neděle 24. května 2015

Top 5 - Nejlepší série

Zase tu pro vás máme jednu novinku (u nás na blogu), a tou je Top 5, které pochází z blogu My Kingdom.
Začínáme s nejlepšími 5 sériemi, které jsme zatím četly, ale nebyl to jednoduchý výběr.
Dobře, konec zdržování, tady jsou vítězové:






Pátá nejlepší série
Elis: Jako první tu máme sérii Vampýrská akademie od R. Mead. Tahle spisovatelka píše vážně skvělé příběhy, takže pokud jste se s ní ještě nesetkali, koukejte to napravit. Abych pravdu řekla, než jsem si tuhle sérii přečetla, dlouho jsem nad ní ohrnovala nos, vůbec mi nešlo do hlavy, proč se všichni nad těmito knihami tak rozplývají, no a pak jsem si přečetla první díl a pochopila. A hned na to jsem během chvilky přečetla zbylé díly, takže chápete, že Vampýrská akademie v mém výběhu nesmí chybět.

Marťa: Jedna z nejlepších sérií, jakou jsem kdy četla jsou Drahokamy od Kerstin Gier. Sérii mi doporučila Elis a za to jsem jí moc vděčná. Rudou jsem přečetla opravdu jedním dechem a z Modré jsem byla také neskutečně nadšená a proto jsem se nemohla dočkat, až si budu moct přečíst i Zelenou, která byla bohužel zrovna z knihovny vypůjčená, tak jsem si na ni musela počkat. Ale stálo to za to. Ani u jedné z knih jsem se nenudila a doufám, že touto úžasnou sérií brzy doplním svou knihovnu.



Čtvrtá nejlepší série
Elis: Nastává čas na nějakou tu dětskou sérii ne? Hraničářův učeň od J. Flanagana. Tohle je také jedna z těch sérií, které můžu číst pořád dokola a stejně mě nenudí. Knihy jsem si oblíbila už jako dítě, a vydrželo mi to víc jak deset let. Stále na tuhle sérii nedám dopustit. Což mi připomíná... že bych si ji přečetla znovu?


Marťa: Tak tady jsem se také trefila s jednou dětskou sérií, kterou mám opravdu moc ráda a není jí žádná jiná než Odkazy dračích jezdců od Christophera Paoliniho, který odvedl opravdu skvělou práci. Je to už pár let, kdy jsem sérii četla naposledy, ale pořád na ni ráda vzpomínám a určitě si ji brzy musím přečíst znovu. Je opravdu krásně napsaná a vytvořeným světem si mě Christopher dokonale získal. Musím také podotknout, že miluju knihy s mapami, což Odkazy mají a já jsem za to moc vděčná. Určitě můžu doporučit každému milovníkovi fantasy.




Třetí nejlepší série
Elis: Abych pravdu řekla, už si ani nevzpomínám, jak jsem se k nadcházející sérii dostala, ale jakmile jsem si přečetla první díl série Mercedes Thompson od P. Briggs, prostě jsem musela mít i ostatní díly. Bohužel, kvalita současných dílů jde dle mého názoru dolů, ale přesto nepřestávám doufat, že Briggs nabere druhý den a opět zvýší laťku. Sice tuhle sérii budu číst i když bude špatná (k čemuž snad nedojde), ale radši bych byla, kdyby se jí navrátila původní kvalita.

Marťa: Už jsem se na našem blogu párkrát zmínila, že mám moc ráda Tolkiena, proto nesmí chybět ani v mém žebříčku TOP 5. Sérii Pán prstenů od J. R. R. Tolkiena jsem také četla už hodně dávno, ale stále myslím na to, abych si sérii přečetla znovu. Trilogie Pán prstenů je opravdu obdivuhodné dílo. Miluju do detailu promyšlenou Středozem se skvělými postavami a výborným dějem. Mým nejoblíbenějším Tolkienovým dílem, je sice stále Hobit, ale Pán prstenů se drží těsně na druhém místě.



Druhá nejlepší série
Elis: Za druhou nejlepší sérii považuji Nebe od V. Rossi, parádní příběh, kterému téměř nic nechybí... no možná korektor, protože těch chyb tam bylo! Dobře, uznávám, sem tam se v příběhu objevila nějaká ta nesrovnalost, ale přesto to bylo výborné čtení. Rozhodně doporučuji.

