úterý 17. března 2015

RC recenze: Kronika kambionů: Smrtící pouto


Smrtíci poutoAutor: Jaime Reed
Počet stran: 264
Série: Kronika kambionů
Díl v sérii: druhý
Nakladatelství: Fragment

Rok vydání ČR: 2014
"Ty vole!" vyhrkla jsem, než se mi povedlo ztlumit hlas. "Hele, já už nevím, jak jinak ti ještě vysvětlit, abys mě nechal na pokoji. Úspěšně jsi mě vyděsil, a to spolu mluvíme teprve po druhý. A během našeho druhýho rozhovoru ses přiznal k následujícím přečinům," přešla jsem do právnického modu a začala počítat na prstech. "Nedovolené vniknutí, odcizení osobního vlastnictví, pokus o vraždu, ničení majetku, sexuální útok, nebezpečné pronásledování, nevhodné nakládání s mrtvým tělem, krádež identity a brnkání na moje nervy. Tohle možná funguje na ostatní holky, ale jak už jsem říkala, o mně nevíš vůbec nic. Užij si to s mýma kalhotkama, protože blíž se ke mně nikdy nedostaneš!" 


Jaime ReedJaime Reed je autorkou paranormální série pro Young Adults s názvem Kronika kambionů. Říká o sobě, že je na psaní závislá. Studovala umění na univerzitě Virginia Commonwalth. Poté, co se nedostala na uměleckou školu a strávila tři roky hledáním sebe sama v New Yorku, se vrátila do rodného města a znovu objevila svou dětskou "lásku" psaní.
Jejím mottem je: Nikdy se nedívat zpět.
(zdroj: http://www.databazeknih.cz/autori/jaime-reed-66319)


Samaře začíná škola a kromě obvyklých problémů středoškoláků se na ni lepí další, daleko závažnější. Stále se snaží naučit se vycházet s Lilith a její vztah s kambionem Calebem také není zrovna růžový. Obzvlášť poté, co se do města přižene soukromý detektiv, který ví podivně mnoho informací a vyšetřuje celou Calebovu rodinu. Do toho všeho se přimíchá nejpřitažlivější kluk ze Samařiny školy, který o hlavní hrdinku projevuje velký zájem. A co když nic není jak se zdá a jediné špatné rozhodnutí může zapříčinit něčí smrt?


Přiznávám, že tenhle díl se mi líbil o něco méně, než ten předchozí, ale stále dokáže překvapit a má co nabídnout. A ten konec? Ještě teď se vztekám, když si na něj vzpomenu. Autorka si rozhodně zajistila čtenáře, kteří budou očekávat další díl. 

SamaraV tomto díle rozhodně nečekejte, že se kniha bude točit jenom kolem Caleba a Sam. Na to rovnou zapomeňte. Mně spíš přišlo, že nám autorka chtěla ukázat příběh z té demonické stránky, a to se jí rozhodně povedlo. Bylo rozhodně zajímavé sledovat jak to vypadá, když se ke kormidlu dostane "spolubydlící", příběh tak dostává nový spád a pořádnou dávku akčnosti. 
Rozhodně musím pochválit i množství zvratů, které se v příběhu vyskytují a občasnou nepředvídatelnost. Alespoň mě osobně hodně věcí překvapilo, protože jsem se domnívala, že se budou odehrávat jinak.
Na druhou stranu se mi zdálo, že autorka skáče v ději o trochu víc, než by se mi líbilo, protože jsem občas byla zmatená a musela se v textu vracet, abych zjistila, zda jsem náhodou něco nepřeskočila.

Co se postav týče, můžeme si u nich v průběhu všimnout určitých změn. Například Sam se zdá dospělejší a nakupí se na ni spousta nových problémů spojených se svojí nenadále zvýšenou přitažlivostí pro druhé pohlaví. Sice se stále pere se svými emocemi, ale i přes veškeré problémy se stále snaží všem okolo pomáhat. Mně se zdála sympatická, i když s některými věcmi si mohla, dle mého názoru, poradit lépe.
Caleb tentokrát moc prostoru nedostal, za což jsem byla i ráda, protože, když už se v příběhu objevil, většinu času mi lezl na nervy. Nejspíš to bylo tím, že jsem jeho chování absolutně nechápala. Rozhodně jsem ho měla v prvním díle o mnoho radši.
A nová postava Tobias, toho si nemůžu vynachválit. Našel si místo v mém seznamu nejoblíbenějších postav a já mu nepokrytě fandila. On sám hodně obohatil příběh a rozhodně ho udělal zajímavějším.
Jsem zvědavá, jak se to s ním bude vyvíjet v dalším díle.

Příběh celkově hodnotím kladně. I tento díl si udržel svoji čtivost a vtipnost. Příběh je protkán i nějakou tou akcí, takže se rozhodně nudit nebudete. Pokud se vám líbil předešlý díl, tenhle se vám nejspíš bude líbit taky. A tomu, komu se Osudová přitažlivost nelíbila, stejně doporučuji nezanevřít na tuto sérii a zkusit ještě tuhle knihu. 

Za poskytnutí recenzního výtisku mockrát děkuji nakladatelství Fragment, kde také můžete knihu zakoupit.


A pár informací na konec: 
Třetí díl této série s názvem Polibek z temnot vychází už 7. 4. 2015
Oficiální web k sérii: http://www.kambioni.cz/

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

2 komentáře:

  1. Nečítala som jednotku ani dvojku, takže neviem posúdiť. Určite je super, že dvojka sa už netočí iba okolo vzťahu a lásky, to vždy ocením. Páči sa mi ukážka z knihy a hoci neviem, či by som si ju prečítala, vyzerá pomerne dobre :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba když budeš mít čas a příležitost, tak se do série pustíš :). Ta ukázka, kterou jsem zvolila se mi taky hodně líbila :D.

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)