neděle 22. března 2015

RC recenze: Saeculum

Autor: Ursula Poznanski
Počet stran: 480
Série: ---
Díl v sérii: ---
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2014
Dostane zápal plic a nikdo tu nemá antibiotika. Když bude mít smůlu, tak na to zemře, stejně jako se to dělo ve středověku. Jsme vážně hodně autentičtí. Fakt hodně. 


Ursula PoznanskiPo střední škole vystudovala Ursula japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. V roce 2000 vyhlásila Rakouská televize ORF soutěž pro scénaristy, do které se zapojila. Soutěž sice nevyhrála, ale svůj rukopis poslala několika nakladatelům. Za dva roky jí vyšla první kniha.
Sama o sobě tvrdí, že píše tak trochu jako chlap.
A kromě knihy Saeculum si v češtině můžete vychutnat také Erebos či thriller Pět.



Saeculum, tak se nazývá skupina lidí, která ráda podniká několika denní výlety mimo civilizaci a v opuštěných končinách hrají hru na hrdiny. Snaží se o co největší autentičnost, tudíž žádné mobily, léky, ani jiné vymoženosti jednadvacátého století. Jejich oblíbeným tématem je středověk, přesněji řečeno 14. století.
Tentokrát se rozhodnou přizvat na svůj larp i Bastiana, který celé dny jenom proleží v knížkách, aby se stal doktorem. Ale jeho láska k jedné člence Saecula ho nakonec přesvědčí a on se do hry zapojí.
Zpočátku to vypadá na parádní zábavu, strávit pět dní v hlubokém lese, to přeci nezní nijak složitě, ale co když se všechno zvrtne? První noc vypukne velká bouřka a lidé začínají mizet. Vše se odehrává podle jedné staré kletby, která tvrdí: "Kdo jednou do lesa vstoupí, nevrátí se už nikdy zpět."
Z nevinné hry se tak stává boj o život, jak s přírodními podmínkami, tak se samotnou kletbou.


Znáte ten pocit, kdy dočtete naprosto skvělou knížku, nechcete ji dát z ruky a ze všeho nejradši byste se do ní pustili znova? Tak přesně to jsem zažila po dočtení Saecula a musím vás varovat, že tahle recenze bude velmi kladná, protože to bylo skvělé počteníčko, které každému doporučuji.

Hned na prvních stránkách mě upoutala kletba, kolem které se prakticky příběh točí. Já zbožňuji, pokud se v knize vyskytují nějaké mýty, postranní příběhy a nebo kletby. Tudíž tohle byl první krok k tomu, aby se tento příběh stal mým oblíbeným.
Ale zdaleka to není jediný klad. Celý příběh je nepředvídatelný a vy budete pouze otáčet stránky, abyste se dozvěděli, co se stane dál. Abych pravdu řekla, čekala jsem ledacos, ale to, co si na nás autorka vymyslela, to mě vážně nenapadlo.
Ruku v ruce s nepředvídatelností jde skvělá atmosféra, kterou autorka dokázala navodit svými popisy. Nedávno jsem se takhle rozplývala nad sérií Hon od A. Fukudy, ale abych pravdu řekla, tohle bylo podstatně lepší. Už dlouho jsem se u knihy nebála, takže mě mile překvapilo, když jsem na konci kapitoly pocítila mrazení v zádech.
To, že je kniha návyková, zjistíte také velmi brzy. Dokonce i v jednu ráno, mi to nedalo a já prostě musela číst dál, protože prostě nešlo knihu zavřít v tak napínavé chvíli. Autorčin styl psaní vás pohltí a nepustí až do konce příběhu.
Jako poslední věc bych chtěla vyzdvihnout originálnost a promyšlenost příběhu. Sice se mi chvilkami zdálo, že autorka něco nakousla, a když už jsem si myslela, že se vysvětlení nedočkám, hned vzápětí to přišlo a já se nestačila divit.
A co je nejzajímavější? Na knize jsem nenašla jedinou věc, která se mi nelíbila, což mě nesmírně potěšilo.

