírem, rozhodně neváhejte a vyzkoušejte ji. Každopádně mě nejvíce zklamal ten konec. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

6 komentářů:

  1. Mám pocit, že tento námet sa v knihách vyskytuje akosi často. Kniha má peknú obálku, nepochybne má nejaké dobré stránky, ale nejako extra ma nezaujala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla snad jen Loď mezi hvězdami (celou sérii) s podobným námětem, jinak asi nic. Souhlasím, obálka je pěkná :D Mě zaujala, když jsem četla recenze, které tuhle knihu vychvalovaly :D

      Vymazat
  2. Mám ji doma, takž se těším, až se do ní pustím :D
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to zajímavě, ale obávám se, že mám na seznamu knih, které si chci přečíst, už snad celou městkou knihovnu, takže tohle dílo nejspíš vynechám. Ale kdybych ten čas měla, tak se po knize určitě poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak to jsme dvě :D Tak kdybys ten čas měla, tak pak dej vědět, jak se ti kniha líbila :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)