pátek 26. června 2015

RC recenze: Babička pozdravuje a omlouvá se

Min mormor hälsar och säger förlåtAutor: Fredrik Backman
Počet stran: 450
Série: -
Díl v sérii: -
Nakladatelství: Host

Rok vydání ČR: 2015
Od prvního dne tu babička vystřídala devět různých ošetřovatelek a ošetřovatelů. Sedm z nich odmítla ona a dva nechtěli pracovat s ní. Jeden z nich skončil, když mu babička pochválila sladkou prdelku. Babička trvala na tom, že složila kompliment sedacím partiím, a nikoliv ošetřovateli, a nechápala, proč se tolik vztekal. Nato máma vyzvala Elsu, ať si nasadí sluchátka, ale i přes ně bylo slyšet, jak se spolu ty dvě dlouze dohadují o rozdílu mezi "sexuálním harašením" a "obyčejným pochválením zadku, panebože!".  

Fredrik BackmanPravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. V roce 2012 mu vyšel román Saker min son behöver veta om världen (Vše, co můj syn potřebuje vědět o světě) a jeho nejnovějším románem je kniha Min mormor hälsar och säger förlåt (Babička pozdravuje a omlouvá se, 2013). Muž jménem Ove zatím vyšel v Norsku, Finsku, Dánsku, Nizozemí a na Islandu a chystá se rovněž jeho filmové zpracování. Jen ve Švédsku se prodalo půl milionu výtisků této knihy.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/fredrik-backman-63791)




Zábavný, a zároveň smutný, příběh vyprávěný pohledem sedmi-, skoro osmileté dívky jménem Elsa. Elsu ve škole šikanují, protože je jiná, dospělí o ní říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale měla by se snažit zapadnout mezi ostatní. Jejím jediným kamarádem je Elsina babička, která dělá všechno pro to, aby její vnučka byla šťastná. Jenže pak se něco stane a Elsu čeká dobrodružství v podobě hledání pokladu.

zdroj


Na autora téhle knihy jsem v poslední době slyšela samou chválu, proto jsem byla přirozeně zvědavá, co na něm všichni vidí a věřte mi, když řeknu, že po přečtení této knihy, to už chápu. 

Už v první kapitole vás uchvátí sympatický styl psaní, díky kterému budete knihu jen těžko odkládat. Navíc vyvolává pocit radosti a vám se na tváři objeví šťastný úsměv, jenže pak přijde šok, a i když ho třeba čekáte, stejně vám vyrazí dech. A toho si přesně u autorů vážím, když tohle dokážou.
zdroj
Také je vidět, že má Fredrik celý příběh důkladně promyšlený a propracovaný. Z celé knihy poznáte, že nad ní autor hodně přemýšlel a já musím uznat, že mi padala brada, když jsem zjistila, jak je všechno vzájemně propojené a popsané tak, aby se v tom čtenář neztratil.
Když už jsem u těch postav, tak stojí za zmínku i to, jak perfektně byly všechny zpracované, každá byla jiná a jedinečná zároveň. Ale o tom až později.
Dalším důvodem, proč si tuhle knihu jednoduše zamilujete, jsou témata, která se v příběhu objevují, protože působí natolik realisticky a vy si uvědomíte, že se s některými sami potýkáte, ať už jde o otravné sousedy nebo o nadměrné pití kávy (pokud jste milovníci tohoto nápoje tak jako já, doporučuji si před čtením hrníček uvařit, protože odkazů na kávu je v knize opravdu hodně a dělá vám tak chutě skoro na každé stránce).
Na druhou stranu musím říct, že mě občas rušilo opakování slov nebo celých vět. I když to působilo dojmem, že je to takto napsané naschvál, nějak jsem si to nedokázala oblíbit.
Také byl příběh občas předvídatelný, ale jak už jsem psala nahoře, vůbec to nevadilo, protože i přesto vám autor dokáže vyrazit dech. Takže za mě je hodnocení velmi kladné.

zdroj
Jak už jsem psala, postavy byly jedinečné a skvěle propracované. Nejvíc jsem si asi oblíbila babičku, která dělala všechno pro to, aby její vnučka nebyla smutná. Jednoduše řečeno, to byla taková správná babička, kterou by si přálo každé dítě.
Elsa se občas chovala jako rozmazlený spratek, i když bylo celkem pochopitelné proč. Ale líbilo se mi na ní to, s jakou fantasií viděla okolní svět, a také to, že byla jiná.

Uznávám, že jsem se rozhodovala zda knihu hodnotit 4/5 nebo 5/5, nakonec jsem se rozhodla pro to vyšší hodnocení, a to kvůli tomu, že mě kniha dokázala rozbrečet. A kdybyste mě znali, věděli byste, že to už je něco, protože naposledy, kdy mě kniha rozbrečela, bylo před více jak deseti lety. 
Ale pravdou je, že jsem si knihu celkově užila, proto si své hodnocení zaslouží a mně nezbývá nic jiného, než vám ji doporučit. 

Za poskytnutí recenzní e-knihy mockrát děkuji nakladatelství Host, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

8 komentářů:

  1. Zrovna ji čtu a fakt mě baví.
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Na Babičku se teprve chystám, ale už se těším, jak se nad ní příjemně pobavím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Rozhodně si ji sežeň, je to skvělá kniha :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, tuhle knihu už mám delší dobu na svém seznamu přání, vypadá totiž skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, tak to si knihu musím přečíst! Mě taky jen tak něco nerozbrečí, ale Babička by snad měla šanci :D
    Povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně ji vyzkoušej :D Mě rozbrečela jedna scéna, protože něco podobného jsem nedávno zažila, ale rozhodně těch příležitostí k tomu, aby tě kniha rozbrečela, tam je opravdu hodně :D.
      Děkuji :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)