pátek 27. března 2015

Recenze: Pod nekonečnou oblohou

Autor: Veronica Rossi
Počet stran: 328
Série: Nebe
Díl v sérii: první
Nakladatelství: Knižní klub

Rok vydání ČR: 2012
Roar se opřel o stěnu výtahu a překřížil paže na hrudi. "Pamatuješ, jak jsem se tenkrát pokoušel promluvit s Liv, a spadl jsem ze střechy?" 
V malé kabině mu nemohla uniknout změna v Roarově náladě. Ucítil pach touhy. Vždycky doufal, že Roar a Liv ze své vzájemné náklonnosti vyrostou, ale oni byli odjakživa oddání jeden druhému. 
"Mluvil jsem s ní dírou v prkně, pamatuješ, Perry? Byla nahoře v podkroví a chvíli předtím pršelo. Ztratil jsem rovnováhu a sklouzl dolů." 
"Pamatuju si, jak jsi utíkal před mým tátou s kalhotami omotanými kolem kotníků." 



Veronica RossiVeronica Rossi se narodila v brazilském Riu de Janeiro. Vyrůstala a žila na různých místech po celém světě a nakonec se s manželem a dvěma syny usadila v severní Kalifornii. Absolvovala bakalářské studium na univerzitě v Los Angeles a potom studovala výtvarné umění v San Francisku.
Veronica mimořádně úspěšně debutovala postapokalyptickou sci-fi trilogií pro mládež. Práva na tuto knihu byly prodána do více než dvaceti zemí.




Dva světy a dva naprosto rozdílné životy. Na jedné straně osadnice Árie, která si žije v blahobytu Lusku a na té druhé Peregrin, divoch, jenž žije mimo Snění.
Příběh začíná ve chvíli, kdy se Árie s několika svými přáteli porušuje pravidla tím, že se vloupává do poškozené části Snění, což ze začátku vypadá jako nevinná zábava, ale když se jeden z Áriiných přátel Soren rozhodne zapálit oheň, vše se promění v katastrofu s nedozírnými následky.
Současně v této době probíhá i příběh Perryho, který se stará o svého nemocného synovce Talona. Perry se rozhodne vzít synovce na lov, jenže v jedné poklidné chvíli přiletí vznášedlo Osadníků a zničí jejich poklidné chvíle Talonovým únosem.
Zatímco se Perry vydává zachránit svého synovce, Árie je potrestána za vloupání do poškozené části Snění. Co se stane, když se těmto postavám zkříží cesty? Dokážou přežít?


Po dočtení knihy jsem měla smíšené pocity. Nebyla špatná, jenom mi na ní něco chybělo. Ale rozhodně se do dalších dílů pustím.

Tentokrát začnu negativnějšími věcmi. V první řadě mi vadilo velké množství chyb a překlepů, které se v příběhu vyskytovaly. Neuvěřitelně to u čtení rušilo. Doufám, že druhý díl bude v tomto ohledu více ohlídaný.
Ale teď už k samotnému příběhu. Autorka nás hodí rovnou do děje a je jen na nás, jak si s tím poradíme. Ze všech stran se na nás hrnou různá slova, ke kterým jsem si neuměla přiřadit, co jsou ty věcičky zač. Proto jsem se ze začátku celkem dost ztrácela a chvíli mi trvalo, než jsem se s novým světem sžila.
Kromě toho, z mého úhlu pohledu, byl začátek příběhu celkem dost zdlouhavý. Zhruba prvních sto stran se nedělo nic převratného a já byla docela zklamaná. Naštěstí se potom příběh rozjel a vše mi vynahradil.
Poslední věc, co bych knize vytkla, byla absence vysvětlení étheru. Rozhodně by mi nevadilo vysvětlení, co ho způsobilo nebo jak došlo k tomu, že lidé teď žijí tak, jak žijí. Ale třeba se v dalších dílech dočkám, kdo ví.
Samozřejmě má kniha i své klady, jako například jistou originálnost příběhu, například se mi líbily zesílené Smysly. Cítit emoce ostatních, to nemusí být na škodu. V ději se také vyskytuje několik nečekaných zvratů, některé vás mile překvapí, jiné zase zavrhnete, ale důležité je, že je nečekáte.
A poslední věc, kterou bych ráda vyzdvihla jsou sympatické postavy. Většinu z nich jsem si zamilovala.

Perry je nesmírně charismatická postava, kterou si ihned oblíbíte. I když mi občas lezl na nervy, nedokázala jsem na něho být naštvaná déle, než pár minut. Je nesmírně obětavý a pro lidi, které má rád je rozhodnutý udělat prakticky cokoliv. Což i několikrát v příběhu dokázal.
Árie mě celkem dost překvapila, že se nechovala jako rozmazlená holka a dokázala udělat, co je třeba. Občas sice byla celkem dost naivní, ale to se dá pochopit vzhledem k tomu, kde vyrůstala.




Celkově kniha nebyla vůbec špatná. Nejradši bych jí dala tak 3,5/5, ale jelikož se u nás na blogu na půlky nehraje, takže dávám 4 za vtipnost a čtivost příběhu. Pokud přečkáte zhruba prvních sto stránek knihy, zbytek by se vám už mohl zalíbit. A kdo máte rádi dystopie, takhle by na vašem seznamu neměla chybět.

HODNOCENÍ

Kniha: ♥ ♥   ♥

Obálka: ♥ ♥   

8 komentářů:

  1. Skvělá recenze! Na tuhle knížku se taky chystám, ale opět netuším, kdy na ni dojde :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :D tak uvidíš, ale až se k ní dostaneš, dej vědět, jak se ti líbila :D

      Vymazat
  2. Knihu som nečítala, ale vyzerá dobre. Škoda chýb a preklepov, na toto by si mal dať vydavateľ alebo teda korektor pozor, znižuje to potom hodnotu knihy ako takej a kazí to dojem u čitateľa.
    Naopak, mám rada, keď som ako čitateľ priamo vhodená do deja, kde sa hneď niečo deje. Možno sa až tak dobre neorientujem, ale zaujme ma to :-) Každopádne ťažko povedať či by mi to sadlo aj v tejto knihe :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje řeč :D Mně to taky většinou nevadí, jenom tady u téhle knihy mě to trochu zarazilo :D.

      Vymazat
  3. Knihu jsem nečetla, ale skvěle jsi mě na ni nalákala... Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se na ní chystala strašně dlouho, proto jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala :D Děkuji :D

      Vymazat
  4. Ja mám veľmi rada túto sériu- jedna z mnoha dystopií, ktorá mi prišla iná. Súhlasím s prvými stranami, ktoré nenadchli ani mňa, ale potom sa to rozbehlo a veľmi sa mi páčil celý príbeh. Knihu som čítala už dávno aj druhý diel, takže mi niektoré detaily vymizli z pamäti, no viem, že táto séria sa oplatí čítať. Len škoda, že u nás nevydajú aj tretí diel- hnevá ma to!!! Takže budem musieť zakúpiť tú vašu- len či si zvyknem na iné mená a preklad...no uvidím, ale táto séria musí byť u mňa kompletná. Inak pekná, výstižná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se zatím taky líbí, ale já mám dystopie ráda obecně. Tak to se nedivím :D Já jsem ráda, že mám třetí díl v češtině :D Jenom by mě zajímalo, jestli u nás vydají i ty novely... no, uvidíme.
      To chápu :D Děkuji :D

      Vymazat

Za každý váš komentář děkujeme :)