středa 6. května 2015

Recenze: Antibohyně

Autor: Kendare Blake
Počet stran: 312
Série: Válka bohyň
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Baronet

Rok vydání ČR: 2014
Odysseus si vyhrnul rukávy své černé košile až k loktům. Když se postavil, byl stejně vysoký jako kdysi, tedy dost na to, aby jí mohl zpříma hledět do očí. "Každopádně jsem tě hledal." Přikročil blíž, důvěrně a provokativně. "Athéno." 
"Víš, kdo jsem." 
Svraštil obočí a usmál se. "A ty jsi věděla, kdo jsem já?" 
"Haló?" Hermes na ně mávl. "Ví tady někdo, kdo jsem já?" 

Kendare Blake
Kendare Blake vystudovala obor kreativní psaní na Middlesex University v severním Londýně, kde získala titul M.A. Žije a píše ve Washingtonu, brzdí auto kvůli zvířatům - z nichž největší byl jelen, který to bohužel nezvládl, a nejmenší byla myš, která sice přežila, ale uzdravovala se celou věčnost - a má ráda řeckou mytologii.







Že jsou bohové nesmrtelní? Ne v tomto příběhu. Válka mezi bohy je na spadnutí a boj o přežití začíná. Athéna a Hermes putují světem a hledají způsob, jak zastavit své umírání. Na druhé straně stojí Poseidon, Héra a Afrodita, jenž vyvražďují ostatní bohy a jejich touha přežít z nich udělala antibohy, kteří se nebezpečně podobají Titánům.
Mezi tím vším stojí obyčejná sedmnáctiletá dívka Cassandra, která má schopnost předpovídat budoucnost. Když se o ní bohové dozvědí, začínají mít tušení, že ona je klíčem ke všemu a snaží se ji nalézt...



Na tuhle knihu jsem narazila v knihovně, když jsem hledala Annu krví oděnou, bohužel, ta už tam nebyla, tak jsem se spokojila i s touto. A jak se mi líbila? No... četla jsem lepší...

Jako chválím každou knihu, ve které je třeba jen zmínka o nějaké z mytologií, musím pochválit i tuhle. Řecká mytologie je snad moje nejoblíbenější, a když jsem zjistila, že je to námět celé knihy, prostě jsem nemohla odolat a musela začít číst co nejdříve. Jenže kámen v úrazu je v tom, že jak jsem se rychle nadchla, tak mě to i celkem přešlo. Ale o tom až později.
Co ale musím autorce pochválit jsou ještě dvě věci. Postavy jsou velmi dobře propracované a Kendare si s nimi opravdu moc hezky pohrála. Pokud hledáte kvalitně napsané hrdiny, naleznete je právě zde.
Tou druhou věcí, která stojí za pochvalu je autorčina fantazie. To, jaký způsob smrti každému z bohů vymyslela, je vážně něco. Rozhodně je nešetřila.
Ale jak už jsem psala výše. Kniha mě docela zklamala, i přesto, že jsem neměla vysoká očekávání. Celému příběhu něco chybělo, ale ať se snažím jak chci, nemůžu přijít na to, co. Do každé kapitoly jsem se musela téměř nutit a byla jsem upřímně ráda, když jsem knihu dočetla, což se mi moc často nestává. Opravdu nevím čím to bylo, akce v příběhu bylo požehnaně, nějaká ta romantika také nechyběla a občas se našlo i napětí. Rozhodně doporučuji si na knihu udělat vlastní názor, třeba zrovna vám padne do noty.

Jedna z hlavních hrdinek Cassandra mi přišla taková neutrální. Na to, že je půlka příběhu vyprávěna z jejího pohledu je docela podivné, že jsem si na ní neudělala žádný názor. Celou dobu to byla obyčejná holka, která se připletla bohům pod ruku.
Aidana jsem měla celkem ráda. Snažil se, to se mu musí nechat. I když dle mého názoru občas reagoval přehnaně, ale to k němu prostě patřilo.
Na to, že Athéna byla vždycky mojí nejoblíbenější bohyní z celé té jejich "party", tahle její verze mě hodně zklamala. Takovou jsem si ji vážně nikdy nepředstavovala - namyšlenou, arogantní a docela sobeckou.
Oproti ní byl Hermes zlatíčko. V příběhu působil jako sympaťák, a tak si ho i budu pamatovat. Byl vtipný a starostlivý, no prostě postava, kterou si velmi rychle oblíbíte.

Na knihu je hodně rozdílných recenzí, takže opravdu doporučuji udělat si vlastní názor. Ne, že by byl příběh příšerný, to zase ne, ale rozhodně jsem četla hodně lepších knih. Já hodnotím jako průměr.

Pro zájemce tu mám i knižní trailer.
PS: Ty postavy v knize jsem si představovala úplně jinak.


HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)