neděle 29. května 2016

Recenze: Holky někdy koušou

Autor: Chloe Neill
Počet stran: 256
Série: Upíři z Chicaga
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fantom Print




Rok vydání ČR: 2014
"Já vím, kdo jsem," ujistila jsem ho. 
Zlaté obočí se vyklenulo vzhůru. "Vy víte, kým jste byla. A já vím, kým jste teď, Merit, a kým se stanete." 
"A to je co?" 
Jeho tvář byla naprosto klidná a vyrovnaná. "Moje. Můj upír. Moje poddaná." 
Ten majetnický přístup vyburcoval můj vztek, a ten teď rostl, rozkvétal a rozpínal se v mém těle jako horko, z něhož se mi zkroutily i palce u nohou. 


Nový upíří svět, který má vlastní pravidla, jež musí být bezpodmínečně dodržována a ctěna. A přesně do tohoto světa spadne i Merit, která se o to ale vůbec neprosila. Zvládne poslouchat autoritu nebo bude z komunity vykázána? 

Při jedné večerní návštěvě univerzity Merit napadne neznámý útočník a zakousne se jí do krku. Existence upírů již byla dávno odhalena, proto hlavní hrdinka hned věděla, čím útočník je. Ale ten nestihl dovést svůj čin do zdárného konce, protože ho někdo vyrušil a Merit proměnou zachránil. Brzy se ukáže, že její zachránce je mistrem upířího rodu Cadoganů, do kterého bude již brzy patřit i sama Merit.
Ale Meritino přežití je někomu proti srsti a neustále po ní jde. Podaří se Merit přežít v novém životě?

zdroj

Do série Upíři z Chicaga jsem se chystala pustit už opravdu dlouho, proto, když jsem jednou brouzdala mezi uličkami knihovny a objevila tam tuhle knihu, rozhodla jsem se po ní sáhnout. Byla jsem ale nakonec s knihou spokojená? 

Už od samého začátku nás autorka uvede do děje. Na můj vkus až moc rychle, nám shrne, jak se z hlavní hrdinky stala upírka a v několika bodech nastíní, co všechno bude Merit v nejbližší době čekat.
zdroj
Po chvilce čtení zjistíte, že se celá kniha spíše točí kolem představování autorčina světa. Budeme se moci seznámit s tím, jak to chodí v upírské společnosti a objevíme některé jejich tradice. Celá tahle stránka příběhu je zpracovaná velmi zdařile, proto vám ani nebude vadit, že akční stránka příběhu trochu pokulhává.
Také vám bude knihu zpříjemňovat fakt, že Merit si nenechá jen tak něco líbit a pro nějaké to pošťouchnutí, či vtip také nejde daleko.
Jediné, co mě na knize opravdu hodně vadilo, bylo, že se tam každý chichotal. Pravděpodobně to bude způsobené překladem, ale vážně se mi to do příběhu nehodilo, když se upír, ke kterému má každý chovat respekt, téměř na každé stránce minimálně jednou zachichotá. To úplně kazí jeho drsňáckou image.
zdroj
Čímž ale nechci říct, že byste se kvůli tomu knize měli vyhnout, ba právě naopak. Pokud jsem vás stále nenalákala na přečtení této knihy, snad vás přesvědčí fakt, že se v příběhu nachází spousta sympatických postav, které si ihned oblíbíte, i když, jak už jsem řekla výše, největším lákadlem této knihy je její zpracování nového světa a upírských tradic. Nic není zbytečně dlouze popisované, ale je tam právě tak akorát informací, aby se čtenář neztrácel v ději a čtivost byla stále na vysoké úrovni.
Bohužel konec knihy byl zase docela uspěchaný, kdy se všechno vyřešilo až příliš jednoduše. Autorka má ale plus za to, že nám vysvětlí celý padouchův plán. Další bodík k dobru je za to, že se vám pravděpodobně nepodaří odhalit kdo za vším stojí, alespoň u mě tomu tak bylo.

Pokud budete brát Holky někdy koušou jako úvodní díl série, který si spíše připravuje půdu na pokračovaní, věřím, že budete spokojeni. Na několika místech se zasmějete a díky sympatickému stylu autorky budete hltat každou další stránku.

HODNOCENÍ

Kniha: 4/5

Obálka: 3,5/5

3 komentáře:

  1. Obálka ně sice trochu odrazuje od čtení, ale zase hodnocení je docela vysoké :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :D Mně se obálky Fantom Printu vůbec nelíbí, což je strašná škoda, protože vydávají skvělé kousky.
      Na sérii jsem se původně vůbec nechystala, ale asi o ní pouvažuju :)

      Vymazat
    2. Já nevím, mně už ty obálky zase tak strašné nepřijdou... asi jsem si zvykla, ale každopádně souhlasím, že mohly být lepší :D Jinak knihu rozhodně doporučuji vyzkoušet :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)