neděle 29. března 2015

Recenze: Cesta věčnou nocí

Autor: Veronica Rossi
Počet stran: 224
Série: Nebe
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání ČR: 2013

"Kdo to byl? " Přejížděl očima po tvářích kolem sebe. Nikdo neodpověděl. 
"Myslíte, že mlčení vás ochrání?" Přešel kolem Rowana a Starého Willa, kráčel davem, vdechoval do plic vzduch. Nasával. 
Zkoumal. 
Hledal. 
"Máte vůbec tušení, jak je pro mě vina hlasitá?" 
Zachytil to: žluklý zápach strachu. Chytil ten pach jako provázek a sledoval ho. Kmen couval, vyděšený, vrážel do lavic a do stolů. 

Veronica RossiVeronica Rossi se narodila v brazilském Riu de Janeiro. Vyrůstala a žila na různých místech po celém světě a nakonec se s manželem a dvěma syny usadila v severní Kalifornii. Absolvovala bakalářské studium na univerzitě v Los Angeles a potom studovala výtvarné umění v San Francisku.
Veronica mimořádně úspěšně debutovala postapokalyptickou sci-fi trilogií pro mládež. Práva na tuto knihu byly prodána do více než dvaceti zemí.




Děj této knihy se odehrává po několika měsících, co se Árie dozvěděla o smrti své matky. Perry už je nějakou dobu Krvepánem a valí se na něho jeden problém za druhým. Jedinou světlou chvilkou je to, že se mají hlavní hrdinové opět setkat.
Jenže když mladý Krvepán přivede do svého kmene Osadnici, zvedne se vlna odporu. Do toho všeho udeří étherové bouře, které se stávají čím dál nebezpečnější a častější.
Zdá se, že jedinou nadějí na přežití spočívá v nalezení Poklidné modři, ale není vůbec jisté, zda se jim to podaří.



Četla jsem hodně názorů, že tahle kniha byla naprosto zbytečná, a že klidně tento díl můžete přeskočit a rovnou se vrhnout na třetí. Netvrdím, že by se děj nějak výrazně posunul, ale kdybyste tento díl vynechali, myslím, že byste udělali chybu, protože vůbec nebyl špatný a dělo se tam pár zajímavých věcí.


Nejprve chci říct, že mě potěšilo, že se v knize objevilo méně chyb a překlepů, než jich bylo v prvním díle, i když se jich tu bylo stále velké množství. Tak třeba třetí díl jich bude mít ještě méně.
Opět musím pochválit autorčin styl psaní. I když se zrovna v příběhu nedělo nic převratného, dokázala mě upoutat natolik, že jsem s chutí četla dál a užívala si každou stránku.
Také se mi líbilo, jaké zajímavé příběhy dokázala Veronica vymyslet. Každá z hlavních postav měla svůj problém, kterým se musela zabývat a asi nejčtivější mi přišel ten Perryho. Ten se musel dost ohánět, aby všechno zvládl.
Na druhou stranu mě trošku zamrzelo, že autorka trošku odflákla akční stránku příběhu. Přeci jenom se mohla trošku víc rozepsat, třeba co se jednoho boje týče (nechci spoilerovat, takže o něm nic bližšího neřeknu), ale byl to skvělý materiál na pořádnou akci, kterému Veronica věnovala pouze jednu až dvě stránky. Abych pravdu řekla bylo to něco jako: přišli, odešli a víc nic.

Perry nám tentokrát ukázal svoji psychickou stránku. Mohli jsme být svědky toho, jak se vyrovnává s nejrůznějšími problémy, ať už se týkaly přežití kmenu, či samotné Árie. Každopádně jsem ráda za to, že jsme mohli vidět, co obnáší funkce Krvepána.
Moje obliba této postavy neklesla, ba naopak možná ještě více stoupla.
Co se týče Árie, vůbec mi v tomto díle nevadila, ale ani nijak neupoutala moji pozornost. Líbily se mi chvilky, které trávila s Liv. Jediné, co nechápu je její chování ohledně Sorena. Já bych byla asi víc naštvaná.
A tentokrát nesmím zapomenout na postavu Roara. Tak sympatickou postavu jsem už dlouho neviděla a jsem ráda, že v tomto díle dostal trošku víc prostoru. Sice mi ho bylo občas líto, ale snad se blýská na lepší časy. Jsem zvědavá, jak si povede v další knize.


Rozhodně nedoporučuji druhý díl přeskakovat, protože byste se ochudili o zajímavě věci. Jak už jsem psala výše, příběhy jsou dobře vymyšlené u každé z postav a každá má něco. Jde sice o takový předvoj k další knize, ale rozhodně stojí za přečtení. Doporučuji.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Ach jo, já si tak moc toužím tuhle sérii přečíst, ale čas zkrátka není :(
    Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tuhle sérii si rozhodně čas udělej :D Dle mého názoru stojí za přečtení :D Děkuji :)

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)