Marťa: Pro mě je druhá nejlepší série Měsíční kroniky od Marissy Meyer, kterou mi také doporučila Elis, která má na skvělé knihy opravdu odhad. Cinder jsem nemohla dát z ruky, Scarlet jsem měla přečtenou během pár dní a Cress jsem četla úplně bez dechu a Winter se nemůžu dočkat. Jsou to naprosto báječné knihy. Když jsem dočetla Cinder, dlouho jsem jen seděla a zírala do prázdna a přemýšlela, jak je možné, že někdo dokáže vymyslet a napsat tak geniální knihu. Byla jsem unešená! A stále jsem. Na Winter se těším jako malé dítě na Ježíška a nepochybuji o tom, že až si knihu přečtu, budu unešená stejně jako z předchozích dílů.



Nejlepší série
Elis: Za mě je to Hunger Games od S. Collins. Tahle série si mě získala snad od první stránky a od té doby ji můžu číst stále dokola. Byl to originální příběh a celkem dobře promyšlený. Navíc to byla jedna z prvních dystopií, co jsem četla. Takže s klidným vědomím můžu prohlásit, že tahle série je první zaslouženě.

Marťa: Nejlepší sérií pro mě ale je Úžasná Zeměplocha od Terryho Pratchetta, za jejíž představení vděčím svému úžasnému taťkovi. Ze Zeměplochy jsem četla 15 knih a ani jedna nebyla stejná. Je skvělé, že někdo dokáže napsat tolik knih z jednoho světa, v některých dílech se stejnými postavami, ale přesto mít z každé dokonalý originál. Úžasná Zeměplocha je opravdu perfektní. Doufám, že se mi časem podaří pořídit všechny díly z tak rozsáhlé série. 



14 komentářů:

  1. S Vampýrskou akademií jsem na tom úplně stejně! Všichni okolo mě to žrali, ale já byla zrovna v tom období, kdy mi lezlo krkem Stmívání, takže jsem ohrnovala nos nad všemi upíry a říkala si, že to bude určitě blbost. Pak jsem si v knihovně půjčila první díl a během měsíce si přečetla celou sérii :) Teď jsem si ji dokonce koupila i domů. Drahokamy jsem ještě nečetla, ale mám je na seznamu. Eragona taky miluju, i když bych ho nezařadila mezi série pro děti. Jasně, děti to číst můžou, ale zdálo se mi, že je to spíš pro starší, protože tam bylo spoustu složitostí a navíc ta délka! :D Hraničářův učeň... Páni, ta obálka mi je strašně moc povědomá, ale teď si nevybavím, jestli jsem ji prostě jenom někdy před lety viděla v knihovně nebo jestli jsem to taky četla. Fakt si nevzpomínám.
    Mercedes mě nebavila, z čehož jsem byla dost překvapená, protože tuhle sérii chválí fakt každý, ale mě bohužel nesedla, takže jsem přečetla první díl a nechala ji být. Pán Prstenů mě jako knihy taky nebere. Filmy miluju a troufám si říct, že to jsou dost možná i mé nejoblíbenější filmy, ale knížky mě moc nebavily, i když jsem přečetla všechny. Hobit se mi ale zase na druhou stranu líbil jako knížka moc, zatímco filmy jsem ani nedokoukala.
    Nebe jsem ještě nečetla, ale zrovna jsem dostala k narozeninám první díl od bráchy a ty další mi slíbil k Vánocům, takže se do ní brzy pustím. Měsíční kroniky neznám, o sérii slyším prvně, ale mrknu na ni ;)
    No a Hunger Games! S tím nemůžu než souhlasit. Rozhodně moje nejzbožňovanější série vůbec. Budu si ji muset znovu přečíst :) No a Terrymu Pratchettovi jsem se ještě nedostala, jak jsem už několikrát psala, ale chystám se na něj ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím co to bylo, že jsem si VA vůbec nechtěla přečíst, Stmíváním to u mě nejspíš nebylo, ale přesně jak píšeš, narazila jsem na knihu v knihovně a celou sérii si rázem oblíbila.
      Tys ještě nečetla Drahokamy? Koukej to napravit :D
      Hraničářův učeň podle mě stojí za přečtení, klidně i víckrát, takže doporučuji ho přečíst :D.
      To je divný, na Mercedes jsem ještě neslyšela žádné negativní recenze... tedy, kromě těch posledních dílů.
      Tak to ti schvaluji, Nebe je skvělá série :D takže šup, pusť se do čtení :D.
      Neznáš Měsíční kroniky? Taková bezvadná série, povinně si ji přečti :D
      A s posledními dvěma sériemi jsme na tom úplně stejně :D

