středa 4. března 2015

Obětuj knihu

Na tento tag jsme narazily na blogu Kacennnka's Library a hodně se nám líbil, tak jsme se rozhodly, že ho také uděláme.









Scénář č. 1: Útok zombie
Zrovna jsi v knihkupectví, když se všude okolo tebe začnou nořit zombíci. Všichni zákazníci jsou uvězněni mezi stohy knih a nemají žádnou šanci na útěk. Ty už jsi zatlačený/á v rohu a vnímáš jen pach shnilého masa a šouravé kroky mrtvol. Panikaříš a dělí tě jen krůček od toho, že se sklátíš k zemi a uděláš ze sebe večeři, když se najednou ozve hlas managera obchodu, který ti dodá naději. Vojáci totiž zjistili, že zombie nesnáší přehodnocované knihy! Ty se okamžitě rozeběhneš mezi regály a kličkujíc mezi hnijícími těly hledáš knihu, kterou všichni milují, ale ty ji jednoduše nemůžeš vystát. Jakou knihu čapneš a omlátíš jí překvapenému zombíkovi o hlavu?

Elis: Asi bych popadla Padesát odstínů šedi. Většina lidí si knihu nemůže vynachválit a teď už dokonce i film. No, já z ní tolik unesená nebyla, když jsem ji četla. 

Marťa: Tak po zombie bych určitě hodila knihu Přehled užité matematiky, protože matiku opravdu nenávidím a zrovna tento výtisk, co mám doma, je tak těžký, že by zombie určitě neměla šanci.


Scénář č. 2: Šílený liják
Právě jsi vyšel/a z kadeřnictví se svým vysněným účesem. Procházíš se po ulici, necháváš lidi zírat na své dokonalé vlasy, když v tom začne pršet. Jenomže to není jen aprílový deštík. Je to obrovský slejvák, jaký svět ještě neviděl. Z nebe se snáší litry vody a jediné. na co myslíš, je tvůj nový účes, který tě stál celou výplatu. Jaké pokračování knihy obětuješ a použiješ jako deštník?

Elis: Dle mého názoru mohli Krásní mrtví skončit už druhým dílem (Arizona), protože v těch zbylých dvou se už jen opakovalo to, co se dělo v těch předešlých, a to, přiznejme si, byla trošku nuda. 

Marťa: Tady bych asi použila knihu Hlouběji do podzemí, kterou jsem přečetla jen z části a zrovna moc mě neuchvátila.


Scénář č. 3: Šílená hodina s učitelem
Jsi na hodně literatury a profesor se rozplývá nad jednou známou klasickou knihou. "Tahle kniha úplně změnila světovou literaturu!" prohlašuje a vyzdvihuje knihu do nebes. Tebe to ale vůbec nebere. Nejen, že se tohle vychvalování nedá poslouchat, ale ty ani za mák nesouhlasíš. Protože máš vlastní zkušenosti. Jakou klasickou knihu bys mrskl/a po svém profesorovi a rozkřičel/a ses na celou třídu o tom, jak tahle kniha stojí za houby?

Elis: Tak tady by nejspíš vyhrála Míťova láska. Když jsem na ní měla mít ve škole referát, tak mě učitelka ujišťovala, jak to budu mít rychle přečtený, protože to je zajímavý. Ano, popis ovocného sadu na tři stránky byl opravdu nezapomenutelný (ironie). Vážně už nikdy nechci mít nic společného s touhle knihou. 

Marťa: No myslím, že by to byla kniha Ilias. Pokoušela jsem se ji přečíst k maturitě, ale jestli jsem přečetla 20 stránek, je to moc. Hodně lidí říká, že je to skvělé a že stojí za to si ji přečíst, ale já si to tedy nemyslím. Je možné, že za pár let to zkusím znovu a budu mít jiný názor, ale momentálně bych tuto knihu klidně obětovala na oltáři třídního blaha.


Scénář č. 4: Doba ledová
Úžíváš si skvělé odpoledne v knihovně. Procházíš se mezi stohy knih a všude se vznáší ta dokonalá vůně papíru potištěného slovy. Když najednou BUM! Celá země je pokrytá vrstvami sněhu a nikde není nic jiného než ledová pustina. Teploty nezastavitelně klesají a tvůj dech ti mrzne u pusy. Najednou zjišťuješ, že tvou jedinou možností je začít pálit knihy. Jakou svou nejneolíbenější knihu bys spálil/a první a vůbec by ti nebylo líto, že se změnila v hromádku popela?

Elis: No, líto by mi to možná bylo, přeci jenom pálit knihy není můj styl. Ale v této souvislosti mě napadla kniha Železný král. Tou jsem byla opravdu zklamaná a málem jsem ji ani nedočetla. Také se k ní už nehodlám vracet.   

Marťa: Jsem na tom stejně jako Elis, knihy bych pálila jen nerada, i když bych je neměla ráda. Ale kdyby na tom závisel můj život, pro začátek bych si vybrala knihu Kuře melancholik. Sice si myslím, že jsou asi i horší knihy a číst se to relativně dalo, ale přeci jen na mě byl děj až moc krutý.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý váš komentář děkujeme :)