úterý 9. června 2015

RC recenze: Moře nestvůr

Autor: Rick Riordan
Počet stran: 304
Série: Percy Jackson
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2010
"Na tohohle kluka," řekl mu Dionýsos, "musíš dohlížet. Je to Poseidónovo děcko, abys věděl." 
"Ach!" vzdychl vězeň. "Tenhle to je." 
Z jeho tónu bylo zřejmé, že o mně s Dionýsem už dlouze mluvili." 


Rick RiordanRick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných školách a v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.

To, že Percy má problémy se udržet na škole, to už víme všichni. Proto je začátek druhého dílu tak překvapivý, když zjistíme, že Percymu zbývá posledních pár dní, aby dokončil školní rok, aniž by ho vyhodili. Jenže vše, jako by se tím zakřiklo a na našeho hlavního hrdinu opět čekají trable.
Jeho nejlepší kamarád, satyr Grover, se ztratil a pomocí snů sděluje Percymu, že je ve velkém nebezpečí. Ani tábor Polokrevných na tom není o moc lépe, jelikož mu hrozí zničení.
Percyho tak čeká další nebezpečná výprava plná kyklopů, hyder a různých nestvůr, které usilují o jeho život.



Poté, co jsem si zamilovala první díl, jsem se nemohla dočkat, až se mi dostane do rukou ten druhý. Byla jsem si naprosto jistá, že mě tahle kniha nezklame a rozhodně jsem se nemýlila. Dokonce mi přišla o něco lepší, než předchozí díl.

Stejně jako minule, ani zde není děj příběhu nijak zvlášť náročný či složitý, ale přesto dokáže zabavit a vy budete jen s těžkým srdcem knihu zavírat. Tentokrát to platí i po dočtení knihy, protože se budete vztekat, co to autor zase vymyslel, a že takhle se knihy neukončují.
I tentokrát se Rickovi podařilo bezvadné propojení moderního světa s řeckou mytologií. Obzvláště se mi líbily narážky na Odysseovu cestu, což nejspíše ocení spíše ti, kdo jeho příběh znají (i když nevěřím, že to někdo nezná).
Za vystihnutí také stojí Percyho sny, díky kterým máme alespoň nějaké informace o tom, jak se daří Groverovi a zda je ještě stále naživu.
Také musím zmínit, že se v knize nachází spousta sympatických postav, tentokrát to u mě na celé čáře vyhráli kentauři. Pokud stále váháte, zda se do knihy pustit, doporučila bych vám to už jenom kvůli těm několika scénkám, ve kterých se vyskytují, protože vám zaručeně zlepší den.
Další postava, která se mi hodně líbila byl samotný bůh Hermés. Byl vtipný a hodně sympatický a hlavně jsem si ho oblíbila kvůli tomu, že pomáhal i dětem jiných bohů. Navíc ho mám spojeného s mým oblíbeným hecem Nathanem Fillionem, který ho ztvárnil ve filmové adaptaci a to pro něj znamená další hromadu plusových bodů.
Ale to stále nejsme na konci seznamu věcí, které dělají příběh zábavným. Mezi další vtipnou záležitost musíme započítat i nestvůry, které působí poněkud natvrdlým dojmem. To je podle mě jedna z věcí, kterou budou milovat hlavně menší čtenáři, ale já už menší nejsem a stejně se mi to líbilo.


Dokonce bych řekla, že i věk postav je v tomto díle trošku uvěřitelnější, než tomu tak bylo v tom předešlém. Možná je to tím, že už jsou o rok starší, ale jsem s nimi spokojenější.
Percy je stále stejným "potížistou", na kterého se nestvůry lepí jako vosy na med. Ale neztratil nic ze své drzosti, tvrdohlavosti nebo starostlivosti o své přátele. A s klidem můžu prohlásit, že ho mám radši, než jsem ho měla v minulém díle.
To samé platí i o Annabeth, která působí dojmem nejchytřejšího poloboha a občas se povyšuje nad ostatní, ale když jde do tuhého, je vždy připravená zasáhnout, a přesně to se mi na ní líbí.
Navíc vymyslela Percymu geniální přezdívku, která se mi hrozně líbí a to: "Chaluhový mozeček."

Závěrem bych chtěla říct, že kdo se s touhle sérií ještě nepotkal, měl by to rychle napravit, protože se vážně dobře čte, je vtipná a strašně rychle si ji oblíbíte. Rozhodně doporučuji.
Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

4 komentáře:

  1. Jsem ráda, že se ti tahle série líbí! :) Mně se druhý díl taky líbil víc než první a nejspíš nejvíc z celé série (no i když... nejvíc se mi líbil asi ten poslední pátý, ale Moře nestvůr mu šlape na paty :D). A jo, Chaluhový mozeček taky žeru, nejvtipnější je, že mu tak Annabeth říká i v Bozích Olympu, když už jim šestnáct a měli by být trochu vyspělejší :D To tak :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jestli je nejlepší z celé série, to ještě nemůžu posoudit, ale líbil se mi hodně :D. Přesně, Chaluhový mozeček je nejlepší :D. Vážně? Už se na ně těším :D

      Vymazat
  2. Povedená recenze! :) Já souhlasím, Moře nestvůr se mi asi taky líbilo nejvíc z celé série :) A přezdívka Chaluhový mozečku je prostě geniální :D

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)