sobota 14. května 2016

RC recenze: Všude kolem černý les

Autor: Ruth Ware
Počet stran: 352
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Leda

Rok vydání ČR: 2016
Bolí to. Všechno mě bolí. Světlo mě bodá do očí, hlava mi třeští. V chřípí mám pach krve, krví mám ulepené i ruce. 
"Lenoro?" 
Ten hlas přichází ztlumený mlhou bolesti. Snažím se zavrtět hlavou, rty odmítají vyslovit jediné slovo. 
"Lenoro, jste v bezpečí, jste v nemocnici. Vezmeme vás na rentgen." 


Leonora píše docela úspěšné detektivky, ale ani ve snu by ji nenapadlo, že sama se jednou v jedné ocitne a sehraje důležitou roli. Tak to dopadá, když někdo během příprav na svatbu plánuje i vraždu. 

Šestadvacetiletá Leonora utekla před svou historií. Žije osaměle, píše detektivky a je se svým životem spokojená. Její rutinu ale naruší jeden email, ve kterém je pozvána na rozlučku se svobodou své dávné nejlepší kamarádky. Po dlouhém váhání nakonec pozvání přijme a dá tak do pohybu sled několika událostí, které naberou vražedný spád...

zdroj

Všude kolem černý les je kniha, která láká nejenom svojí dokonalou obálkou, ale také zajímavou a tajemnou anotací. Ale dokáže naplnit očekávání, která tímto může u čtenářů probudit?

zdroj
Hned na začátek musím na rovinu přiznat, že očekávání splní dokonale, protože dokáže uchvátit hned od první stránky, kdy se ocitneme už ve víru událostí. Autorka se rozhodla střídat současnost se vzpomínkami, čímž docílila tajemné atmosféry, která nás doprovází po celou dobu čtení. Skromně dávkuje informace a tím čtenáře udržuje v dlouhodobém napětí, ale přesto děj není nijak uměle natahovaný, takže se nemusíte obávat toho, že byste se při čtení nudili. Místo toho budete dumat nad tím, kdo za vším stojí, protože potenciálních pachatelů je dost a zdá se, že u každého by se našel nějaký ten motiv.
Sice samotný začátek a představování ostatních postav může působit trochu pomaleji, ale stejně vás bude provázet touha dozvědět se víc a jen stěží budete knihu odkládat.
zdroj
Navíc vás strhne i autorčin styl psaní, kdy je vše popsáno tak dokonale, že si budete připadat, jako byste byli součástí příběhu a sledovali probíhající události z první ruky. Proto se připravte i na fakt, že vám při čtení bude běhat mráz po zádech a v některých chvílích se pravděpodobně budete i bát. Abych pravdu řekla, já se většinou u knih nebojím, ale zrovna v tomto případě jsem si říkala, zda je dobrý nápad pokračovat ve čtení i pozdě v noci. Nakonec jsem to přeci jenom riskla, protože kniha se jednoduše nedala odložit.
Kromě velkých dávek stupňujícího se napětí, se můžete těšit i na perfektně zpracované postavy, kdy si u nich můžete všimnout velkých rozdílů a kontrastů. Některé jsou hnané dost do extrémů, takže se u nich hned rozhodnete, zda je budete mít rádi nebo ne, ale přesto nebudete věřit tomu, jak skvěle si s nimi autorka vyhrála.

Jako celek je kniha velmi podařená a já ji můžu jedině doporučit. Pokud máte rádi perfektně zpracované příběhy, kdy se hlavní hrdina potýká se ztrátou pamětí a máte chuť na detektivku plnou napětí, je Všude kolem černý les určitě správná volba.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Leda, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: 5/5

Obálka: 4,5/5

6 komentářů:

  1. Skvělá recenze! :)
    Naprosto s tebou souhlasím, je to strhující kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Ano, tuhle knihu budu ještě hodně dlouho doporučovat :D

      Vymazat
  2. Na tuto knihu už jsem četla pěknou řádku recenzí a zatím si ji všichni vychvalovali stejně jako ty - takže koukám, že bych se po ní měla konečně podívat :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka se mi moc nelíbí, ale to ještě neznamená, že by se mi nelíbila kniha :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbí :D a kniha je opravdu skvělá, rozhodně se do ní pusť :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)