sobota 30. května 2015

Recenze: Past

Autor: Lauren DeStefano
Počet stran: 368
Série: Zahrada nesmrtelnosti
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Fortuna Libri

Rok vydání ČR: 2012
"Jenno Ashbyová, jsi moje žena." 
Muž v bílém prohlásí: "Co osud spojil, člověk nerozlučuj." 
Osud je sprostý zloděj, bleskne mi hlavou hořce. 
Hudba znovu začne hrát, Linden nás jednu po druhé vezme za ruku a svede ze schůdků.

Lauren DeStefano se narodila v New Havenu v Connecticutu a nikdy necestovala daleko od východního pobřeží. Získala titul BA v angličtině od Albertus Magnus College, psala již od dětství. Jejím autorským debutem bylo psaní na zadní strany dětských nabídek v restauracích. Její první rukopis byl napsán do žlutého bloku červeným perem. Bylo to o strašidelné boudě, která jedla malé děti.
Teď, když vyrostla, píše beletrii pro mladé dospělé. Mezi její nepodařené profese patří: nejhorší recepční a sympatická výběrčí daní. Když zrovna nepíše, nadává svému Nintendo DS, rozčiluje svoji kočku s laserovým ukazovátkem nebo přebudovává sekáč na obchod s vybavením pro zabijáky.

(zdroj: http://www.databazeknih.cz/zivotopis/lauren-destefano-35791)

Svět je zdevastovaný a stejně tak i DNA lidí, kteří se rodí s jakýmsi virem, který působí tak, že se muži dožívají dvaceti pěti let a ženy pouze dvaceti. Pro zachování lidstva jsou ženy často unášeny a prodány bohatým mužům za manželky, kde slouží jako stroj na rození dětí i ve velmi nízkém věku.
Hlavní hrdinku Rein Elleryovou potká podobný osud. Jednoho dne je unesena a spolu s dalšími dvěma dívkami je donucena ke sňatku s dvacetiletým Lindenem. Přestože je Rein nabízen doživotní luxus, ona netouží po ničem jiném, než po svobodě. Podaří se jí nakonec utéct nebo poslouží Lindenovu otci jako pokusný objekt pro výzkum léku?


Sice trošku opožděně, ale nakonec jsem se i já konečně dostala k téhle bezvadné knize, kterou jsem si chtěla přečíst snad už od doby jejího vydání.

Hned na úvod bych chtěla říct, že tahle kniha není jako ostatní dystopie, kdy jde většinou o boj proti systému. Ne, tohle zde opravdu nenajdete.
Lauren nám přichystala příběh, který se šťourá v pocitech a myšlenkách hlavní postavy Rein a k nějaké akci dojde jen zřídkakdy. Ale nenechte se mýlit, rozhodně to knihu nijak neshazuje.
Autorčin styl psaní si nebere servítky a vše napíše stručně a jasně, prostě tak, jak to je, a že u některých scén nebudete stačit valit oči, to vám můžu rovnou zaručit. Realita, kterou nám autorka ve svém příběhu představuje je místy opravdu krutá, nečekaná a připoutá vás ke knize na dlouhé hodiny. Prostě se do knihy začtete a ani nevíte jak. To přesně se stalo mně. Na Past jsem slyšela samou chválu, a když jsem začala číst, stále jsem si říkala, co na tom všichni vidí, no a ani jsem nemrkla a už jsem byla na sté stránce a přistihla se, že se mi nechce knihu odkládat.
Pro ty, komu se líbila Selekce, by tuhle knížku rozhodně neměl přecházet. Jistou podobnost tu totiž najdete, ale víc k tomu asi nebudu říkat, abych nespoilerovala.
Bohužel jsem ale na téhle knize našla i několik menších nedostatků, a to, že celý příběh je poněkud zrychlený a vy si ho nemůžete pořádně vychutnat. Což je obrovská škoda.
Druhou věcí, co mi trošku vadilo byl nevyužitý potenciál knihy. V podstatě nám autorka o okolním světě nic neřekne. Mají nějakou vládu? Jak celá jejich společnost funguje?
Snad na některou z těch otázek, co mi po dočtení knihy běží v hlavě dostanu odpověď v dalším díle.

Na to, v jakém prostředí se kniha odehrávala, se tam nacházelo požehnaně postav, proto k popisu vyberu jen ty nejdůležitější:
Linden se mi celou dobu příběhu zdál neuvěřitelně naivní. Jinak se nechoval nijak špatně a myslím, že vzhledem k okolnostem mohly holky dopadnout mnohem hůř.
Přiznám se, že jsem Rein většinu doby nechápala. Já bych se na jejím místě chovala úplně jinak. Ani jsem si ji nijak zvlášť neoblíbila, ale na druhou stranu mi ani nevadila, takže k ní mám neutrální postoj.
Jennu jsem měla docela ráda. Byla ze spolumanželek nejstarší, smířila se s tím, že jí zbývá pouhý jeden rok života a snažila se pomáhat. Rozhodně mi byla z celé trojce nejsympatičtější.
A poslední Cecily, tuhle holku jsem nejprve neměla moc v lásce, ale potom jsem ji začala litovat, protože z mého pohledu byla jen dítě. Ve světě, který vytvořila DeStefano měla Cecily už půlku života za sebou. Ale i přesto si toho musela vytrpět hodně.
Ale co se spolumanželek týče, velmi se mi líbila jejich spolupráce, když se spojily "proti" manželovi.

I přes drobné nedostatky jsem si knihu neskutečně užila a těším se na pokračování. A pokud nebudete mít příliš velká očekávání, vřele doporučuji se do knihy pustit, protože byla velmi čtivá a strhující.


HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

8 komentářů:

  1. Knihu som čítala a páčila sa mi, bola iná než ostatné :-) Páči sa mi ten nápad s únosom mladých dievčat, ťažký a pre niekoho možno ľahký život v zlatej klietke. Čítala som aj dvojku, tá sa mi už páčila o niečo menej a mrzí ma, že trojka sa u nás nedočká prekladu :-( Teda aspoň tak som to počula, dúfam, že sa to zmení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to se mi taky líbilo, že nebyla stejná, jako ostatní :D. Na dvojku se teprve chystám, ale jak říkáš, je prý horší no a myslím, že u nás třetí díl taky nevyjde..

      Vymazat
  2. Knihu mám už strašně dlouho doma, takže se v nejbližší době na ní chystám a po Tvé recenzi se na ní docela těším :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se do ní pusť, taky jsem ji měla doma strašnou dobu a teď jsem se konečně dokopala k tomu si ji přečíst :D Přeji pěkné čtení, až ji budeš číst :D

      Vymazat
  3. Úžasná recenze,knihu už mám asi rok doma a strašně moc se na ni těším.Doufám,že se k ní už brzo dostanu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D Tak šup, běž číst :D Přeji pěkné čtení, až se do ní pustíš :D

      Vymazat
  4. Tuhle sérii mám moc ráda, líbí se mi svojí odlišností. A taky jsem si moc oblíbila některé postavy, prostě moje oblíbená :-D :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já slyšela, že druhý díl je horší, ale stejně se na něj těším, tak snad se k němu během června dostanu :D.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)