Postav se v příběhu vyskytovalo hned několik a dle mého názoru byly velmi dobře propracované. Ale na zoubek se podíváme jen těm, které považuji za ty hlavní. Začneme s Bastianem, dvacetiletým studentem medicíny, který by nejspíš brzy dostal ze svého otce nějaký nervový tik. Ze začátku mi přišel naivní, ale v průběhu příběhu jeho zajímavost vysoce stoupala. Nejenom, že většinu doby uvažoval racionálně, ale jeho lékařské schopnosti byly vítanou dovedností.
Rozhodně bylo zajímavé sledovat, jak v průběhu knihy získává odvahu a stává se průbojnějším. Nakonec jsem mu fandila a zařadil se mezi mé nejoblíbenější postavy.
Druhou takovou hlavní postavou se stala Iris. Ze začátku mi moc nesedla, ale to jen do té doby, než začala hra a ona se trochu otevřela. V tu chvíli jsem ji litovala a stejně tak jako Bastian, i ona se dostala mezi moje nejoblíbenější postavy. Tu holku si prostě nejde neoblíbit. Přes to všechno, co zažila, dokázala zůstat silná a za to jsem ji musela obdivovat.
Co se Paula týče, u něho se stále nedokážu rozhodnout, jestli ho mám ráda nebo jestli bych mu nejradši jednu vrazila. Chvílemi jsem ho měla ráda, potom jeho obliba klesla a nakonec jsem vůči němu neutrální. Ale nemůžu mu upřít, že příběh udělal o hodně zajímavější a prostě se tam hodil. Navíc byl opravdu chytrý a někoho takového, bych chtěla mít na své straně.
A to nejhorší nakonec. Dona by zasloužila pár facek. Každopádně se projevila jako velmi schopná manipulátorka. Vím, že to, co dělala, nemyslela nijak zle, ale rozhodně si své místo neoblíbené postavy právem zasloužila.

Celá kniha byla strhující, napínavá a naprosto skvěle napsaná. Pokud jste tuhle knihu ještě nečetli, rozhodně doporučuji tuto chybu napravit. Vážně se máte na co těšit. Jen nedoporučuji začínat číst v pozdních hodinách, protože se může lehce stát, že se ke spánku vůbec nedostanete.
Já osobně se k tomuto příběhu budu ještě několikrát vracet, jelikož si ho nemůžu vynachválit.

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   

Obálka: ♥ ♥   

8 komentářů:

  1. Jsem ráda, že se ti knížka líbila, já byla taky nadšená :) Ursula mě prostě naprosto pohltila a plánuji jí zůstat věrná :) A mě si Paul získal. Vlastně musím říct, že mě trošku iritoval ze začátku, kdy byl ten přehnaně hodný ochranář, ale na konci mě úplně dostal! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky, rozhodně se chystám číst její knihy i nadále :). Já nevím, mně se líbila ta jeho genialita :D

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Mně se líbila celá kniha :D i ten konec mi tam nějak pasoval :D

      Vymazat
  3. O knihe som už veľa počula, niektoré recenzie sú kladné a iné záporné. Teší ma, že sa ti kniha tak veľmi páčila. Obálku má jednoducho geniálnu a námet knihy vyzerá tiež dobre. Veľmi rada by som si ju prečítala a dúfam, že sa k nej aj dostanem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se do tý obálky zamilovala už na první pohled! :D Rozhodně se k ní snaž dostat, vážně stojí za přečtení :)

      Vymazat
  4. Tuto knihu bych si opravdu ráda přečetla, především proto abych si mohla vytvořit vlastní názor, ale rozhodně děkuji za pěknou recenzi, ráda jsem si přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle doporučuji, opravdu stojí za to si ji přečíst :). Děkuji, jsem ráda, že se ti recenze líbila :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)