      Vymazat
  2. Miluji Vampyrskou akademii a Dimitrie. Mercedes Thompson a Hunger Games mam take rada.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo VA je výborná, já měla Dimka ráda ze začátku, ale pak jsem si děsně oblíbila Adriana :D

      Vymazat
  3. Skvělý tag :) Já jsem to s VA měla podobně :) Dlouho jsem tuhle sérii přehlížela a divila jsem se, co na tom všichni vidí..No a pak jsem si ji půjčila v knihovně a bleskurychle přelouskala celou sérii, teď patří mezi mé oblíbené :) Stejně tak jsem jeden čas hltala Eragona a Mercy Thompson :) A Pán prstenů, ten mě taky nejspíš nikdy neomrzí :)

    OdpovědětVymazat
  4. Je to veľmi zaujímavý tag :D S VA súhlasím, sériu mám veľmi rada a rovnako tak aj HU a LOTR. Mesačné kroniky ešte nemám dočítané, ale onedlho sa pustím do druhého dielu :-) HG je fajn trilógia, ale pre mňa nie až taká výborná. Inak, chýba mi tu Harry Potter :-P :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Harryho Pottra ještě nečetla (a ani se v brzké době nechystám), takže mě to omlouvá :D

      Vymazat
  5. Já jsem do Vampýrské akademie opravdu blázen. Celou sérii už jsem četla několikrát a mohla bych ji číst stále dokola a nikdy by mě neomrzela. :) Drahokamy mám taktéž ráda, akorát jsem se nějak nenašla v tom filmovém zpracování no.. tak uvidíme, co přinese další (druhý) film. :) Hraničářův učeň znám jen od poslechu a samozřejmě vidění z knihkupectví, ale já sama jsem se k ní ještě nedostala a nevím, jestli vůbec někdy dostanu. Pokud na první díl narazím v knihovně, nebudu váhat. :) Co se týče Odkazu Dračích jezdců, tam nemůžu nic moc říct, protože jsem zatím četla jen Eragona, ale říkám zatím, takže rozhodně hodlám pokračovat. :) Mercedes Thompson jde úplně mimo mě a vůbec nechápu, jak je to možné. Slyším o ní všude, ale nějak mě neláká. :) Všechny knihy od Tolkiena jsou skvělý, i když se přiznám, že zrovna u trilogie PP mám raději filmy. :) Série Nebe na mě stále čeká v mojí knihovničce a do letních prázdnin stále čekat bude, pak ji doufám už konečně přečtu, poněvadž se na ní moc těším! :) Měsíční kroniky jsou skvělý! Ještě jsem sice nečetla Cress, ale brzy se na ní chystám, už kvůli Winter, která by měla na podzim vyjít. :) Hunger Games je taktéž skvělá série, na kterou nedám dopustit. :) A Úžasná Zeměplocha? Bohužel, nemůžu se vyjádřit, protože jsem jaksi ještě nezačala číst, ale určitě to chci někdy napravit.. někdy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já přemýšlím, že bych si VA přečetla znova :D O filmovém zpracování Drahokamů mi radši ani nemluv, ale na druhý díl se podívám :D U Hraničářova učně poznáš podle prvního dílu, jestli se ti bude líbit nebo ne :D.
      To je divné, Mercy doporučuji aspoň vyzkoušet :D.
      A s posledními sériemi jsem na tom úplně stejně :D Na HG nedám dopustit a na Zeměplochu se teprve chystám :D

      Vymazat
  6. Pro mě jsou bezkonkurenční Potter, Zaklínač a Hunger Games. Ale Vampýrskou akademie a Zeměplocha jsou také naprosto skvělé. ^^

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaklínače jsem kdysi četla, ale nějak na přeskáčku a nedávno mi ho někdo připomněl a já si řekla, že si ho přečtu znovu, jen jsem se k tomu ještě nějak nedostala... Pottera jsem nečetla a HG je naprosto skvělá série. I s VA souhlasím, jen Zeměplochu nemůžu posoudit, ale slyšela jsem na ní samou chválu :D

      Vymazat
  7. Super článek,já už se dlouho chystám na sérii Drahokamy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme :D Tak šup, Drahokamy jsou skvělá série, žádný odkládání a pusť se do ní :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)