sobota 28. března 2015

Recenze: Tygrovo prokletí

Autor: Colleen Houck
Počet stran: 408
Série: Tygří sága
Díl v sérii: první
Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání ČR: 2012
Kišan se zakřenil a dal mi pusu na hřbet ruky, Ren přitom zlověstně zavrčel. "Omluva přijata. A jak se ti to líbilo?" 
"Déšť nebo lov?"
"Lov, samozřejmě." 
"Ehm, no, bylo to - "
"Měla z toho noční můry," štěkl na bratra Ren. 
Po tváři mi přeběhl útrpný výraz a přikývla jsem. 
"No, aspoň že se můj bratr dobře najedl. Mohlo mu trvat týdny, než by se mu samotnému podařilo něco ulovit." 
"Byl jsem bez tebe v pohodě." 
Kišan se ušklíbl. "To tedy nebyl, beze mě bys nechytil ani kulhající želvu." 



Colleen HouckColleen Houck je celoživotní nadšenou čtenářkou. Ráda čte dobrodružné knihy, sci-fi a romantické příběhy. Žije v Salemu v Oregonu se svým manželem a plyšovým bílým tygrem. Svoji románovou prvotinu Tygrovo prokletí vydala nejprve vlastním nákladem a jako e-book.






Příběh začíná ve chvíli, kdy sedmnáctiletá Kelsey Hayesová hledá brigádu. Shodou okolností se jí naskytne možnost pracovat v cirkuse. Mezi její povinnosti patří uklízení, venčení psů a krmení bílého tygra Dhirena. Kelsey si ho oblíbí natolik, že k němu ve svém volném čase chodí, povídá si s ním nebo mu předčítá z knížek.
Jednoho dne se stane, že u tygra potká cizince, pana Kadama, který chce Rena koupit a dovést ho do Indie, kde by mohl žít v rezervaci. Ale pan Kadam potřebuje někoho, kdo by se během cesty o tygra postaral, a tak nabídne Kelsey práci, která ji přijme.
Všechno probíhá výborně až do chvíle, kdy si v Indii hlavní hrdinka zajde na jídlo a po té si všimne, že řidič, který ji měl dovézt do rezervace, je pryč a jediné, co jí zanechal je batoh a na volno pobíhající tygr.
A Kelsey pomalu zjišťuje, že je součástí tří set let staré indické kletby, jenž může pomoci zlomit.



Z téhle knihy mám rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi příběh líbil, i když, na mě, byl občas až moc přeslazený, ale na druhou stranu mi na něm něco chybělo, jenže nedokážu říct, co. 

Musím uznat, že příběh byl plynulý, autorka nijak v ději neskákala tam a zase zpátky a všechno na sebe pěkně navazovalo. Nemůžu ani upřít čtivost knihy, protože to je také jedna z věcí, které si na knihách cením. 
Kromě toho, se mi líbilo, že autorka zvolila Indii jako prostředí, ve kterém se bude příběh odehrávat. S tím ale souvisí i hindština, která se v knize vyskytuje ve větším množství. Když jsem na nějaký výraz narazila při čtení, vždycky jsem se začala vztekat, že musím knihu odkládat a hledat v překladači, co to znamená, jelikož jsem si nemohla odpustit jednoduše daný výraz přeskočit. 
Když už jsme u té Indie, autorka se nám ji snažila přiblížit rozsáhlými popisy, například mýtických příběhů či toho, jak která jeskyně vypadá. Dle mého názoru se díky tomu zdála kniha na několika místech zbytečně moc rozvleklá a nudnější.
Také zrovna moc nemusím čtení přeslazených scén a tady se jich pár, tedy, poměrně hodně, vyskytovalo (teď to nepíšu jako zápor knihy, jenom upozorňuji ty, kteří jsou na tom stejně jako já).  

Celkově se mi postavy zdály hodně propracované, každá byla svým způsobem jedinečná. Rena jsem si oblíbila téměř okamžitě. Zdál se mi sympatický a vždy se snažil Kelsey ochránit. Ale stejně jsem ho měla nejradši, když se projevila jeho arogantní, sebevědomá část na konci knihy. 
Co se týče Kelsey, nevadila mi, dokud jsem se nedostala na konec knihy. Pak se její chování změnilo a místo toho, aby řekla co má na srdci se chovala tak, jak se chovala...
A Kišan? To je kapitola sama o sobě. Toho jsem si zamilovala od druhé chvíle (Poprvé se o něm dozvíme v prologu a tam se zrovna nepředvedl v nejlepším světle). Pokaždé, když se objevil na scéně, byla to záruka dobré zábavy a rozhodně mi přišel o něco zajímavější, než Ren. Jen ve mně autorčin popis budil dojem, že je Kišan tím starším bratrem, 

Pokud jste fandové dobrodružných příběhů, kde nechybí romantika ani exotické prostředí, rozhodně se do téhle knihy pusťte. Při nejmenším se u některých scén pobavíte. 

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze :) Tygrovo prokletí patří k mým oblíbeným knížkám :) Ren a Kišan jsou zkrátka sympaťáci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu som čítala aj recenzovala, ale už dávnejšie :-) Páči sa mi námet aj prostredie, ale mnohé veci mi nesedeli a to presladenie bolo na mňa naozaj výrazné. A najmä posledných niekoľko strán ma už nudilo, chápala som rozporuplnosť pocitov hlavnej postavy, ale bolo to rozťahané. Milo ma prekvapilo ako sa napokon rozhodla, ale aj tak by som niektoré pasáže zoškrtala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně posledních několik stran bavilo, ale štvala mě Kelsey. Jo, mě to taky celkem překvapilo :D Přesně moje řeč :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)