čtvrtek 28. května 2015

Recenze: Ledová kletba

Autor: Lincoln Child

Počet stran: 303

Série: -

Díl v sérii: -

Nakladatelství: BB/art


Nejdřív ani nedokázal uvěřit svému štěstí, když dostal přidělen úkol doprovodit Ashleigh Davisovou do jejích dočasných místností. Možná je to rozmazlená mrcha, ale rozhodně je sexy - jednalo se zdaleka o tu nejatraktivnější ženu, jakou za poslední čtyři měsíce viděl. Pokud vlastně nepočítal zbytek toho filmařského štábu, byla to jediná žena, kterou viděl.



O AUTOROVI

Lincoln child je bývalý knižní redaktor a systémový analytik, který publikoval celou řadu antologií duchařských historek, hororových povídek a příběhů s nadpřirozenou tematikou. Jeho vášní jsou motocykly a exotičtí papoušci. Žije s manželkou a dcerou v Morristownu v New Jersey. Často píše společně s Douglasem Prestonem (*1956).
(Zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/lincoln-child-2983)



DĚJ

Aljašská federální rezervace. Tři sta kilometrů od severního polárního kruhu, jedno z nejodlehlejších míst na Zemi. Pro skupinu vědců sponzorovanou velkým mediálním konsorciem však expedice do této lokality představuje životní příležitost studovat následky globálního oteplování.
 
Při svém průzkumu narazí skupina vědců na ledovcovou jeskyni, ve které najdou něco, co nikdo z nich nečekal. V tu chvíli se ale všechno změní, protože nic nemůže zůstat skvělé věčně.

MŮJ NÁZOR

Jako vždy, jsem si nejdříve přečetla anotaci, abych věděla, jestli se mi kniha vůbec bude líbit a o čem  asi tak bude. To bohužel byla chyba. Anotace prozrazovala více, než bylo třeba a to je opravdu škoda, protože mám při čtení ráda občas nějaké to překvapení. Během čtení jsem kvůli tomu věděla, co přijde a nebylo zrovna těžké to odhadnout a to mě hodně mrzelo, protože Ledová kletba opravdu nebyla špatná.

Když si představím, že jsem anotaci nečetla a že nevím, o čem kniha bude, myslím, že Lincoln napsal dobrou knihu. Příběh byl unikátní, napínavý a ozvláštněný domorodými "Tunity", jak ve své knize pojmenoval eskymáky, kteří v příběhu hráli sice malou, ale důležitou roli. Téma globálního oteplování mi přišlo hodně zajímavé, protože je velice aktuální. Také přostředí mě hned zaujalo, protože Aljaška je jedno z míst, kam bych se opravdu ráda podívala.

Jistě, četla jsem už i daleko lepší knihy, ale i horší. Kniha nepotěší, ale ani neurazí. Bylo tu i pár věcí, které se mi nelíbily, jako například jména. Autor totiž používal příjmení, která mohou klidně být i křestní a já jsem v tom občas měla zmatek, takže jsem se v knize musela několikrát vracet, abych si ujasnila, kdo v knize právě mluví. Na můj vkus v knize byly moc detailní popisy zranění, která utrpěli postavy během výzkumu, ale zvládla jsem to.

POSTAVY

Musím říct, že v Ledové kletbě byly postavy poněkud zvláštní. Nebyl tu takový ten klasický úkaz, že si nějakou postavu prostě zamilujete a další zase nenávidíte, což mi chybělo. Některé postavy jsem sice nenáviděla (konkrétně dvě), ale chyběl mi idol o kterého bych mohla mít strach.

Ano, byl Evan Marshall, jeden z vědců, který byl ze všech postav nejnormálnější a nejrozumnější, takže to je jediná osoba, o které mohu říci, že jsem si ji svým způsoběm oblíbila, ale přesto mu chyběla ta jiskra.
Další postava, kterou jsem tolerovala byla Kari Ekbergová. Zprvu jsem si o ní myslela, že to bude nafinťená holka, ale nakonec mě vyvedla z omylu. Vyklubala se z ní velice odvážná a chytrá žena.

A teď ty nenáviděné postavy. První z nich byl režisér Conti. Nafoukaný sebestředný idiot, který si o sobě myslí, že je prezidentem světa. O všech ostatních smýšlel jako o podřadných tvorech, kteří mají jediný úkol - sloužit mu.
Druhá byla Ashleigh Davisová. Moderátorka primadona. Byla velice podobná Contimu, nejspíš proto spolu vycházeli. Pro mě to byla namyšlená husa, nic víc.


HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥  ♥ ♥

Obálka: ♥ ♥   




2 komentáře:

  1. Není to zrovna styl knih, jaký normálně čtu, a vzhledem k tomu, že mám ve čtení skluz jako prase, se k téhle knížce asi nedostanu, ale vypadá docela dobře :D Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Námetovo kniha vyzerá dobre, keďže mám veľmi rada zimu, verím, že prostredím by mi rozhodne vyhovovala :D Čo sa týka štýlu, už ťažko povedať, väčšinou čítam fantasy, ale samozrejme nie iba to, takže možno by ma kniha bavila :-) Pekne napísaná recenzia ;-)

    OdpovědětVymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)